Τα όπλα που δεν δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα – Διδάγματα από την AUKUS

Τα όπλα που δεν δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα – Διδάγματα από την AUKUS
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

H συμμαχία AUKUS δεν περιλαμβάνει μόνο το Loyal Wingman, πυραύλους οριζόντιας πλεύσης Tomahawk για το ναυτικό και JASSM-ER για την αεροπορία της Αυστραλίας. Γράφτηκε σε προγενέστερο αφιέρωμα του Defence Point στη νεοσύστατη συμμαχία AUKUS, ότι η Αυστραλία πλέον μέσω αυτής, συγκαταλέγεται στις πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη. Σε πρώτη φάση μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικά με τον εξοπλισμό των οκτώ τουλάχιστον πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της Αυστραλίας με πυρηνικά όπλα. Έχουν γίνει γνωστά όμως άλλα, πολύ σημαντικά κομμάτια της συμφωνίας.

Και επειδή οι αναλύσεις σχετικά με το ζήτημα της νέας συμμαχίας στη λεκάνη του νότιου Ειρηνικού περισσεύουν, θα την δούμε και από άλλη μία οπτική… Πέραν όλων των άλλων, μέσω του αμερικανικού ιστοχώρου The WarZone, έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο της νέας συμμαχίας η Αυστραλία έχει συμφωνηθεί να προμηθευτεί και μία σειρά όπλων μακρού πλήγματος, υψηλής ακρίβειας που αναβαθμίζουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ενόπλων της δυνάμεων συνολικά.

Στο δημοσίευμα που επικαλούμαστε, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το Αυστραλιανό Ναυτικό (RAN – Royal Australian Navy) πρόκειται να εξοπλίσει ταν νέα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart (έχει αποκτήσει τρεις μονάδες), με πυραύλους οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος RGM-109 Tomahawk. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart (προέρχονται από τη κλάση Alvaro de Bazan) είναι εξοπλισμένα με κατακόρυφους εκτοξευτές Mk.41, συνολικά 48 κελιών.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Αεροπορία της Αυστραλίας (RAAF) θα παραλάβει αριθμό αερομεταφερόμενων AGM-158B JASSM-ER. Πρόκειται για την μεγάλης ακτίνας έκδοση του AGM-158A JASSM (περί τα 1000 χιλιόμετρα), η οποία αντικαθιστά πλέον σε υπηρεσία τους αερομεταφερόμενους BGM-109C Tomahawk στις καταπακτές οπλισμού των βομβαρδιστικών Β-2, Β-52Η και Β-1Β της USAF, για χρήση όχι μόνο από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα, αλλά ακόμη και από μεταφορικά!

Αναβαθμίζεται η Αυστραλία

Οι Αυστραλοί έχουν επίσης αποφασίσει την πιστοποίηση-ενσωμάτωση του JASSM-ER στα αεροσκάφη (ΑΦΝΣ) τύπου P-8A Poseidon που διαθέτουν, ενώ παράλληλα στα σχέδια της Καμπέρα, περιλαμβάνεται και η προμήθεια του αντιπλοϊκού LRASM που είναι έκδοχο (Long range Anti-Ship Missile) του JASSM-ER.

H Αυστραλία κατά συνέπεια, αναβαθμίζει μέσω της συμμαχίας AUKUS τις δυνατότητες των ενόπλων της δυνάμεων, αποκτώντας την ικανότητα προσβολής θαλάσσιων και χερσαίων στόχων με συμβατικές πολεμικές κεφαλές σε πρώτη φάση, σε μεγάλες αποστάσεις και με μεγάλη ακρίβεια.

Αποκτά με άλλα λόγια ικανότητα ανταποδοτικών πληγμάτων εναντίον της Κίνας, ΑΥΤΟΝΟΜΑ. Και εδώ είναι που εντοπίζεται η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Και ας μην σπεύσει οποιοσδήποτε να συμπεράνει ότι η Αυστραλία αναβαθμίζεται και μετατρέπεται μέσω της συμμαχίας AUKUS από περιφερειακή δύναμη σε στρατηγικό εταίρο, λόγω λόγω διαφοράς μεγέθους με την Ελλάδα…

  Διμέτωπο ανοίγει ο "Ερντογάν του Καυκάσου" με Μακρόν και Ιράν

Διαβάστε την συνέχεια στο defencepoint.gr

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι