Θρίλερ με τις φρεγάτες [email protected] – Γιατί μας αποτρέπουν οι Αμερικανοί

-
11887
Θρίλερ με τις φρεγάτες Belh@rra – Γιατί μας αποτρέπουν οι Αμερικανοί

Η πρόσφατη εξέλιξη της διακοπής των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς για την προμήθεια των δύο φρεγατών [email protected], ήταν αναμενόμενη. Τουλάχιστον για πολλούς από εμάς! Δεν προκάλεσε έκπληξη για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχει προϊστορία.

Μία προϊστορία που αποδεικνύει ότι το ελληνικό πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα, όχι μόνο δεν μπορεί να παράξει εξωτερική πολιτική και αποτροπή, αλλά είναι εγκλωβισμένο στις καταστροφικές επιλογές των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σε βαθμό που να μην επιτρέπεται πλέον καμία διορθωτική κίνηση, ή αλλαγή…

Ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές και θιασώτες των κορβετών-πυραυλακάτων τύπου "Θεμιστοκλής", αναγκάζονται να παραδεχθούν στα κείμενά τους, ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι ανάγκη να διαθέτει μεγάλες και σύγχρονες μονάδες επιφανείας. Μία προσεκτική ανάγνωση των θέσεων αυτών των υποστηρικτών, αποκαλύπτει ότι το πραγματικό δίλημμα για το Πολεμικό Ναυτικό και την ελληνική άμυνα, den είναι αν θα επιλέξει [email protected] ή "Θεμιστοκλή".

Για τον πολύ απλό λόγο ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά καράβια. Στην πραγματικότητα δε, δεν τίθεται καν θέμα για το αν θα επιλέξει μεταξύ [email protected] και LCS ή FFG(X). Δεν το λέμε εμείς αυτό και δεν το λέει μόνο το Πολεμικό Ναυτικό. Το λέει και το ίδιο το Ναυτικό των ΗΠΑ που υιοθέτησε την ιταλική έκδοση της FREMM!

Τι επιδιώκει το Πολεμικό Ναυτικό

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που θέλει να κάνει το Πολεμικό Ναυτικό είναι να αποκτήσει για πρώτη φορά στην Iστορία του, μονάδες επιφανείας πολλαπλού ρόλου. Για όλες τις δουλειές δηλαδή. Και μάλιστα με συστήματα αποστολής και όπλα που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί πραγματικά στις επιχειρησιακές ανάγκες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Όχι μόνο στο χώρο του Αιγαίου, αλλά και σε ανοικτές θάλασσες (τρίγωνο Κρήτη-Κύπρος-Λιβύη). Με άλλα λόγια αυτό που θέλει να κάνει το Πολεμικό Ναυτικό με τις [email protected] είναι να μπορεί να διεξάγει ταυτόχρονα επιχειρήσεις αεράμυνας περιοχής (ΑSTER 15/30), ανθυποβρυχιακό αγώνα (ASW), επιχειρήσεις εναντίον σκαφών επιφανείας (AsuW με Exocet MM40 Βlock IIIC) και στρατηγικής κρούσης (SCALP Naval ή αλλιώς MdcN).

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα ζήτησε να μεγαλώσει η βασική σχεδίαση, προσθέτοντας και συστήματα RAM (Rolling Aiframe Missile) για την ολοκλήρωση και της εγγύς αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου. Όλα αυτά φυσικά έχουν κόστος. Και δεν χρειάζεται να πάμε "μακρυά" για να το διαπιστώσουμε… Το Πολεμικό Ναυτικό πλήρωσε χρυσάφι τις Super Vita για να τις παραλάβει όπως ήθελε και όπως είχε δεσμευθεί ο σχεδιαστής – κατασκευαστής τους ότι θα τις παραδώσει!

Ο οποίος κατήγγειλε τη σύμβαση πριν από δέκα περίπου χρόνια και εξαφανίστηκε για όσους θυμούνται… Πέραν δε όλων των άλλων, οι Super Vita παραδόθηκαν με καθυστέρηση δέκα περίπου ετών! Στην περίπτωση των [email protected] βέβαια το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι, ή δεν είναι μόνο το κόστος. Και κάπου εδώ ερχόμαστε στο δια ταύτα…

Οι πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα

Μπορεί κάποιος να ονοματίσει αντίστοιχο αμερικάνικο πλοίο με τις ίδιες δυνατότητες; Με αυτές που το θέλει το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή και έχει καταλήξει να το θέλει και το γαλλικό! Όχι βέβαια! Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το δάκτυλό μας! Ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει ασφυκτικά για την ματαίωση της προμήθειας των [email protected], όχι μόνο γιατί επιθυμεί να αγοράσουμε δικές του σχεδιάσεις.

Αυτό που προσπαθεί πάση θυσία να αποτρέψει, είναι το να βάλει το Πολεμικό Ναυτικό στη φαρέτρα του τη δυνατότητα της στρατηγικής κρούσης με τους SCALP Naval (MdcN). Τοποθετώντας το αλλιώς, αυτό που προσπαθεί να εμποδίσει να συμβεί, είναι το να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό τη δυνατότητα να χτυπήσει οπουδήποτε μέσα στην Τουρκία και οποτεδήποτε!

Όλα αυτά για τον πολύ απλό λόγο ότι θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την πρωτοβουλία των ενεργειών έναντι της Τουρκίας, προκειμένου αυτή να μην ενταχθεί οριστικά στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

*Διαβάστε την συνέχεια στο defencepoint.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.