ΘΕΜΑ

Τί μπορεί να κρύβει το απειλητικό email σε 35 σχολεία της Αττικής

Τί μπορεί να κρύβει το απειλητικό email σε 35 σχολεία της Αττικής,

Γράφει ο Μιχαήλ Βασιλείου

Το απειλητικό μήνυμα που έφτασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 35 σχολεία της Αττικής, σήμερα το πρωί δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα από τις αρχές, καθώς επίσης και από την ελληνική κοινωνία. Παρά τον ερασιτεχνισμό που φαίνεται, καθώς το DP εξασφάλισε τα σχετικά ντοκουμέντα, η απειλή ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί εντός σχολικών εγκαταστάσεων, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιπόλαια, αλλά με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από τις αρχές…

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται, υπεύθυνος για τη «φάρσα» με το απειλητικό email φέρεται να είναι ένας Ρώσος, του οποίου τα ηλεκτρονικά ίχνη αναζητούν οι αρχές. Χρήσιμο θα ήταν να διευκρινιστεί με βάση ποια στοιχεία έχει προκύψει η εθνικότητα του φερόμενου ως δράστη. Έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ένα όντως είναι Ρώσος, το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί, είναι εάν η ενέργεια που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, είναι αποτέλεσμα «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ή καθοδηγούμενη… Διότι η φερόμενη ως προέλευσή του από τον ρωσικό Καύκασο (Νταγκεστάν) όπως προκύπτει από το κείμενο που μπορείτε να διαβάσετε σε επισυναπτόμενη φωτογραφία στη συνέχεια, καθιστά την απειλή εύσχημη (βλ. ισλαμική τρομοκρατία που δεν είχε απασχολήσει μέχρι στιγμής την Ελλάδα, κι ας μην μας διαφύγει, παραπέμπει σε βομβιστές αυτοκτονίας…), αλλά ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα «βολική».

Επί της ουσίας τώρα, όταν μεγάλος αριθμός οικογενειών αναστατώνονται, καθώς ανησυχεί για τα παιδιά του ενώ βρίσκεται στις καθημερινές του εργασίες, εικάζεται εύσχημα ότι ο «επιτιθέμενος» πετυχαίνει τον στόχο που είχε. Σε μια γενική περιγραφή, να τραβήξει την προσοχή. Η δε ενδεχόμενη ρωσική προέλευση του δράστη, συνδέει –δυνητικά αλλά αυτομάτως– την επιχείρηση με το μέτωπο της Ουκρανίας. Εάν αυτό ισχύει, θα μπορούσε να αποτελεί μια κλασική επιχείρηση υβριδικού πολέμου, με στόχο τη δημιουργία προβλημάτων σε διάφορα επίπεδα, σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται πλέον από τους Ρώσους ως «εχθρική». Ούτε καν «μη φιλικής»…

Ο «υβριδικός χαρακτήρας» του email

Ακόμα κι αν πολλοί υποπτευθούν προβοκάτσια (π.χ. με στόχο να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη για την αποστολή κύριων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία), θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι δεν αλλάζουν πολλά. Ακόμα και με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να υπάρξει συνέχεια, με παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα. Η επιδίωξη είναι δυνητικά η πρόκληση αναστάτωσης και σε δεύτερο στάδιο πρόκληση πανικού.

Εάν μάλιστα παρατηρηθεί χαλάρωση με την κοινωνία να συνηθίζει τέτοια περιστατικά και να τα «προσπερνάει» ελαφρά τη καρδία, ποιος άραγε μπορεί να αποκλείσει την πραγματική τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε σχολείο, μετά από αποστολή e-mail, η οποία ακόμα και αν εκραγεί με τρόπο που δεν θα ανοίξει ούτε μύτη, θα προκαλέσει σοβαρή εσωτερική κοινωνική αποσταθεροποίηση, με στόχο τη μετεξέλιξή της σε πολιτική; Ευτυχώς που τελειώνει το σχολικό έτος… Θα μπορούσε όμως να αποτελεί «προειδοποιητική βολή», είτε για τις εξετάσεις που ακολουθούν σε διάφορα επίπεδα της εκπαίδευσης είτε… «ραντεβού τον Σεπτέμβριο». Να διαμηνύει δηλαδή εμμέσως στην ελληνική κυβέρνηση, την προοπτική κλιμάκωσης.

Η απόπειρα πολιτικής αποσταθεροποίησης, εν συνεχεία, θα μπορούσε να στοχεύει στη γενικότερη έγερση ζητήματος που θα αφορά την ελληνική πολιτική στο «Ουκρανικό». Δηλαδή, να «φορτωθεί» σε αυτή την πολιτική η τρομοκρατικής φύσεως ενέργεια, είτε με εκδικητικό – προειδοποιητικό στόχο, εάν υπάρχει «ρωσικός δάκτυλος» είτε για να ενισχυθεί η στάση της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας, εάν ο «δάκτυλος»… έχει άλλη προέλευση. Κι όλα αυτά, χωρίς καν να έχουν κατορθώσει οι ελληνικές αρχές να συνδέσουν με αποδείξεις «υπηρεσίες» της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν θα είναι απαραίτητο. Διότι η ουσία θα καθορίζεται από το αποτέλεσμα…

Εφαρμοσμένες υβριδικές επιχειρήσεις

Όπως πληροφορείται το DP, μετά την αποστολή του μηνύματος και την αναστάτωση που προκλήθηκε, οι διαχειριστές του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου έστειλαν ενημέρωση, ότι επρόκειτο για «παραπλανητικό μήνυμα που θα πρέπει να αγνοηθεί». Επί της ουσίας, ένα μήνυμα το οποίο δεν θα έπρεπε καν να έχει περάσει, δηλαδή θα έπρεπε να έχει κοπεί ως «spam». Ωστόσο, παρότι μπορεί να αποτυπώνει την πραγματικότητα, στην εποχή του «υβριδικού πολέμου – επιχειρήσεων» (hybrid warfare – operations), με στόχο πρωτίστως την κοινωνία και το συλλογικό υποσυνείδητο, αυτό που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει σήμερα εμφανίζεται ως ένα λογικό μήνυμα, θα μπορούσε, δυνητικά, να αποδειχθεί βήμα σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας, ο οποίος θα δούμε να λαμβάνει σάρκα και οστά προσεχώς.

Με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών, αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «συνωμοτική» προσέγγιση. Κατά συνέπεια, χρήζει σοβαρής μελέτης από τος αρμόδιες υπηρεσίες… όχι δηλαδή τις συνδεόμενες με τη σχολική εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να γίνει όσο γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και η «εκτίμηση απειλής» (threat assessment) θα πρέπει να προστατευθεί από κάθε είδους «πολιτικοποίηση» (politicization) με στόχο τη γενικότερη επικοινωνιακή αξιοποίησή της.

Ενδεχόμενη ολιγωρία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολλαπλά καταστροφική. Ας μην αφήσουμε τίποτε στην τύχη του, διότι οι καιροί είναι «πονηροί» και οι εξελίξεις στον περίγυρο της χώρας θα τιμωρήσουν και τους αφελείς και τους ιδεοληπτικούς. Να περιμένουμε άραγε, προσεχώς, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης να γεμίσουν από ρεπορτάζ που θα αποτυπώνουν την ανησυχία των αρμοδίων αρχών; Με βάση τα ανωτέρω λεχθέντα, ευπρόσδεκτο θα είναι.

Από το Defence-Point.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι