ΘΕΜΑ

Tι είπαν οι ομογενείς για το ντιμπέιτ Τραμπ–Μπάιντεν στον Εθνικό Κήρυκα

Tι είπαν οι ομογενείς για το ντιμπέιτ Τραμπ–Μπάιντεν στον Εθνικό Κήρυκα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην προβληματική εικόνα που εξέπεμψε ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά και το ενδεχόμενο αντικατάστασής του από τους Δημοκρατικούς και κατά πόσον θα μπορούσε να επισκιάσει την πολιτική ατζέντα που ήδη διαμορφώνει την προεκλογική εκστρατεία, στάθηκαν οι ομογενείς που ρωτήθηκαν από τον «Εθνικό Κήρυκα» για τις εντυπώσεις τους από την τηλεοπτική αναμέτρηση.

«Είναι κρίμα για μια υπερδύναμη όπως είναι οι ΗΠΑ να έχει φτάσει η επιλογή των ψηφοφόρων να είναι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ανθρώπους. Ντρέπομαι ως Αμερικανός πολίτης», δήλωσε ο Πάνος Παπαδόπουλος – Σερέτης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αντικατασταθεί προκειμένου να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση για τους Δημοκρατικούς, βλέποντας, ωστόσο, ένα προβάδισμα του Τραμπ.

«Ο Τραμπ ανέφερε κάποιες αλήθειες, όπως ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία. Επίσης, ναι, πιστεύω ότι θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος – Σερέτης. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την παρουσία του Τζο Μπάιντεν στην τηλεμαχία, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως θα πρέπει ο ίδιος να διευκολύνει την κατάσταση με οικειοθελή αποχώρηση, πιστεύοντας ότι μια επιβολή της αντικατάστασής του θα προκαλούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στο Δημοκρατικό Κόμμα.

«Ηταν μια μαύρη μέρα για την Αμερική. Από τη μία ένας καταδικασμένος για κακούργημα να λέει ψέματα και από την άλλη πλευρά ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τη σκέψη του, λόγω ηλικίας. Ηταν μια λυπηρή μέρα. Εάν τον εξαναγκάσουν να φύγει, τότε το Δημοκρατικό Κόμμα θα διαλυθεί. Εάν φύγει μόνος του, θα είναι η καλύτερη λύση», επεσήμανε ο κ. Ζαμπάς.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις…

Από την πλευρά της, η Μαρία Κύρκου, επαγγελματίας του μάρκετινγκ, έκανε λόγο για «στενάχωρη εικόνα» του Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιζε «χωρίς αντίπαλο».

«Νομίζω πως μας στεναχώρησε όλους η εικόνα του Τζο Μπάιντεν, του προέδρου που μας εκπροσωπεί, αφού προσπαθούσε να μιλήσει σε μια τηλεμαχία και δεν μπορούσε καλά – καλά να αρθρώσει τις λέξεις του. Ηταν σε κακή κατάσταση, ο Τραμπ δεν είχε αντίπαλο χθες βράδυ διότι δεν μπορούσε να γίνει συζήτηση», ανέφερε η κ. Κύρκου, προσθέτοντας πως «ο Τραμπ ήταν πιο συγκροτημένος από προηγούμενα ντιμπέιτ ενώ εξίσου συγκροτημένοι και με σωστές ερωτήσεις ήταν και οι δημοσιογράφοι».

Από την πλευρά του, ο ακτιβιστής Δημήτρης Ελέας, θεωρεί ότι ακόμη και με νέο υποψήφιο οι Δημοκρατικοί οδεύουν προς ήττα: «Ο κίνδυνος για την Αμερικανική Δημοκρατία θα επιστρέψει και θα φταίνε οι Δημοκρατικοί», τόνισε, μεταξύ άλλων, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την εικόνα της τηλεμαχίας, όπως την εισέπραξε ο ίδιος.

«Ηταν εξόφθαλμο πως ο Μπάιντεν δεν μπορεί. Δυσκολεύτηκε πολύ. Έλεγε ασυναρτησίες συνέχεια. Τα πρώτα 10-20 λεπτά έδειχνε να τα έχει χαμένα. Να μην ξέρει πού βρίσκεται! Όταν μιλούσε ο Τραμπ είχε το στόμα ανοιχτό. Πέντε-έξι φορές η κάμερα τον έδειξε με τα χείλη ανοιχτά σαν να χάνεται. Ταυτόχρονα, το κρύωμα και μία βραχνάδα στη φωνή του τα έκανε όλα χειρότερα. Οι Δημοκρατικοί απόψε σκέφτονται μήπως και αλλάξουν άλογο στη μέση της κούρσας. H μάχη, ούτως ή άλλως, έχει χαθεί. Γιατί; Αν οι Αμερικανοί ψηφίσουν το Νοέμβριο για Πρόεδρο με μόνο κριτήριο την τιμή των βασικών αγαθών, σίγουρα θα εκλέξουν τον Τραμπ», κατέληξε ο κ. Ελέας.

Ο Δρ Νικόλαος Σαραντόπουλος, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Ομογενειακής Τράπεζας Community Credit Union της Μασαχουσέτης, είπε ότι «αυτό το σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες εκλογικό έτος, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Το ένα είναι για την ικανότητα του προέδρου Μπάιντεν να υπηρετήσει άλλη μία τετραετία. Προσωπικά αμφιβάλλω για τη σωματική και διανοητική του ικανότητα για την επόμενη τετραετία. Χωρίς να τον κατακρίνω, η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας για μία θέση που απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ικανότητα για σημαντικές αποφάσεις.

Πέρα από αυτό όμως, θα πρότεινα να δούμε το θέμα την ψήφου μας ως Αμερικανοί πολίτες και λίγο πιο βαθιά. Ας αφήσουμε στη άκρη την θεατρική φύση των ντιμπέιτ και τις ψηφοθηρικές πομπώδεις λέξεις των δύο υποψηφίων, και ας κοιτάξουμε τις θέσεις των δύο κομμάτων. Προτείνω σε κάθε ψηφοφόρο να πάει στις ιστοσελίδες των δύο κομμάτων, Democratic National Committee και Republican National Committee, και να διαβάσει τις θέσεις των κομμάτων για να αποφασίσει.

Ο φουκαράς ο Μπάιντεν…

Προσωπικά κύριε Καλμούκο δεν ψηφίζω πρόσωπα. Ψηφίζω θέσεις σχετικά με την οικονομία, την προστασία των ΗΠΑ, της σημαίας μας, και του Συντάγματος, εξωτερική πολιτική και τις αξίες με τις οποίες θα διαπαιδαγωγήσουμε την επόμενη γενεά. Οταν έγινα Αμερικανός πολίτης, πήρα τον όρκο να δώσω την πίστη μου και να προστατεύσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ και αυτό ακριβώς θα κάνω με την ψήφο μου».

Ο επιχειρηματίας Νίκος Μανώλης ανέφερε: «Εχουμε βάλει τους τρελούς εδώ σ’ αυτή τη χώρα να μας κυβερνούν. Δεν μπορεί έναν άνθρωπο, τον Μπάιντεν, να τον στήσουν εκεί πάνω να τον φορτώσουν με φάρμακα να μην ξέρει πού βρίσκεται και να μην ξέρει τι λέγει, μας κοροϊδεύει όλος ο κόσμος. Ηταν λυπηρό να τον βλέπεις. Δεν ντρέπονται που τον έβαλαν εκεί πάνω; Ο Τραμπ ήταν εκατό φορές καλύτερος, έλεγε ακριβώς τι έχει κάνει και τι θα κάνει».

Ο επιχειρηματίας Μερκούριος Αγγελιάδης είπε πως «είναι πραγματικά ντροπή. Ο φουκαράς ο Μπάιντεν προσπαθούσε να πει κάτι, αλλά δεν μπορεί λόγω της ηλικίας, έχει αρρώστια δεν ξέρω. Είναι καλός πολιτικός, με μεγάλη πείρα, αλλά δεν μπορεί, δεν πάει».

Ο π. Ρωμανός Καράνος είπε, ότι «ως κληρικός βεβαίως δεν μπορώ να πάρω θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Η Εκκλησία τιμά και προσεύχεται για όλους τους ηγέτες και τους εν υπεροχή όντας. Νομίζω ότι ο μέσος πολίτης θέλει οι υποψήφιοι να διαθέτουν τουλάχιστον εντιμότητα, ειλικρίνεια και διαύγεια νοός».

*Οι Θεόδωρος Καλμούκος και Χριστόδουλος Αθανασάτος είναι δημοσιογράφοι του “Εθνικού Κήρυκα”

Πηγή: www.ekirikas.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι