Το ΕΛΚ απέναντι στην πρόκληση Όρμπαν

Το ΕΛΚ απέναντι στην πρόκληση Όρμπαν

Γράφει ο Κώστας Ράπτης – 

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα – που ακούει στο όνομα Βίκτορ Όρμπαν. Αυτό δεν είναι κάτι το νέο. Όμως με την καμπάνια που εξαπόλυσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην χώρα του, απεικονίζοντας τον πρόεδρο της Κομισιόν να δέχεται τις εντολές του πολυπράγμονος μεγαλο-επενδυτή Τζορτζ Σόρος στο μεταναστευτικό ζήτημα, το πρόβλημα δεν είναι πια διαχειρίσιμο.

Ο ξενόφοβος δεξιός λαϊκιστής Όρμπαν διέβη τον Ρουβίκωνα: όχι μόνο χρηματοδότησε την αμφιλεγόμενη αυτή καμπάνια με δημόσιο χρήμα, όχι μόνο επιμένει στην αντισημιτική συνωμοσιολογία, για την οποία ο ουγγρο-εβραϊκής καταγωγής Σόρος αποτελεί συνθηματική αναφορά, αλλά και επιτίθεται ευθέως σε αυτόν που αναδείχθηκε πρόεδρος της Κομισιόν με τη σημαία του ΕΛΚ, στην οποία ανήκει και το ίδιο το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz. Και μάλιστα παραμονές Ευρωεκλογών.

Η αντίδραση υπήρξε σφοδρότατη, ξεκινώντας από τον θιγόμενο Γιούνκερ και φθάνοντας μέχρι την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ που δήλωσε “απολύτως αλληλέγγυα” με τον επικεφαλής της Κομισιόν. Οι φωνές υπέρ της αποβολής του Fidesz από το ΕΛΚ, δεν μπορούν πια να παραμεριστούν με την επίκληση της χρησιμότητας της ουγγρικής συμμετοχής για τους συσχετισμούς στα κοινοτικά όργανα.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι σε αριθμητικό επίπεδο κάθε ψήφος θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως σε πολιτικό επίπεδο η βλάβη που προκαλείται από την ανοχή στον Όρμπαν είναι σημαντική. Ήδη αντίπαλοι όπως ο Φραντς Τιμερμανς, αναπληρωτής πρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στις ευρωεκλογές πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του στο ΕΛΚ ως “την παράταξη του Όρμπαν”.

Οι φιλικές σχέσεις που είχαν παλαιότερα ο Βέμπερ και το κόμμα του (η CSU της Βαυαρίας) με τον Ούγγρο ηγέτη έχουν διαταραχτεί. Ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ υπερψήφισε μάλιστα στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόσφατη πρόταση να κινηθεί εναντίον της Ουγγαρίας η διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας για πολιτικές κυρώσεις λόγω παραβίασης των αξιών της Ε.Ε.

“Ο Όρμπαν πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση που ακολουθεί”, δήλωσε ο Βέμπερ σε εκπομπή του δικτύου ZDF. Το βασικό ερώτημα, πρόσθεσε παραμένει “εάν όλοι μας ξεκάθαρα”, τηρούμε και εφαρμόζουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. “Στο θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμες οι εκπτώσεις, ούτε για εμένα ούτε για τον Ορμπαν, εντός ή εκτός του ΕΛΚ “.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζαν Ντολ υποστηρίζει από καιρό ότι δεν υπάρχει επαρκής πλειοψηφία για την αποβολή του Fidesz, καθώς οι κανονισμοί απαιτούν την συμφωνία επτά κομμάτων-μελών από πέντε διαφορετικές χώρες. Όμως τα πράγματα ενδέχεται να έχουν μετατραπεί ριζικά μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα εξετασθεί από τα όργανα του ΕΛΚ το ουγγρικό ζήτημα – ιδίως εάν μέχρι τότε η Άγκελα Μέρκελ ή και η νέα πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχουν ταχθεί με σαφήνεια υπέρ της αποβολής του Fidesz. Η τελευταία ήδη απείλησε με διακοπή των τακτικών συνομιλιών με το Fidesz.

“Μια τέτοια εκστρατεία εκθέτει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών”, τόνισε την Παρασκευή ο Όρμπαν στην εβδομαδιαία συνέντευξή του στο κρατικό ουγγρικό ραδιόφωνο. “Η παρούσα πλειοψηφία στις Βρυξέλλες επιθυμεί να ενισχύσει την μετανάστευση, που οδηγήσει σε μια Ευρώπη η οποία δεν θα ανήκει σε Ευρωπαίους”, υποστήριξε, επιμένοντας ότι η από κοινού στοχοποίηση των Γιούνκερ και Σόρος είναι “βασισμένη σε στοιχεία”. Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι είναι αυτός που οδήγησε “τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. και τους μετανάστες εντός”. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί από την κυβέρνηση επιστολή σε κάθε Ούγγρο πολίτη, με την οποία θα αναπτύσσεται το σκεπτικό της επίμαχης καμπάνιας.

Είναι πάντως σαφές ότι ο Όρμπαν δεν κινείται πλέον με τον νου στραμμένο μόνο στο εγχώριο ακροατήριο, αλλά επιχειρεί ένα ευρύτερο παιχνίδι στο ευρωπαϊκό πεδίο. Προς ποια κατεύθυνση, δεν είναι ακόμη δυνατόν να διαγνωσθεί, όμως προφανές πρώτο βήμα είναι το να εξωθηθεί το ΕΛΚ να αποβάλει το Fidesz, το οποίο θα εμφανισθεί θυματοποιημένο.

Πιθανότατα ο Ούγγρος ηγέτης φιλοδοξεί να αναλάβει, ως ελεύθερος σκοπευτής μεταξύ των υπαρχουσών πολιτικών οικογενειών, πρωταγωνιστικό ρόλο στο αυριανό τοπίο, καθώς ο δεξιός λαϊκισμός αναμένεται να βγει ενισχυμένος από τις ευρωεκλογές, ενώ πολλά νεόφυτα μέλη του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου θα είναι “άστεγα”. Πιθανότατα αισθάνεται ότι οφείλει να προλάβει την “κανονικοποίηση” της ιταλικής Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο αυριανό Ευρωκοινοβούλιο μετά τη Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία.

Όμως η σημασία αυτών των ζυμώσεων δεν εξαντλείται στην πιθανή ανατροπή των κομματικών συσχετισμών, αλλά προοιωνίζεται αναταράξεις για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική συνολικά. Άλλωστε, η σε ανύποπτο χρόνο απόσχιση των Βρετανών Συντηρητικών από το ΕΛΚ ήταν, αναδρομικά κρίνοντας, η κρίσιμη καμπή της πορείας που οδήγησε στο Brexit.


Πηγή: capital.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι