Το Ισραήλ εξοπλίζει τους Αζέρους και ο Ερντογάν ζητάει Ιερουσαλήμ!

-
3238
Το Ισραήλ εξοπλίζει τους Αζέρους και ο Ερντογάν ζητάει Ιερουσαλήμ!

Τραγελαφική είναι η κατάσταση στον Καύκασο με τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με επίκεντρο την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχεται από τους Αρμένιους. Το χάος όμως επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, καθώς π.χ. ενώ οι Ισραηλινοί φέρονται να ανεφοδιάζουν διαρκώς τις αζερικές δυνάμεις, την ίδια στιγμή ο Ερντογάν που επίσης τις στηρίζει με κάθε τρόπο, υπαινίσσεται δημοσίως ότι η Ιερουσαλήμ… κανονικά ανήκει στην Τουρκία, λόγω του οθωμανικού παρελθόντος (1516-1917) της πόλης!

Η Αρμενία, μόλις χθες ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, εξαιτίας των πωλήσεων όπλων της χώρας στο Αζερμπαϊτζάν, με τα οποία επιτίθεται στην Αρμενία. Σύμφωνα με το Reuters, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί ακόμα σε σχολιασμό της εξέλιξης, ενώ το υπουργείο Άμυνας της χώρας αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία για τις εξοπλιστικές συναλλαγές με τους Αζέρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), το Ισραήλ παρέδωσε στο Αζερμπαϊτζάν οπλικά συστήματα συνολικής αξίας 825 εκατ. δολαρίων, από το 2006 έως το 2019.

Στις εξαγωγές συμπεριλαμβάνονται αντιαρματικοί πύραυλοι (Spike και LAHAT), μη επανδρωμένα διαφόρων τύπων (Aerostar, Orbiter κ.λπ.), μεταξύ των οποίων τα γνωστά “καμικάζι-drones” Harop που “περιπολούν” σε μια περιοχή και όταν εντοπίσουν τον στόχο τους πέφτουν πάνω του και τον εξουδετερώνουν με το εκρηκτικό τους φορτίο, καθώς επίσης και ένα αντιαεροπορικό σύστημα (Barak 8).

Ο λογαριασμός που κάνει το SIPRI όμως ίσως είναι ιδιαίτερα… μετριοπαθής. Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2012 π.χ., είχε διαρρεύσει συμβόλαιο ύψους 1,6 δισ. δολ. που απέσπασαν ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες (IAI) από τις αζερικές ένοπλες δυνάμεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος Αλίγιεφ είχε κάνει λόγο το 2016 για εξοπλιστικά συμβόλαια ύψους 5 δισ. δολ. της χώρας του με το Ισραήλ.

Να προσθέσουμε εμείς ότι έχει πουληθεί φορητός οπλισμός (π.χ. τυφέκια Tavor, σε δύο τύπους), πολυβόλα (Negev), τα άρματα μάχης T-72 “Aslan” έχουν εκσυγχρονιστεί από την ισραηλινή Elbit (το ίδιο “ακουγόταν” και για τα BMP-2), οι Αζέροι έχουν προμηθευθεί τρεις διαφορετικούς τύπους στρατιωτικών οχημάτων μεταξύ των οποίων το γνωστό τελευταία στην Ελλάδα SandCat της Plasan Sasa, το σύστημα ημί-βαλλιστικών πυραύλων LORA με εμβέλεια περί τα 400 χιλιόμετρα, τρία συστήματα πυροβολικού μεταξύ των οποίων το γνωστό αυτοκινούμενο πυροβόλο ATMOS 2000 (και συστήματα εκτόξευσης όλμων), το περίφημο ραντάρ Green Pine της ELTA, πυραύλους για το αζερικό Ναυτικό (π.χ. Typhoon MLS-NLOS της Rafael).

Η λογική θα υπαγόρευε ότι ο βασικός υποστηρικτής των ομοεθνών -Τουρκογενών- Αζέρων, ο Τούρκος Ερντογάν, θα ήταν πολύ ικανοποιημένος. Το δημόσιο “ευχαριστώ” του όμως τουλάχιστον σοκάρει: Μιλώντας σε βουλευτές, υπονόησε ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στην Τουρκία! Το έκανε αναφερόμενος στον έλεγχο της πόλης από την Οθωμανική αυτοκρατορία!

Διαβάστε τη συνέχεια στο defencepoint.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.