Το “κρυφτούλι” ανάμεσα σε F-22 Raptor και S-400 στη Συρία “δίνει” συμπεράσματα

Το “κρυφτούλι” ανάμεσα σε F-22 Raptor και S-400 στη Συρία “δίνει” συμπεράσματα

Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του Αμερικανού αντιπτεράρχου VeraLinn “Dash” Jamieson, κατά τη διάρκεια συνεδρίου της αμερικανικής «Ένωσης Αεροπορίας» (Air Force Association), της σημαντικής για τις ΗΠΑ «δεξαμενής σκέψης» (think tank) με την επωνυμία Mitchell Institute for Aerospace Studies (Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών Μίτσελ), που παρουσίασε το Business Insider.

Μιλώντας για τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία, ο αντιπτέραρχος υπογράμμισε τη σημασία των αποστολών στη Συρία και το Ιράν για τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με το πώς πολεμούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις: «Οι αντίπαλοι, μας παρακολουθούν, μαθαίνουν από εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι ένας από τους λόγους που πολλές ρωσικές δυνάμεις εστάλησαν στη Συρία, ήταν για να αποκτήσουν εμπειρία από πραγματικές πολεμικές συνθήκες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, στο να συλλεχθούν πληροφορίες για τις τακτικές, την εν γένει συμπεριφορά, τις «υπογραφές» στα ραντάρ του κορυφαίου μαχητικού σε αμερικανική υπηρεσία, του F-22 Raptor.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, συνεχώς φιλοξενούν δηλώσεις πιλότων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση που «συναντήθηκαν» αμερικανικά και ρωσικά μαχητικά, τα ρωσικά «έπαιρναν την ουρά» των αμερικανικών, το οποίο σε συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων θα σήμαινε θέση βολής και κατάρριψη!

Ας κρατάμε μικρό καλάθι όμως, ακόμα και πέρα της γνωστής υπερβολής στον πόλεμο επικοινωνίας της Μόσχας με στόχο τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές ακροατήριο… είναι όπως οι Ινδοί με τα Su-30MKI που δεν έχουν αφήσει αεροπορική δύναμη που να μην την «τσακίσουν» κατά τη διάρκεια ασκήσεων!

Τόσο η βρετανική RAF όμως (π.χ. ασκήσεις με τους Ινδούς με τα EF-2000 Typhoon), όσο και η αμερικανική USAF, γνωρίζουν πολύ καλά μέχρι ποίου σημείου μπορούν να πηγαίνουν, ώστε να τους επιτρέπεται και να συμμετέχουν «αξιοπρεπώς» συλλέγουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από μαχητικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε μελλοντικό πεδίο αεροπορικής μάχης.

Ταυτόχρονα όμως, να αποφύγουν να αποκαλύψουν τις σκέψεις τους στο τακτικό πεδίο για το πώς σκοπεύουν να πολεμήσουν, εάν απαιτηθεί. Εξάλλου, δεν έχουν και τόση ανάγκη να αναλωθούν σε επικοινωνιακά παίγνια διότι το δικό τους εσωτερικό ακροατήριο είναι εντελώς διαφορετικό, με την πολιτική ηγεσία να μην έχει την ίδια ανάγκη με το Κρεμλίνο να υπενθυμίζει συνεχώς το «στάτους υπερδύναμης».

Ταυτόχρονα, οι εντυπωσιακές αερομαχίες είναι ένα στοιχείο που δεν θα απασχολήσουν και πολύ ενδεχόμενο μελλοντικό πεδίο μάχης όπου θα κυριαρχήσουν οι αισθητήρες και η τεχνολογία θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο και τα… ακροβατικά που τόσο αίσθηση προκαλούν στα αεροπορικά σόου, ενδεχομένως και να αποδειχθούν παντελώς ανεπίκαιρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι