Το παρασκήνιο της κρίσης των ελληνολιβυκών σχέσεων και ο ρόλος της Τουρκίας

Το παρασκήνιο της κρίσης των ελληνο-λιβυκών σχέσεων και ο ρόλος της Τουρκίας, Thomas Miller

Γράφει ο Thomas Miller – 

Οι ιστορικές ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ για την τυφλή υποστήριξη τους στην κυβερνηση Σαράτζ της Λιβύης, το “μπλόκο” των Αμερικανών στον στρατηγό Κωσταράκο να προσκαλέσει στην Αθήνα τον στρατηγό Χαφτάρ διατηρώντας τις μακρόχρονες ελληνικο-λιβυκες αμυντικές σχέσεις, η αδυναμία -αν όχι- αδιαφορία της Αθήνας στο να καταγγείλει στην διεθνή κοινότητα τις ανορθόδοξες και παράνομες δοσοληψίες της Τουρκίας με το καθεστώς Σεζαρ στην Λιβύη, αναδεικνύονται μέσα από το παρασκήνιο της ελληνικής στρατιωτικής διπλωματίας που αποκαλύπτει το Energypost.gr.

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Λιβύης διατηρείται επί πέντε και πλέον δεκαετίες με αποκορύφωμα την δεκαετία του ’80 λόγω των προσωπικών σχέσεων του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Μουαμάρ Καντάφι. Πέραν των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών ο προσανατολισμός των Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων αποκτά Ελληνοκεντρικό προσανατολισμό καθ ότι ολοένα περισσότεροι Λίβυοι αξιωματικοί αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας.

Την συγκεκριμένη αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Λιβύης και κυρίως την διαπροσωπική σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Μ Καντάφι ουδέποτε είδε με καλό μάτι η Τουρκία η οποία από τα μέσα της δεκαετίας του 90 είχε δείξει τις προθέσεις της να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία νοτίως της Κρήτης.

Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τις τελευταίες δεκαετίες η Κρήτη θωρακίστηκε αμυντικά με αποκορύφωμα το 2009 που ξεκινήσω η Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και ολοκληρώθηκε το 2013. Αθόρυβα στην Κρήτη μεταφέρθηκαν μονάδες κρούσης και ενεργοποιήθηκαν οι S-300 οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2013 έκαναν την πρώτη βολή τους εντός ΝΑΤΟικου Πεδίου Βολής!

Παρέμβαση Μεγάλων Δυνάμεων

Ωστόσο η «Αραβική Άνοιξη» αλλάζει τα δεδομένα στις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης. Για τελευταία φορά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, υποστράτηγος Salem Masoud Ahmed Al-Gnaidy πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα από 22 έως 25 Ιουλίου 2013, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου προκειμένου να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης των Λίβυων αξιωματικών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχεται τον Λίβυο ομόλογο του στο Επιτελείο με σκοπό την συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο στρατηγός Salem Masoud Ahmed Al-Gnaidy επιστρέφοντας από την Αθήνα στην Τρίπολη δέχεται δολοφονική επίθεση και από τότε χάνονται τα ίχνη του. Δυο χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2015 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος μέσω της επίσημης διπλωματικής οδού ενημερώνει το ΥΠΕΞ για την πρόθεση του να προσκαλέσει τον στρατηγό Χαφτάρ στην Αθήνα ώστε και εκείνος -όπως και ο προκατόχος του στρατηγός Salem Masoud Ahmed Al Gnaidy – να παραστεί στην αποφοίτηση των Αξιωματικών του από τις Στρατιωτικές Σχολές. Ωστόσο παρεμβαίνουν οι Μεγάλες Δυνάμεις (ΗΠΑ) και μέσω του ελληνικού ΥΠΕΞ ο στρατηγός Κωσταρακος εμποδίζεται να αποστείλει την πρόσκληση! Διαβάστε τη συνέχεια www.energypost.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx