Τραμπ – Μακρόν – Μέρκελ: Μια χειραψία διαφορά
25/04/2018Από την εκλογή του Τραμπ και μετά οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να διαβάσουν την σκέψη του. Αν και έχουν γραφτεί πολλά δύο χειραψίες λένε μάλλον πολύ περισσότερα. Η πρώτη δεν συνέβη ποτέ. Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επισκέφτηκε το Οβάλ γραφείο τον Μάρτιο του 2017, ο εμφανώς καθόλου ενθουσιώδης Τραμπ επίτηδες ή κατά λάθος αγνόησε την προσπάθεια Μέρκελ για χειραψία. Η Μέρκελ έκανε πως δεν υπήρχε θέμα.
Αντίθετα ο Μακρόν δεν διακινδύνευσε όταν βρέθηκε στην ίδια θέση τον Μάιου του 2017 και υπήρξε χειραψία που πιθανώς έστελνε το μήνυμα: «Μην υποτιμάς τον Γάλλο πρόεδρο κ. Τραμπ». «Η χειραψία μου με τον Τραμπ δεν ήταν τυχαία. Έτσι διασφαλίζεις ότι σε σέβονται. Πρέπει να δείξεις πως δεν θα κάνεις ούτε μικρές υποχωρήσεις, ούτε καν συμβολικές», είπε.
Ούτε ο Μακρόν, ούτε η Μέρκελ έχουν πολλά κοινά με τον Τραμπ. Ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές ως κεντρώος, αν και οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν τελευταία ότι πολιτεύεται όπως ο Τραμπ. Η Μέρκελ είναι επίσης επικεφαλής των συντηρητικών στη Γερμανία αλλά μάλλον θα μείνει στην ιστορία ως πρωταθλήτρια του φιλελευθερισμού. Όμως μόνο ένας τκ των Ευρωπαίων ηγετών απολαμβάνει του σεβασμού του Μακρόν και δεν είναι η Μέρκελ.
Ο Μακρόν αποφάσισε να χειριστεί τον Τραμπ με τους όρους του Τραμπ, αναφέρει αναλυτής. Όταν ο Τραμπ βρέθηκε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2017 για να παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση υπήρξε χειραψία διάρκειας 29 δευτερολέπτων. Το γαλλικό πομπώδες ύφος ταιριάζει περισσότερο με το ιδανικό του Τραμπ για την προεδρία σε σχέση με την σεμνότητα και τις πολιτικές τη Μέρκελ, η οποία κατέστησε τους χειρισμούς της έναντι του Τραμπ θέμα αρχής.
Όσο πάντως κι αν ο Τραμπ προτιμά τον Μακρόν δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τη Μέρκελ που θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο. Η διαφορά θα φανεί και πάλι. Άλλωστε ο Μακρόν πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ενώ η Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας.
Οι διαφορές
Οι διαφορετικές σχέσεις του Τραμπ με Μακρόν και Μέρκελ μπορούν να αναλυθούν ως εξής:
Ο Μακρόν φαίνεται πως πιστεύει ότι η απομόνωση του Τραμπ ή η αντιμετώπισή του ως παρία της διεθνούς σκηνής είναι αντιπαραγωγικό, ακόμα και αν διαφωνεί μαζί του σε πολλά. Αντίθετα η Μέρκελ δέχτηκε να συνεργαστεί με τον Τραμπ μόνο αφού έθεσε εξαρχής όρους. Η κίνηση αυτή μάλλον δεν ήταν η ενδεδειγμένη για τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη.
Ο Μακρόν αναφέρεται πολλές φορές ως η φωνή του Τραμπ. Ο Μακρόν είναι ρεαλιστής και έτσι κατανοεί ότι αν δεν έχει αντίπαλο τον Τραμπ μπορεί να ελίσσεται ευχερώς.
Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης μπορεί καλύτερα να διαχειρίζεται την οργή του Τραμπ για την άρνηση της Ευρώπης να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις. Η Μέρκελ είναι ηγέτης μιας χώρας όπου το ειρηνόφιλο πνεύμα έχει περάσεις το πολιτικό της DNA. Ο Μακρόν από την άλλη είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και αυτό φάνηκε με τις επιθέσεις κατά του Άσαντ.
Επίσης σημασία φαίνεται πως έχει για τον Τραμπ ότι ο Μακρόν είναι άνδρας, ενώ η Μέρκελ γυναίκα. Η Μέρκελ και η Μέι δεν παίζουν γκολφ και δεν βρίσκουν εντυπωσιακές τις στρατιωτικές παρελάσεις.
Επίσης ο Μακρόν είναι κυρίαρχος στη Γαλλία ενώ η Μέρκελ απλώς καγκελάριος μια κυβέρνησης συνασπισμού και μάλιστα με τους Σοσιαλιστές που έχουν καταφερθεί σκληρά κατά του Τραμπ, αποκαλώντας τον «απειλή», «αυταρχικό» και «σωβινιστή».
Πάντως ουδείς μπορεί να βεβαιώσει ότι η στρατηγική του Μακρόν έναντι του Τραμπ θα αποδώσει ορατούς καρπούς. «Βασικός κίνδυνος είναι να διαρρεύσει η φήμη ότι ο Μακρόν έχει υπό τον έλεγχό του τον Τραμπ. Κανείς όμως δεν ελέγχει τον Τραμπ», αναφέρει αναλυτής.
Ο Μακρόν άλλωστε αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του πως έπεισε τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία, μετά από επίσημη διάψευση από τον Λευκό Οίκο. «Όποιος προσπαθήσει να ελέγξει τον Τραμπ εκδιώκεται από τον Τραμπ», λέει ο ίδιος αναλυτής.
Η ταύτιση δε με τον μη δημοφιλή στην Ευρώπη Τραμπ ίσως αποτελέσει κίνδυνο για τον Μακρόν εσωτερικά. «Ίσως όμως, τελικά, όλα αυτά να μην έχουν σημασία καθώς μέχρι στιγμής ο Τραμπ έχει φερθεί χειρότερα στους φίλους του από ότι στους εχθρούς του», ανέφερε αναλυτής σχολιάζοντας την άρνηση των ΗΠΑ να εξαιρέσουν την Ιαπωνία από την πολιτική δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ίσως λοιπόν και ο Μακρόν να βιώσει την ίδια εμπειρία καθώς ο Τραμπ μπορεί να εκτιμά περισσότερο τυχόν συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα παρά με την Ευρώπη, λέει ο ίδιος.
Πηγή: Washington Post