Βουλγαρικά όπλα σε τζιχαντιστές μέσω Τουρκίας

-
210
Βουλγαρικά όπλα σε τζιχαντιστές μέσω Τουρκίας, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Γράφει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ  - 

Μια ακύρωση μεταφοράς όπλων από την κυβέρνηση Ερντογάν προς τζιχαντιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Συρία, εμπλέκει και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Αυτό αποδεικνύει νέο έγγραφο που μου παρέδωσε εμπιστευτική πηγή. Το έγγραφο περιγράφει την εγκληματολογική εξέταση δειγμάτων που ελήφθησαν από όπλα που μετέφεραν ρυμουλκούμενα φορτηγά τα οποία εντόπισαν οι τουρκικές Αρχές στη νότια επαρχία της Τουρκίας, τα Άδανα.

Συγκεκριμένα, στις 19 Ιανουαρίου του 2014 οι τοπικοί εισαγγελείς και τα Σώματα Ασφαλείας σταμάτησαν κοντά στα σύνορα ένα φορτηγό και το ερεύνησαν. Το φορτηγό συνοδευόταν από τέσσερα στελέχη του τουρκικού Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT), κατόπιν εντολών του Ερντογάν, παραβιάζοντας τον αντιτρομοκρατικό νόμο και όχι μόνο. Η έρευνα ξεκίνησε όταν η τοπική χωροφυλακή ενημερώθηκε από ανώνυνη πηγή ότι ένα βαρύ φορτίο όπλων από τη Συρία κατευθυνόταν προς μια συνοριακή επαρχία.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και τα εθνικά μέσα ενημέρωσης το κάλυψαν ως έκτακτη είδηση, η κυβέρνηση Ερντογάν κινήθηκε ταχέως για να κουκουλώσει την υπόθεση, καταδικάζοντας εισαγγελείς, αρχηγούς αστυνομίας και αξιωματικούς του στρατού που έφεραν στην επιφάνεια την παράνομη μεταφορά όπλων. Ο Ερντογάν, αρχικά, αρνήθηκε ότι το φορτίο ήταν όπλα, υποστηρίζοντας ότι περιείχε ανθρωπιστική βοήθεια. Αργότερα άλλαξε την ιστορία, δηλώνοντας ότι προοριζόταν για τους αδελφούς από το Τουρκμενιστάν που βρίσκονται στη Συρία. Αργότερα όμως αυτός ο ισχυρισμός του Ερντογάν διαψεύστηκε από τους ηγέτες του Τουρκμενιστάν.

Η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε ακόμη να περάσει τροπολογία στο κοινοβούλιο σχετικά με την υπηρεσία πληροφοριών. Βάσει της τροπολογίας θα παραχωρούνταν νέες εξουσίες στην ΜΙΤ, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης όπλων και της διοργάνωσης διασυνοριακών επιχειρήσεων με εντολή της κυβέρνησης. Άνθρωποι του Ερντογάν διέταξαν τη φίμωση των ΜΜΕ, απαγορεύοντας τη δημοσιογραφική κάλυψη της έρευνας για το περιστατικό.

Ο Ερντογάν πανικοβλήθηκε

Ήταν σαφές ότι ο Ερντογάν πανικοβλήθηκε για τις αποκαλύψεις και έσπευσε να καταστείλει κάθε πληροφορία που θα τον έβλαπτε. Ανακαλύψαμε αργότερα από τα έγγραφα του δικαστηρίου ότι η κυβέρνησή του έχει στείλει περίπου 2.000 φορτηγά που μετέφεραν όπλα στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές της Συρίας προκειμένου να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ. Στη συνέχεια θα την αντικαθιστούσαν τον Άσαν με ένα ισλαμιστικό καθεστώς μαριονέτα. Ωστόσο, οι εισαγγελείς κατάφεραν να πάρουν δείγματα από τα κοντέινερς από ένα φορτηγό ης ΜΙΤ στέλνοντάς σε ένα ιατροδικαστικό εργαστήριο για να εντοπίσουν τα όπλα και την προέλευσή τους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στα Άδανα κίνησε ποινικές διαδικασίες σύμφωνα με την υπόθεση αριθ. 2014/02 και μάλιστα κινήθηκε ποινικά εναντίον του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, του υφυπουργού του Kenan İpek και του τοπικού κυβερνήτη για την προσπάθεια παρέμβασης σε δικαστική έρευνα. Το Σύνταγμα της Τουρκίας είναι απολύτως σαφές στον διαχωρισμό των εκτελεστικών και δικαστικών εξουσιών και ο σχετικός κώδικας δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύει όρους σε μέλη του δικαστικού σώματος ή να προσπαθεί να επηρεάσει νομικές διαδικασίες. Ωστόσο, ο Ερντογάν ανέστειλε το κράτος δικαίου, έκανε εκκαθαρίσεις και φυλάκισε ανεξάρτητους δικαστές και εισαγγελείς.

Χάρη σε ένα ένταλμα έρευνας και κατάσχεσης από τον γνωστό για την αντιτρομοκρατική του δράση εισαγγελέα Aziz Takç, γνωρίζουμε τώρα το περιεχόμενο του φορτίου. Έδωσε εντολή να εφαρμοστεί ο νόμος στην εκτέλεση του εντάλματος στα οχήματα με αριθμούς κυκλοφορίας 06 M 9903 (ελκυστήρας), 06 FC 9193 (ρυμουλκούμενο), 06 DY 0393 (ελκυστήρας), 06 DZ 2798 (ρυμουλκούμενο), 06 EU 2115 (ελκυστήρας), 06 DV 1385 (ρυμουλκούμενο) και στο 31 VU 6131 (αυτοκίνητο συνοδείας Audi A3). Κάθε ελκυστήρας-ρυμουλκούμενο είχε έναν υπεύθυνο αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών στο κάθισμα του συνοδηγού, με εξαίρεση το φορτηγό στο μέσο της συνοδείας. Άλλοι δύο ανώτεροι αξιωματικοί ήταν στο αυτοκίνητο, προπορευόμενοι της εφοδιοπομπής. Κάθε ρυμουλκούμενο είχε δύο μεγάλα κοντέινερ γεμάτα βαριά όπλα.

Όταν ένας σκύλος της αστυνομίας σήμανε συναγερμό μυρίζοντας το φορτίο ενός φορτηγού Volvo με πινακίδα 06 M 9903, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα, οι στρατιωτικοί άνοιξαν ένα από τα κοντέινερ και βρήκαν περίπου 90 έως 100 βλήματα όλμων. Δίπλα στα βλήματα υπήρχαν κιβώτια με επιγραφές πάνω τους στα αραβικά. Ο 33χρονος οδηγός και κάτοικος Άγκυρας Murat Kışlakçı που οδηγούσε το Volvo, είπε στους χωροφύλακες ότι εκείνος και οι άλλοι οδηγοί μετέφεραν τα φορτία τους σε αεροδρόμιο στην Άγκυρα. Ο οδηγός δήλωσε επίσης ότι οι επιβάτες ήταν όλοι πράκτορες της MIT παρόλο που αρνήθηκαν να δώσουν τα δελτία ταυτότητάς τους. Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας Takçı ζήτησε επίσης από τη χωροφυλακή να πάρει δείγματα των όπλων και να διενεργήσει ιατροδικαστική εξέταση.

Βουλγαρικής προέλευσης;

Την επόμενη μέρα, ο επαρχιακός διοικητής της χωροφυλακής Özkan Çokay ενημέρωσε το γραφείο του εισαγγελέα ότι η ιατροδικαστική εξέταση ολοκληρώθηκε, παρέχοντάς του και αντίγραφο των ευρημάτων σχετικά με τα κατασχεμένα όπλα. Τα δείγματα από τα κοντέινερς περιλάμβαναν αντιαρματικά βλήματα και πυροβολικού, δύο πυροκροτητές και αντιεροπορικό πυροβολικό. Οι όλμοι ήταν 103 εκ. και με διάμετρο 100 χιλ. και στους όλμους πάνω αναγράφονταν FULL CHARGE-VOF-412 100 ΜΜ G-TG, D10-2C.BS-3 NDT-3 18/1 18/75 ((10) ), 20-75 - ((11) FD.

Το βλήμα περιείχε τα γράμματα ((11)) 20-75-100 N TNT του 412. Οι πυροκροτητές είχαν μήκος 10 εκατοστά και διάμετρο τριών εκατοστών με τα γράμματα 8-429 και 2 Β-429. Το αντιαεροπορικό βλήμα ήταν μήκους 14,5 εκατοστών και έφερε τα γράμματα 81 VA 188.

Στην εγκληματολογική έκθεση αριθ. 2014/67, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βλήμα των 100 χιλιοστών κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία ως τμήμα πυρομαχικών στρατιωτικού τύπου υψηλής εκρηκτικότητας. Είπαν επίσης ότι οι πυροκροτητές κατασκευάστηκαν στη Βουλγαρία για τους αντιαρματικούς εκτοξευτήρες ρουκετών OG-7. Δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την προέλευση του αντιαεροπορικού βλήματος. Η έκθεση υπογράφηκε από τους εμπειρογνώμονες καταστροφείς πυρομαχικών, λοχία Celalettin Bardakçı και αρχιλογία Nihat Yılan.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε για το πως σχετίζεται η Βουλγαρία με τα σχέδια του Ερντογάν για μια γειτονική χώρα νότια της Τουρκίας. Τα ευρήματα όμως δεν παρέχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι η βουλγαρική κυβέρνηση βοήθησε πρόθυμα και συνειδητά τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης Ερντογάνn στη Μέση Ανατολή.

Παρόλα αυτά, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι τέτοια όπλα θα μεταφέρονταν από τη Βουλγαρία, εάν όντως το φορτίο προερχόταν από εκεί, χωρίς τη γνώση και την έγκριση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ καλοπιάνει τον Ερντογάν και μάλιστα παρέδωσε στην Τουρκία αντιφρονούντες του καθεστώτος Ερντογάν που ζήτησαν άσυλο. Αυτό θεωρήθηκε παράνομη και συγκαλυμμένη επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία.


Πηγή: turkishminute

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.