Σε κλίμα δημοψηφίσματος ο 2ος γύρος στη Γαλλία

Σε κλίμα δημοψηφίσματος ο 2ος γύρος στη Γαλλία

Η παραίτηση της Μαρί Λεπέν από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία στις 7 Μαΐου δεν είναι σίγουρο πως θα είναι περίπατος για τον Μακρόν. Ο χαρακτήρας της αντιπαράθεσης μεταξύ Μακρόν και Λεπέν δεν θα είναι στη βάση πολιτικών αντιπαραθέσεων και συσχετισμών, αφού μάλιστα ο Μακρόν δεν έχει πίσω του ένα κόμμα. Κάτι που στον «τρίτο γύρο», στις βουλευτικές εκλογές, ίσως του δημιουργήσει πρόβλημα.

Στο δεύτερο γύρο, όμως, των προεδρικών εκλογών αποτελεί πλεονέκτημα. Γιατί ο Μακρόν επιζητά την ψήφο του ακραίου αριστερού που ψήφισε Μελανσόν, όπως και την ψήφο του σοσιαλιστή που ψήφισε Αμόν, αλλά και του πιο ακραιφνούς γκωλικού που στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν. Ομοίως, όμως, και η Μαρί Λεπέν προσβλέπει στην ψήφο των αριστερών του Μελανσόν ή των γκωλικών του Φιγιόν. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλει να εμφανίζεται ως πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, αλλά ως η υποψήφια που είναι έτοιμη να απαλλάξει την Γαλλία από την «ευρωπαϊκή ισοπέδωση» και την «γερμανική ηγεμονία».

Ο δεύτερος γύρος αποκτά από τα πρώτα 24ωρα σχεδόν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το αν θα μείνει ή όχι η Γαλλία στην Ευρωζώνη. Προσομοιάζει σε πολλά σημεία με το ελληνικό δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, με ό,τι εκπλήξεις μπορεί να κρύβει μια τέτοια ατμόσφαιρα για το τελικό αποτέλεσμα. Οι Γάλλοι και οι Έλληνες στην συμπεριφορά τους έχουν κοινά στοιχεία, όσο και αν διαφέρουν τα πολιτικά συστήματα και τα ειδικά εθνικά χαρακτηριστικά τους.

Στην παρούσα φάση της ιστορίας Γάλλοι και Έλληνες, όπως δείχνουν και ευρήματα σειράς δημοσκοπήσεων (τελευταία στην Ελλάδα είναι η πολύ ενδιαφέρουσα της Kappa Research), σε μεγάλο βαθμό νοιώθουν συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, φόβου, ανησυχίας για την Ευρώπη του Μάαστριχτ, για τον γερμανικό μερκαντιλισμό και για τον πολυπολιτισμό της μετανάστευσης, αλλά και της τζιχάντ.

Δεν αποκλείεται οι Γάλλοι στις 7 Μαΐου να ψηφίσουν όπως οι Έλληνες το καλοκαίρι του 2015. Τότε, η νίκη του Μακρόν θα έχει πολύ μικρότερο εύρος από το προβλεπόμενο. Αυτήν την ανησυχία άλλωστε εξέφρασε ήδη ο Γάλλος κομισάριος Πιέρ Μοσχοβισί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι