Αναζητώντας τον αντί-Ερντογάν στην Τουρκία

Αναζητώντας τον αντί-Ερντογάν στην Τουρκία

Με τις πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν κατάφερε να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση η οποία τώρα προσπαθεί να συνέλθει και να ανακαλύψει τον αντί-Ερντογάν που χρειάζεται. Σε αυτή την κατεύθυνση τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των Εθνικιστών, προσπαθούν, τώρα, να συνεργαστούν μήπως και καταφέρουν να σταματήσουν τον Ερντογάν πριν καταστεί ο πρώτος εκτελεστικός πρόεδρος της Τουρκίας με υπερεξουσίες στα χέρια του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μελετούν την κάθοδο κοινού υποψηφίου στις εκλογές, ή την κοινή στήριξη του υποψηφίου που θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αν υπάρξει. Παρόλα αυτά τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και ο χρόνος απλώς κυλά.
Μια θεαματική συμβολική, αλλά και πρακτική κίνηση έγινε από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ουσιαστικά «δάνεισε» 15 βουλευτές του στο «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ ώστε να φτάσει τους 20 και έχει τον απαιτούμενο αριθμό ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και να λάβει μέρος στις εκλογές.

Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, από την Άκσενερ, που εγκατέλειψε το εθνικιστικό ΜΗΡ του Μπαχτσελί ο οποίος συμμάχησε με τον Ερντογάν. Σύμφωνα με αναλυτές η «λύκαινα» Ακσενέρ θα αποτελούσε τον ισχυρότερο αντίπαλο για τον Ερντογάν. Ωστόσο πέραν αυτού το CHP προτιμά να κατεβάσει δικό του υποψήφιο το όνομα του οποίου θα ανακοινώσει εντός των ημερών.

Ανησυχίες Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος φυσικά δεν είναι ευχαριστημένος από τις εν λόγω εξελίξεις. «Δημιουργείται μία συμμαχία με μοναδικό στόχο την αντιπολίτευση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μη καθαρές διαπραγματεύσεις, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς χρώμα, χωρίς καθαρή ταυτότητα», ανέφερε σε ομιλία του.

Σύμφωνα με αναλυτές και ο Ερντογάν φαίνεται να ανησυχεί για την Ακσενέρ καθώς, όπως και αυτός, είναι πιστή μουσουλμάνα, με άκρως εθνικιστικές απόψεις και συντηρητική. Θα μπορούσε τουλάχιστον να «κόψει» ψήφους από το AKP του Ερντογάν ή από το πρώην κόμμα της, το εθνικιστικό MHP των «γκρίζων λύκων».

Ο Ερντογάν όμως ανησυχεί και τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας και κάποτε στενό του συνεργάτη τον Αμπτουλάχ Γκιούλ ο οποίος μάλιστα φαίνεται πως έχει και την στήριξη του πρώην ΥΠΕΞ και πρωθυπουργού της Τουρκίας και πάλαι ποτέ εκλεκτού του Ερντογάν, του Αχμέτ Νταβούτογλου. Το πρόβλημα με τον Γκιούλ είναι η αρνητική αντιμετώπισή του από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, λόγω της παλαιάς του σχέσης με τον Ερντογάν.

Όσον αφορά το φιλοκουρδικό HDP δεν φαίνεται να μπορεί να συνταχθεί με τους λοιπούς της αντιπολίτευσης. Όσο όμως η αντιπολίτευση δεν συνασπίζεται οι πιθανότητες για τον Ερντογάν αυξάνονται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι