ΘΕΜΑ

25 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο – Οι “αμοιβές” των πρωταγωνιστών

25 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο – Οι "αμοιβές" των πρωταγωνιστών, Ορφέας Μπέτσης

Φαίνεται πως δεν είναι μόνο η ηγεσία των Αλβανών του Κοσσόβου που έχει ανάγκη από τους εορτασμούς στην Πρίστινα για την συμπλήρωση της 25ης επετείου απ;o την είσοδο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αλλά και η ίδια η Συμμαχία! Βλέπετε, ενόψει και των εξελίξεων στην Ουκρανία, χρειάζεται κάποιο αφήγημα επιτυχίας των επιχειρήσεων της Συμμαχίας σε ευρωπαϊκό έδαφος…

Μάλιστα, υπό το πρίσμα του ψηφίσματος που ενέκρινε στις 8 Ιουνίου η Πανσερβική Συνέλευση του Βελιγραδίου για τα “Εθνικά Δικαιώματα και την Προστασία του Απανταχού Σερβικού Λαού”, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Πρίστινα – με την παρουσία των πρωταγωνιστών της πολεμικής επιχείρησης κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 – έχουν και άλλη ερμηνεία.

Οι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας που ξεκίνησαν στις 25 Μαρτίου του 1999 συμπεριέλαβαν, όχι μόνο στρατιωτικούς, αλλά και πολιτικούς στόχους, όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα, Βελιγράδι. Οι βομβαρδισμοί οδήγησαν στην γνωστή Συμφωνία του Κουμάνοβο (11 Ιουνίου) με την οποία αφενός σταμάτησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και αφετέρου ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός δεσμεύτηκε στην άμεση αποχώρησή του από το Κόσοβο. Επιπλέον, η Συμφωνία απέτρεπε τις δραστηριότητες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στην περιοχή, μέσω μιας ζώνης ασφαλείας περί της διοικητικής μεθορίου.

Την Συμφωνία υπέγραψαν ο στρατηγός του ΝΑΤΟ που τέθηκε επικεφαλής της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης KFOR και ο Διοικητής του Επιτελείου του Σερβικού Στρατού. Είχε προηγηθεί η έγκριση στον ΟΗΕ του Ψηφίσματος 1244 που αποτελεί ακόμα και σήμερα τη βάση με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την ευθύνη διαχείρισης της περιοχής. Σε ό,τι αφορά το Ψήφισμα, ενώ το επικαλούνται όλες οι πλευρές – με περισσότερη έμφαση η Σερβία, προκειμένου να υπογραμμίζει ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της εδαφικής της κυριαρχίας και η Ρωσία προς συμπαράσταση της Σερβίας (αλλά και για άλλους λόγους) – έχει πλέον απωλέσει την ουσία του.

Ο λόγος είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2008 οι αλβανικές αρχές του Κοσόβου ανακηρύξαν την ανεξαρτησία τους, την οποία αναγνωρίζουν τα μισά και πλέον μέλη του ΟΗΕ – πρωτίστως οι ΗΠΑ και τα κυριότερα κράτη της Δύσης. Επίσης, ενώ η Συμφωνία του Κουμάνοβο προέβλεπε τον άμεσο αφοπλισμό και διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), οι δυνάμεις του εξακολούθησαν να δραστηριοποιούνται στο πεδίο προκαλώντας τα αιματηρά επεισόδια του 2001-2002. Επεισόδια που οδήγησαν στην μαζική εγκατάλειψη της περιοχής από εκατοντάδες οικογένειες Σέρβων, σε πυρπολήσεις ναών και σε λεηλασίες ιστορικών μοναστηριών της περιοχής.

Σε αυτό το φόντο η παρουσία στις εκδηλώσεις στην Πρίστινα του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλερ, του Ιταλού ομολόγου του, Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα και του Στρατηγού Γουέσλι Κλαρκ – επικεφαλής των νατοϊκών επιχειρήσεων τότε – έχει το δικό της συμβολισμό. Στη δε επίσημη τελετή στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου αναγνώστηκε σχετικό μήνυμα του τότε Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Εξάλλου, η κεντρική πλατεία της Πρίστινα έχει πάρει το όνομα του. Προτομές του Κλίντον και της συζύγου του Χίλαρι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα του Κοσόβου, αλλά και της Αλβανίας. Να σημειώσουμε πως παρά την παρασκηνιακή ρήξη μεταξύ των πρωθυπουργών Αλβανίας και Κοσόβου, αμφότεροι συμφωνούν στην δημόσια ευγνωμοσύνη προς τους προαναφερόμενους.

Κόσοβο: Οι “αμοιβές” για την “απελευθέρωση”

Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ορισμένα γεγονότα που αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνητικοί ιθύνοντες της τότε επιχείρησης για την “απελευθέρωση” του Κοσόβου απ’ τους Σέρβους – όπως την αποκαλούν Αλβανοί και Δυτικοί, “βίαιη απόσχιση όπως την χαρακτηρίζουν οι Σέρβοι – δεν περιορίστηκαν σε ηθικές τιμές.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης Γουέσλι Κλαρκ εμφανίζεται τα επόμενα χρόνια ως CEO της αμερικανικής “Bankers Petroleum” που έχει κατοχυρώσει δικαιώματα εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Αλβανίας. Μάλιστα, εκμεταλλευόμενος το κύρος και την αναγνωσιμότητα του, φέρεται να άσκησε αθέμιτες επιρροές και παρεμβάσεις στις αλβανικές φορολογικές αρχές για να παραγραφούν σχετικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Μάλιστα ο Στρατηγός φέρεται να είναι διευθύνων σύμβουλος και του βαλκανικού παραρτήματος της Shell, η οποία έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στο Κόσοβο, στο πεδίο των ερευνών, εξορύξεων κι εκμεταλλεύσεων υδρογονανθράκων.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπλερ, αν και τυπικά εμφανίζεται ως άμισθος στρατηγικός σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού αμείβεται εμμέσως από το αλβανικό Δημόσιο – με δεδομένο ότι το νομικό γραφείο της συζύγου του έχει παχυλά συμβόλαια με την αλβανική κυβέρνηση σε ζητήματα διεθνούς επιδιαιτησίας – και έχει συχνή παρουσία στο Κόσοβο. Εξάλλου η ανάμειξή του και σε υποθέσεις που αφορούν διακρατικά ζητήματα, όπως αυτές των θαλασσίων ορίων στο Ιόνιο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, επιφέρουν έμμεσα, πλην πλούσια, “οφέλη”.

Εσχάτως, αλβανικά και ιταλικά μέσα ενημερώσεως έχουν αναφερθεί και στις αποικιοκρατικού τύπου δραστηριότητες του τότε Ιταλού πρωθυπουργού Ντ’ Αλέμα, ο οποίος έχει ιδρύσει στα Τίρανα την εταιρία “A.I. Consulting S.A.”. Εταιρεία που δραστηριοποιείται σε συμβουλές οικονομικής στρατηγικής και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι αναμειγνυόμενη σε ξέπλυμα χρήματος μέσω BitCoin, από αμφιλεγόμενες επενδύσεις, μεταξύ άλλων και στα παράκτια της Χιμάρας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι