ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νίκη Μακρόν με 58,2% – Λεπέν 41,8% σύμφωνα με τα exit polls

Νίκη Μακρόν με 58,2% - Λεπέν 41,8% δίνουν τα exit polls στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε δεύτερη θητεία, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 58,2% σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που παρουσιάστηκαν από τα γαλλικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 41,8%.

Η αποχή στον δεύτερο γύρο ανήλθε στο 28,2%, δηλαδή 1,9% υψηλότερα από την αποχή στον πρώτο γύρο των φετινών εκλογών, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos και 2,6% υψηλότερα από την αποχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, που ήταν στο 25,44%.

Ο πρόεδρος Μακρόν σε ομιλία που απηύθυνε, στα πρώτα του λόγια, εκτός από τις ευχαριστίες προς τους ψηφοφόρους, υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες για τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Ο Μακρόν τόνισε ότι οι Γάλλοι ψήφισαν για την εργασία, την οικονομία, τον πολιτισμό και την οικολογία. «Αυτό το πρόγραμμα θα το κρατήσω ισχυρό στα ερχόμενα χρόνια, γιατί γνωρίζω καλά ότι έχουν εκδηλωθεί πολλές επιφυλάξεις και αντιδράσεις και πρέπει να απαντήσω σε όλους, για μια κοινωνία πιο δίκαιη για όλους», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι «η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της και να δείξει την ισχύ της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα, αλλά ιστορικά χρόνια κι όλοι μαζί θα γράψουμε την ιστορία για τις επόμενες γενιές».

Στις πρώτες δηλώσεις της η Μαρίν Λεπέν τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια νίκη για το κόμμα της και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει «για τους Γάλλους περισσότερο από ποτέ», ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Ιούνιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ καθώς και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, έσπευσαν να συγχαρούν τον Μακρόν. «Μπράβο Εμανουέλ», έγραψε ο Μισέλ και συνέχισε: «Σε αυτή την ταραχώδη περίοδο, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία πλήρως αφοσιωμένη σε μια ΕΕ με κυριαρχία και στρατηγική ισχύ».

Τα πρώτα συγχαρητήρια μηνύματα από την ΕΕ

Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ολλανδίας, Μάριο Ντράγκι και Μαρκ Ρούτε χαιρέτισαν επίσης θερμά την επανεκλογή Μακρόν. Θερμά μηνύματα έστειλαν και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη νίκη Μακρόν σαν νίκη της Ευρώπης.

Ισχυρή δέσμευση προς την Ευρώπη χαρακτήρισε το μήνυμα των γαλλικών εκλογών ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Τα συγχαρητήριά του για την νίκη του στις γαλλικές εκλογές έδωσε μέσω twitter λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των exit poll ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Μια σημαντική νίκη για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συγκεντρώνει το 53,5% με 57,5% των ψήφων, πετυχαίνοντας μία άνετη νίκη αλλά με ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 66% που συγκέντρωσε το 2017, με αντίπαλο πάλι την Μαρίν Λεπέν.

Η Λεπέν, κληρονόμος του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της πριν από 50 χρόνια και αν ηττηθεί φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά της γαλλικής ακροδεξιάς σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2002 ο πατέρας της είχε λάβει 5 έκατομμύρια ψήφους, το 2017 έλαβε η ίδια 10 εκατομμύρια ψήφους και σήμερα μάλλον θα κινηθεί γύρω στα 15 εκατομμύρια ψήφους.

Μικρότερη η συμμετοχή

Tο ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 63,23% στις 17.00 το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Στις εκλογές του 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ήταν στο 65,30%. Οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν στο κλείσιμο της κάλπης με την αποχή να εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 28,2%, ποσοστό που σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είναι ο υψηλότερο από το 1969.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, η Λεπέν θα είχε κάποιες ελπίδες να επικρατήσει στις σημερινές εκλογές αν οι ψηφοφόροι του αριστερού υποψήφιου Ζαν Λικ Μελανσόν προτιμήσουν μαζικά την αποχή ή την κρυφή ψήφο στην Λεπέν,  κάτι που δεν έγινε.

Ραντεβού στις βουλευτικές από Μελανσόν

Ο Μελανσόν, ο οποίος το βράδυ του πρώτου γύρου ζήτησε επιτακτικά από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν «ούτε μια ψήφο στην Λεπέν», τους παρακίνησε επίσης να μην επιλέξουν την αποχή. Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται και το ποσοστό για το άκυρο και λευκό, το οποίο αθροιστικά το 2017 ήταν 11,5%.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν σε δηλώσεις του απόψε τόνισε ότι ήταν «σημαντικό γεγονός ότι ηττήθηκε η Λεπέν και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν μπορεί να ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου». Επισήμανε ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων στον δεύτερο γύρο σήμερα, ένδειξη της αποστροφής για τη Λεπέν αλλά και της δυσαρέσκειας για τον Μακρόν.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, το 42% των ψηφοφόρων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στήριξαν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 2017. Παράλληλα, το 17% των ψηφοφόρων του υποψήφιου της αριστεράς επέλεξε στον δεύτερο γύρο τη Λεπέν, 10 μονάδες λιγότερο από ότι πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Ipsos που έγιναν στην εκλογική αναμέτρηση του 2022 και την προηγούμενη του 2017.

Η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, έγινε δεκτή με ανακούφιση στις τάξεις της ΕΕ. Η Λεπέν απέφυγε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία να κάνει λόγο για αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, πλην όμως οι αντιλήψεις που έχει για την «Ευρώπη των Εθνών» που, όπως λέει επιθυμεί, δεν δείχνουν σαφείς ούτε και συμβατές με το σημερινό καθεστώς της ΕΕ.

Η Γαλλία γνωρίζει τον νικητή των προεδρικών εκλογών, αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον νέο πρωθυπουργό. Αυτά θα κριθούν στις προγραμματισμένες για τον Ιούνιο βουλευτικές εκλογές. Το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του Μακρόν «Εμπρός Γαλλία», εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Ίσως, όμως, να αποδειχθεί δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν αφού σήμερα υπάρχει στη χώρα ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, με τρία κόμματα που κινούνται πάνω από το 20% και πολλά άλλα που κινούνται κάτω από το 10%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι