Αγκαλιά με την συμφωνία και την αβεβαιότητα η Μέι

Αγκαλιά με την συμφωνία και την αβεβαιότητα η Μέι

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Τερέζα Μέι, η οποία φεύγει από τις Βρυξέλλες με συμφωνία για το Brexit, αλλά μπαίνει στην τελική ευθεία της σύγκρουσης στο βρετανικό κοινοβούλιο και στο κόμμα της. Αν και η ίδια χαρακτήρισε ως την καλύτερη δυνατή επιλογή για την Βρετανία την σημερινή συμφωνία που επικύρωσαν οι 27 τη Ευρώπης, στο «νησί» οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές.

Η Μέι απηύθυνε επανειλημμένες εκκλήσεις στους Βρετανούς να στηρίξουν την συμφωνία, η οποία, όπως σημείωσε, δίνει και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο τον έλεγχο των συνόρων και των χρημάτων του. Είπε δηλαδή στους πολίτες της χώρας της, ότι η συμφωνία σέβεται την ετυμηγορία τους στο δημοψήφισμα του 2016.

Ωστόσο, με το βλέμμα στραμμένο στο Κοινοβούλιο και το κόμμα πρόσθεσε ότι με την σημερινή απόφαση αρχίζει μία «κρίσιμη εθνική συζήτηση» και θα ακολουθήσει μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες», την οποία τοποθέτησε πριν τα Χριστούγεννα.

Τόσο η ίδια όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η μη στήριξη της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο θα σήμαινε μεγαλύτερη «αβεβαιότητα». Βρετανία και ΕΕ όμως ετοιμάζονται ήδη για ένα τέτοιο  ενδεχόμενο και οι λόγοι είναι προφανείς.

Η πρόκληση των αριθμών

Με δεδομένες τις θέσεις των κομμάτων στην Βρετανία και συνεκτιμώντας τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στους κόλπους των Συντηρητικών τα «κουκιά» δεν βγαίνουν για την Τερέζα Μέι, προκειμένου να περάσει την συμφωνία από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος χαρακτήρισε «πρόκληση» τα αριθμητικά δεδομένα στο βρετανικό κοινοβούλιο.  Σημείωσε βέβαια ότι η απόρριψη της συμφωνίας σημαίνει αυτομάτως ότι η χώρα αναλαμβάνει «πολύ μεγάλα ρίσκα» και εξέφρασε την ελπίδα για μια μεταστροφή του κλίματος υπέρ της συμφωνίας.

Το βέβαιο είναι ότι θα ασκηθούν πιέσεις στους αντιρρησίες και ότι στην συζήτηση στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην βρετανική κοινωνία, θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα το δίπολο «συμφωνία ή χάος». Αυτό το μήνυμα έστειλε η Μέι από τις Βρυξέλλες αμέσως μετά τις υπογραφές του προσυμφώνου και το ίδιο έκαναν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η πίεση όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς μπορεί να ερεθίσει τα αντανακλαστικά των ευρωσκεπτικιστών. Ειδικά όταν οι συστάσεις έρχονται από τις Βρυξέλλες, τις οποίες η πλειοψηφία των Βρετανών απέρριψε μαζί με την Ενωμένη Ευρώπη στο δημοψήφισμα.

Εργατικοί και Βόρεια Ιρλανδία

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το οποίο στηρίζει με τους δέκα βουλευτές του την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, έχει εκφράσει εδώ και εβδομάδες την αντίθεσή του στην συμφωνία.

Σήμερα η ηγέτης του, η Άρλιν Φόστερ επανέλαβε την θέση του κόμματος, αλλά και την απειλή ότι, αν οι Συντηρητικοί στηρίξουν την συμφωνία, θα επανεξετάσει το ζήτημα της παροχής εμπιστοσύνης. Αν όμως οι Βορειο-Ιρλανδοί αποχωρήσουν από την συμπολίτευση, η κυβέρνηση Μέι πέφτει και ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές.

Η Μέι θα απευθυνθεί στο σύνολο των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, ζητώντας διακομματική στήριξη προκειμένου να αποφευχθεί ένα διαζύγιο από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία. Ελπίζει ότι με τον φόβο του «άτακτου Brexit» θα πείσει του βουλευτές, ίσως και κάποιους από τους Εργατικούς, να εγκρίνουν την συμφωνία.  Ο Κόρμπιν, ωστόσο, ήταν και σήμερα κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι οι  Εργατικοί θα καταψηφίσουν την συμφωνία.

Μετά την απόρριψη τι…

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο; Στο θέμα αυτό οι Βρυξέλλες δείχνουν με την μέγιστη σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συμφωνία. Το έλεγαν πριν την σημερινή επικύρωση, το είπαν και σήμερα ο Τουσκ και ακόμη πιο ξεκάθαρα ο Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο» όσοι ελπίζουν πως με την απόρριψη θα πετύχουν μία καλύτερη συμφωνία.

Κάτι διαφορετικό πήγε να ψελλίσει ο Μακρόν, όπως το συνηθίζει άλλωστε προκειμένου να στηρίζει το προφίλ του ως δήθεν ανανεωτή του ευρωπαϊκού συστήματος, αλλά οι Βρυξέλλες του έκοψαν την φόρα.

«Δεν μπορώ να προδικάσω για την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι στην πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας να κάνει νέες προτάσεις».

Λίγη ώρα αργότερα πάντως, του το ξέκοψαν οι Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι  δεν έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι σε μία πιθανή κοινοβουλευτική απόρριψη της σημερινής συμφωνίας και ότι, σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη επιλογή είναι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Αυτό όμως μπορεί να είναι και μέρος του σχεδίου πίεσης προς τους Βρετανούς βουλευτές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι