Αγώνας δρόμου Τραμπ-Μπάιντεν για τις αμφιταλαντευόμενες Πολιτείες
30/10/2020Με πολύ λίγες μέρες να μένουν πια ως τις αμερικανικές εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι, Τραμπ και Μπάιντεν, επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις Πολιτείες-κλειδιά, οι οποίες εν δυνάμει θα καθορίσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα επιτελεία των δύο αντιπάλων τα έχουν “δώσει όλα” τις τελευταίες εβδομάδες για να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους στις αμφιταλαντευόμενες Πολιτείες.
Να θυμίσουμε, εν προκειμένω, ότι το νικητή των προεδρικών στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζει το κολέγιο των εκλεκτόρων, με βάση το αποτέλεσμα σε κάθε πολιτεία και όχι με βάση το συνολικό αριθμό των ψήφων που έλαβε έκαστος στη χώρα. Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από συγκεκριμένο αριθμό “εκλεκτορικών ψήφων”, ίσο με τον αριθμό των αιρετών της πολιτείας συν τους δύο γερουσιαστές της.
Με εξαίρεση τη Νεμπράσκα και το Μέιν, σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, όποιος πάρει περισσότερες ψήφους κερδίζει το σύνολο των εκλεκτόρων της εκάστοτε πολιτείας. Για να εκλεγεί πρόεδρος ένας υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον 270 εκλεκτορικές ψήφους. Στην κάλπη του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε 304 εκλεκτορικές ψήφους ενώ η Κλίντον 232, κι αυτό γιατί ο πρώτος πέτυχε να κερδίσει στις πολιτείες-κλειδιά.
Φέτος, οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι αμφιταλαντευόμενες πολιτείες, δηλαδή αυτές στις οποίες δεν είναι ξεκάθαρο ποιος υποψήφιος θα κερδίσει, είναι επτά:
- Φλόριντα, 29 εκλέκτορες,
- Πενσυλβάνια, 20 εκλέκτορες,
- Οχάιο, 18 εκλέκτορες,
- Μίσιγκαν 16 εκλέκτορες,
- Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες,
- Αριζόνα 11 εκλέκτορες,
- Ουισκόνσιν 10 εκλέκτορες
Όλες μαζί οι αμφιταλαντευόμενες πολιτείες αντιστοιχούν σε 119 εκλεκτορικές ψήφους, και μάλιστα το 2016 τις “πήρε” όλες ο Τραμπ, αν και τότε ήταν περισσότερες, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη την Άιοβα, τη Μινεσότα, τη Νεβάδα, το Νιου Χάμπσαϊρ, το Κολοράντο και τη Βιρτζίνια. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι το οριακό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το 2016 ο Τραμπ έλαβε περίπου 0,3% παραπάνω στο Μίσιγκαν. Για λίγες χιλιάδες ψήφους πολιτών, δηλαδή, εξασφάλισε όλους τους εκλέκτορες της Πολιτείας.
Αγώνας δρόμου ως τις 3 Νοέμβρη
Είναι προφανές ότι οι αντίπαλοι κάνουν το παν δυνατό για να αποκτήσουν το προβάδισμα στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες, όπου, όπως είναι γνωστό, οι εκτιμήσεις δεν είναι ασφαλείς, αφού η απόκλιση είναι συν/πλην 5%. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του, διοχετεύοντας προεκλογικές δαπάνες σε Πολιτείες που είθισται να ψηφίζουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, όπως το Τέξας.
Από την άλλη, η Φλόριντα θεωρείται ότι παραμένει η πολιτεία που βγάζει πρόεδρο, καθώς από το 1964 ο υποψήφιος που κέρδισε εκεί κέρδισε και την προεδρία. Μέχρι στιγμής η μάχη εξελίσσεται σε ντέρμπι στη Φλόριντα, ενώ το ίδιο αβέβαιο είναι και το Οχάιο, το οποίο στήριξε Ρεπουμπλικάνους το 2016 μετά από δύο διαδοχικές αναμετρήσεις, όπου είχε στηρίξει Δημοκρατικούς (Ομπάμα).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείονται και ανατροπές, δηλαδή να έχουμε Πολιτείες οι οποίες θεωρούνταν προβλέψιμες, αλλά τελικά να στηρίξουν τον έτερο υποψήφιο. Εν δυνάμει τέτοιες Πολιτείες είναι η Τζόρτζια και το Τέξας, που όντως το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει έδαφος. Αν ο Μπάιντεν πάρει το Τέξας, μάλιστα, θα πρόκειται για ιστορική μετατόπιση των ψηφοφόρων, που στήριζαν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο από το 1980.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος θα είναι πιο δύσκολο για τον Τραμπ να επαναλάβει το σενάριο του 2016, μια και σε γενικές γραμμές ο Μπάιντεν έχει μεγαλύτερο προβάδισμα σε περισσότερες Πολιτείες (από 5 έως 9 μονάδες στις αμφιταλαντευόμενες). Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατο, ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα σενάρια κατά τα οποία θα χρησιμοποιήσει νομικά και άλλα εργαλεία για να παραμείνει στον προεδρικό θώκο.