ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι κρύβονται πίσω από τα άγρια επεισόδια στην Γαλλία – Τρεις νεκροί

Ποιοι κρύβονται πίσω από τα άγρια επεισόδια στην Γαλλία – Τρεις νεκροί

Βαρύ είναι το τίμημα των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν, με τρεις νεκρούς και σοβαρά επεισόδια να σημαδεύουν τη νύχτα του Σαββάτου (31/5) στη Γαλλία.

Στην πόλη Νταξ του Λαντ, ένας 17χρονος έχασε τη ζωή του ύστερα από μαχαιριά στο στήθος, ενώ βρισκόταν σε fan zone για να γιορτάσει τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας. Ο ανήλικος διακομίστηκε άμεσα σε νοσοκομείο, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του, όπως επιβεβαιώνουν αστυνομικές πηγές. Τα αίτια και οι συνθήκες του φονικού παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τις Αρχές.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ένας 20χρονος που επέβαινε σε σκούτερ παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και σκοτώθηκε. Μία άλλη γυναίκα παρασύρθηκε από όχημα και έχασε την ζωή της. Ένας αστυνομικός χαροπαλεύει αφού δέχτηκε επίθεση από φωτοβολίδα.

Η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές, με αποκορύφωμα τον περιφερειακό δρόμο και τα Ηλύσια Πεδία, όπου καταγράφηκαν λεηλασίες και καταστροφές. Σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 426 συλλήψεις – οι 417 μόνο στο Παρίσι.

Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων έγινε στόχος λεηλασιών, με κατάστημα υποδημάτων να παραβιάζεται και περίπου 30 άτομα να συλλαμβάνονται επί τόπου. Στην περιοχή Porte de Saint-Cloud, οι ταραχές κορυφώθηκαν: αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, στάσεις λεωφορείων καταστράφηκαν, και η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Η γιορτή για τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της Παρί Σεν Ζερμέν σκιάστηκε από θλίψη, χάος και αιματηρά περιστατικά, προκαλώντας σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη.

Άγρια επεισόδια

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπρουνό Ρεταϊγιό έκανε έτσι λόγο για “βαρβάρους”, αναφέροντας τα εξής: «Οι αληθινοί οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν ενθουσιάζονται με την υπέροχη εμφάνιση της ομάδας τους. Εν τω μεταξύ, βάρβαροι έχουν βγει στους δρόμους του Παρισιού για να διαπράξουν εγκλήματα και να προκαλέσουν τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ζήτησα από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας να αντιδράσουν δυναμικά σε αυτές τις καταχρήσεις. Προσφέρω την υποστήριξή μου στον αστυνομικό διευθυντή και σε όλους τους αστυνομικούς που διασφαλίζουν την ασφάλεια όλων απόψε. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να διασκεδάζει κανείς χωρίς να φοβάται την αγριότητα μιας μειοψηφίας κακοποιών που δεν σέβονται τίποτα». Η αναφορά περί βαρβάρων προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, η πηγή των επεισοδίων βρίσκεται στην αύξηση του χουλιγκανισμού στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι υπήρξαν επεισόδια, τόσο στα παιχνίδια με την Άρσεναλ, όσο και με την Άστον Βίλα, αλλά και στον τελικό του Παρισιού το 2022.

Η “εκτόξευση” της ανεργίας στη Γαλλία τα προηγούμενα χρόνια, έστειλε πολλούς νέους στις κερκίδες των γηπέδων, ενώ δημιουργήθηκαν και ρατσιστικές ομάδες, με λευκούς και μαύρους Γάλλους να κάθονται σε διαφορετικά σημεία της κερκίδας, ακόμη και για υποστηρίζοντας την ίδια ομάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx