Αγροτικό πόλεμο κήρυξαν Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία στην Ουκρανία
18/09/2023Ένα πολιτικό θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην Ουκρανία από τη μία και από την άλλη την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία, αναφορικά με τα ουκρανικά σιτηρά. Οι τρεις χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές, αν και οι Βρυξέλλες έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν πάρει για την προστασία των αγροτών της ΕΕ. Τώρα η ΕΕ παρακολουθεί, ενώ το Κίεβο απειλεί με νομικά και εμπορικά αντίποινα, αλλά και προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Και κάνει λόγο για αγροτικό πόλεμο με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες Τάρας Κάχκα, δήλωσε στο Politico ότι οι απαγορεύσεις από Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών είναι απαράδεκτες και σημείωσε ότι το Κίεβο θα προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα. Πρόκειται να επιβάλλει απαγορεύσεις στην εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, όμως είναι άγνωστο τί είδους αντίμετρα μπορεί να λάβει για την Ουγγαρία (με την οποία η Ουκρανία δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις) ή την μακρινή Σλοβακία. Σημειωτέον ότι στο στρατιωτικό επίπεδο το Κίεβο διατηρεί και με τις δύο κεντροευρωπαϊκές χώρες στενή συνεργασία, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση Ορμπάν, η οποία θέλει να διαφυλάξει τις εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες που έχει με τη Ρωσία και συχνά-πυκνά εναντιώνεται στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρε τις απαγορεύσεις που είχε επιβάλλει για τα ουκρανικά σιτηρά την περασμένη Παρασκευή και ήδη οι πρώτες χώρες της ΕΕ που δήλωσαν ότι αρχίζουν εισαγωγές είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και οι χώρες της Βαλτικής. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις στα ουκρανικά σιτηρά μετά την απόφαση της Επιτροπής να τερματίσει τους περιορισμούς της. «Στα μάτια μας, αυτά τα μέτρα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι μια δήλωση πλήρους δυσπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σχολίασε το Κίεβο. Οι πρώτες συνέπειες αποτυπώνονται στην άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Η απειλή των τρακτέρ
Λόγω της καταγγελίας της Μόσχας της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και τα συνεχή πλήγματα στα λιμάνια της Ουκρανίας, το Κίεβο αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές μέσω της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης με τις όμορες χώρες, μέσω των οποίων μπορεί να στείλει φορτία, όμως η Πολωνία δεν δέχεται λόγω των εσωτερικών πιέσεων ούτε την διέλευση, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι απλή εάν διεξάγεται με ελέγχους από τις αρχές. Όμως, έχει στραβώσει τόσο πολύ το κλίμα για την κυβέρνηση Μοραβιάτσκι που ακόμη και η διαδικασία transit έχει βρεθεί υπό αίρεση. Η απειλή των τρακτέρ στα συνοριακά περάσματα είτε είναι πραγματική, είτε όχι, φαίνεται πως ορίζει τις αποφάσεις της πολωνικής κυβέρνησης, που κατά τα λοιπά θέλει η Ουκρανία να μείνει όρθια στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Το Κίεβο σχεδιάζει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μία κίνηση που βγάζει από τη δύσκολη θέση την ΕΕ, η οποία πλέον θα παρακολουθεί την διένεξη με τις τρεις χώρες της, χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει προκειμένου να τις πείσει να αλλάξουν στάση. Και να θέλει δεν μπορεί, καθώς η Πολωνία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο (οι εκλογές θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου) και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για να κερδίσει το κυβερνών κόμμα του Μοραβιέτσκι θα πρέπει να έχει με το μέρος του τους αγρότες, και οι απαγορεύσεις στα ουκρανικά σιτηρά, είναι μία κίνηση προσέγγισης.
Στη Βαρσοβία, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Ράντοσλαβ Φόγκιελ που μίλησε στο πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, θεωρούν ότι «το Κίεβο δεν θα κινηθεί κατά των πολωνικών απαγορεύσεων» που έχουν ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα του Κράτους από το Σάββατο και εφαρμόζονται για τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα (σιτηρά, αραβόσιτος, ηλιέλαιο κά). Διαφορετικά, λέει, «η Πολωνία θα αναγκαστεί να πάρει άλλα μέτρα κατά της Ουκρανίας και αυτά δεν θα αρέσουν καθόλου στην κυβέρνηση Ζελένσκι», υπονοώντας μάλλον ότι θα κόψει και τις γραμμές ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων με δυτικά όπλα.