Αίγυπτος-Τουρκία: Η στρατιωτική ισχύς των δύο χωρών σε αριθμούς

Αίγυπτος-Τουρκία: Η στρατιωτική ισχύς των δύο χωρών σε αριθμούς

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο συνολικά, οι εμπλεκόμενες χώρες σκληραίνουν την επικοινωνιακή και διπλωματική ρητορική τους. Μετά και την προειδοποίηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ αλ Σίσι για στρατιωτική επέμβαση, στην περίπτωση που οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις του Σάρατς προχωρήσουν στη Σύρτη, Κάιρο και Άγκυρα ανταλλάσσουν δηλώσεις και “γαλλικά”.

Αν και, από ό,τι φαίνεται, μια στρατιωτική πρωτοβουλία από την Αίγυπτο βρίσκεται ακόμα μακριά, η ηγεσία της δηλώνει επιχειρησιακά έτοιμη. Εάν προχωρούσε, θα την έφερνε εμμέσως αντιμέτωπη με την Τουρκία. Και οι δύο δυνάμεις, πάντως, διαθέτουν παρόμοια στρατιωτική ισχύ. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του GlobalFirePower, που συνυπολογίζει δεκάδες δείκτες και παραμέτρους, η Αίγυπτος είναι 9η στρατιωτική δύναμη σε σύνολο 138 χωρών και η Τουρκία 11η, με ενεργό στρατιωτικό προσωπικό 440.000 και 355.000 αντίστοιχα και εφεδρείες 480.000 και 380.000 αντίστοιχα.

Σε επίπεδο εξοπλισμών τα νούμερα έχουν ως εξής:

  • Αεροσκάφη πολεμικής αεροπορίας: Αίγυπτος 1.054, Τουρκία 1.055.
    Περιλαμβάνονται 215 και 206 μαχητικά αντίστοιχα, 81 και 100 ελικόπτερα αντίστοιχα.
  • Άρματα μάχης: Αίγυπτος 4.295, Τουρκία 2.622.
  • Τεθωρακισμένα οχήματα: Αίγυπτος 11.700, Τουρκία 8.777.
  • Αυτοκινούμενα πυροβόλα: Αίγυπτος 1.139, Τουρκία 1.278.
  • Ρυμουλκούμενα πυροβόλα: Αίγυπτος 2.189, Τουρκία 1.260.
  • Εκτοξευτές πυραύλων: Αίγυπτος 1.084, Τουρκία 438.
  • Στόλος: Αίγυπτος 316, Τουρκία 149.
    Το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό περιλαμβάνει δύο ελικοπτεροφόρα, οκτώ υποβρύχια, επτά φρεγάτες, επτά κορβέτες, 45 περιπολικά και 31 ναρκαλιευτικά. Το τουρκικό, αντίστοιχα, διαθέτει 12 υποβρύχια, 16 φρεγάτες, 10 κορβέτες, 35 περιπολικά και 11 ναρκαλιευτικά. Το υπό κατασκευή τουρκικό ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu θα είναι ενεργό, κατά τις επίσημες τοποθετήσεις, ως το τέλος του 2020.

Για να γίνει κατανοητή η αναφορά στα νούμερα, να σημειωθεί ότι η ίδια πλατφόρμα αναφέρει για την Ελλάδα και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις: 200.000 ενεργό προσωπικό, 187 μαχητικά αεροσκάφη, 29 επιθετικά ελικόπτερα, 1.355 άρματα μάχης, 3.691 τεθωρακισμένα, 547 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 152 εκτοξευτές ρουκετών, 13 φρεγάτες, 11 υποβρύχια, 35 περιπολικά και 4 ναρκαλιευτικά.

Θα πρέπει, βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι οι αριθμητικές συγκρίσεις αυτές δεν αποτελούν ένδειξη για το αποτέλεσμα μιας σύρραξης μεταξύ των συγκρινόμενων χωρών. Για αυτό θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη πολλά ποιοτικά στοιχεία για τις ένοπλες δυνάμεις. Για παράδειγμα, η Αίγυπτος διαθέτει σύγχρονα άρματα μάχης Μ1Α1 και ρωσικά Τ-90, ενώ η Τουρκία τα πιο παλαιά Μ60 και γερμανικά Leopard, παρά την αναβάθμισή τους.

Το τουρκικό ναυτικό υπερτερεί αριθμητικά, αλλά δεν έχει νέες “προσθήκες” την τελευταία 25ετία, την ώρα που το αιγυπτιακό διαθέτει δύο νέα γαλλικά ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral. Σε επίπεδο αεράμυνας, η Τουρκία δεν μπορεί, για μια σειρά από λόγους, να ενεργοποιήσει τους πυραύλους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, την ώρα που η Αίγυπτος διαθέτει ενεργούς S-300 και αμερικανικούς Patriot.

Οι παράμετροι μιας σύγκρουσης

Συνολικά, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών SIPRI, οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας, που ανέρχονται σε 20,4 δισ. δολάρια για το 2019, έχουν αυξηθεί κατά 86% από το 2010 ως το 2019. Αντλούν περίπου το 2,7% του ΑΕΠ και είναι μεγαλύτερες, σε απόλυτα νούμερα, από της Ισπανίας και του Ιράν, και πλησιάζουν αυτές του Ισραήλ (20,5 δισ.).

H Αίγυπτος, από την άλλη, τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 5-6 δισ. δολάρια για τον αμυντικό της προϋπολογισμό, όμως έχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες και λαμβάνει οικονομική βοήθεια 1,2 δισ. (για το 2019) από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα έχει επικεντρώσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, αγοράζοντας οπλικά συστήματα από διάφορες χώρες.

Πάντως, εκτιμήσεις για μια σύγκρουση δεν μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, αφού εξαρτάται από το είδος της, τη δεδομένη κατάσταση στο πεδίο των επιχειρήσεων, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες κ.ά. Στην περίπτωση της Λιβύης, υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που διαφοροποιούν τις δυνατότητες κάθε χώρας. Η Τουρκία βρίσκεται μακριά από το θέατρο των επιχειρήσεων και έχει εμπλακεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα –Συρία, βόρειο Ιράκ– ενώ και η τουρκική οικονομία δέχεται σημαντικές πιέσεις.

Η Αίγυπτος, αν και σε επίπεδο προβολής ισχύος υπολείπεται της Τουρκίας, στην περίπτωση της Λιβύης έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας, ενώ απολαμβάνει της στήριξης του Αραβικού Συνδέσμου. Από την άλλη, πάλι, η Τουρκία διαθέτει τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και μια συνεχώς μεγεθυνόμενη στρατιωτική βιομηχανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx