Αίνιγμα τα “ορφανά” MiG-29 – Το παιχνίδι του Πούτιν στη Λιβύη

Αίνιγμα τα "ορφανά" MiG-29 – Το παιχνίδι του Πούτιν στη Λιβύη, Γιώργος Λυκοκάπης

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί και εξυφαίνεται γύρω από τα πολεμικά αεροσκάφη MiG-29, που προσγειώθηκαν σε βάση του Χάφταρ στην Κυρηναϊκή, με τις θεωρίες συνωμοσίας για την ταυτότητα τους να μαίνονται. Το θρίλερ πήγε να αποκτήσει άλλη τροπή μετά τους ισχυρισμούς της οργάνωσής του πως μία από τις τουρκικές φρεγάτες που σταθμεύουν στα παράλια της Λιβύης επλήγη από επίθεση των MiG-29.

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός παρουσίασε και βίντεο από την σχετική επίθεση, η γνησιότητα του οποίου αμφισβητείται. Ο ίδιος ο ισχυρισμός της οργάνωσης του Χάφταρ έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ψευδούς είδησης (fake news), που χρησιμοποιούν εκτεταμένα όλες οι εμπόλεμες πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο. Όμως, ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν την γνησιότητα της επίθεσης, για την οποία σημείωσαν πως προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Την εντάσσουν σε έναν “πόλεμο νεύρων” του Λίβυου στρατάρχη (προφανώς και των Ρώσων), κατά της όλο και περισσότερο διευρυμένης τουρκικής επιρροής στην Λιβύη.
Ακόμα και αν δεχτούμε την γνησιότητα της επίθεσης, αυτή είναι “ορφανή”, καθώς η ταυτότητα των πιλότων των MiG-29 παραμένει άγνωστη. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με τις αναρίθμητες “ορφανές” επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει η ισραηλινή αεροπορία κατά ιρανικών στόχων στην Συρία.

Σε πολλές από αυτές τις επιθέσεις το Τελ Αβίβ αποφεύγει να αναλάβει τη ευθύνη, ενώ με την σειρά η Τεχεράνη αποφεύγει να τις αποδώσει στους Ισραηλινούς! Όπως όμως ξέρουμε οι πολυάριθμες (και συχνά αιματηρές) “ορφανές” επιθέσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, ουδόλως εξανάγκασαν τους Ιρανούς να αποχωρήσουν από την Συρία. Εάν η δράση των MiG-29 περιοριστεί σε “παρενοχλήσεις”, δεν βλέπουμε πως θα αποτραπεί η τουρκική επιθετικότητα, καθώς η Λιβύη έχει εξελιχθεί σε προσωπικό στοίχημα για τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι παράπλευρες συνέπειες των MiG-29

Την στιγμή που η Ρωσία εμφανίζεται να προσφέρει “υπόγεια” στήριξη στον Χάφταρ, η Τουρκία είναι μπροστάρης στην υπεράσπιση της κυβέρνησης Σαράτζ. Από τον περασμένο Απρίλιο εμπλέκεται ενεργά στο λιβυκό μέτωπο με τους “πληρεξούσιους” της (Σύρους τζιχαντιστές που τους μεταφέρει από το Ιντλίμπ), την δράση μη επανδρωμένων UAV, αλλά και την όπως φαίνεται παρασκηνιακή παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

Ο “πόλεμος προπαγάνδας” της τουρκικής διπλωματίας και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης μαίνεται κατά του Χάφταρ, όπου τον παρουσιάζουν ως «αιμοβόρο εγκληματία πολέμου», την στιγμή που η ρωσική διπλωματία εμφανίζεται ως ουδέτερος παρατηρητής των εξελίξεων, καλώντας συνεχώς σε «πολιτική λύση» της σύγκρουσης. Διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Μόσχα χάνει την υπομονή της με τον Χάφταρ και πως υπολογίζει στον ρόλο του προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου Σάλεχ.

Όμως αυτή η μυστηριώδης εμφάνιση των MiG-29, είχε και ορισμένες “παράπλευρες” διπλωματικές συνέπειες. Οι Αμερικανοί αντέδρασαν έντονα στην όλο και μεγαλύτερη ρωσική “διείσδυση” στην Λιβύη, την στιγμή που έχουν “ξεχάσει” πως το εμπάργκο όπλων  παραβιάζεται κατά κόρον από την Τουρκία! Μάλιστα εσχάτως ανακάλυψαν και παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από το Ιράν, το οποίο κατηγόρησαν ότι ενίσχυσε τις δυνάμεις του Χάφταρ.

“Ομιχλώδης” η στάση της Μόσχας

Θα μπορούσε ο Ερντογάν να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την πάγια “ρωσοφοβία” του NATO προς όφελος του, εξάλλου είχε προσπαθήσει να το κάνει και στην Συρία. Αν στην Συρία απέτυχε λόγω των στρατιωτικών συσχετισμών, ίσως έχει καλύτερες πιθανότητες στην Λιβύη, όπου του πιστώνεται η επιτυχής στήριξη του καθεστώτος Σαράτζ (που παραμένει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας). Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του NATO, ο οποίος σχεδόν λειτούργησε ως “συνήγορος” του Σαράτζ, σίγουρα ήταν “μουσική” στα αυτιά του Ερντογάν.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός που προειδοποίησε «με την μεγαλύτερη αεροπορική εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης», μέχρι αυτήν την στιγμή, περιορίζεται σε ορισμένες μάχες οπισθοφυλακής και σε βομβαρδισμούς γεφυρών στην πόλη Haryana. Όμως φαίνεται να χάνει την στήριξη ορισμένων φυλών, οι οποίες αρχίζουν να δίνουν όρκους πίστης στην κυβέρνηση Σαράτζ, την στιγμή που προηγουμένως έκαιγαν τουρκικές σημαίες!

Όμως φαίνεται είναι δύσκολο η Τουρκία να παραγνωρίσει τα συμφέροντα της Ρωσίας, παρόλο που η στάση της Μόσχας παραμένει “ομιχλώδης” στη λιβυκή σύγκρουση, σε αντίθεση με την συριακή. Δεν αποκλείεται να βλέπουμε έναν διαμοιρασμό της Λιβύης, κατά τα πρότυπα της Συρίας, με την Τουρκία να αποκομίζει κέρδη και όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων.

Δεν φαίνεται διόλου απίθανο να έχουν τελικώς προηγηθεί παρασκηνιακές συνεννοήσεις με την Άγκυρα. Τα “ορφανά” MiG-29 φαίνεται πως επιδιώκουν να συμβάλουν στην τήρηση των ισορροπιών, που απειλούνται από τους “θερμόαιμους” του καθεστώτος Σαράτζ και μένει να δούμε το εύρος της δράσης τους. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν πλέον να αναφέρονται σε “συριοποίηση” της Λιβύης και οι Αμερικανοί μοιάζουν ακόμα μια φορά “κομπάρσοι”, έρμαια του επιδέξιου παιχνιδιού που στήνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι