ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Η Διακοίνωση της Λιβύης χαρακτηρίζει άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου!

Η Διακοίνωση της Λιβύης χαρακτηρίζει άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου!

Η Λιβύη υπέβαλε στον ΟΗΕ το Μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία και χαρακτήρισε άκυρες τις συμφωνίες Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το Anadolu, η Λιβύη υπέβαλε στον ΟΗΕ Διακοίνωση, με την οποία καταχωρεί την υφαλοκρηπίδα που καθορίζεται στο Μνημόνιο για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας που υπέγραψε με την Τουρκία το 2019. Η εν λόγω Διακοίνωση, που υπογράφεται από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Λιβύης στον ΟΗΕ και απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, φέρει ημερομηνία 27 Μαΐου και δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ.

Στη δημοσιευθείσα Διακοίνωση περιλαμβάνεται λεπτομερής χάρτης, ο οποίος αποτυπώνει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης στη Μεσόγειο, συνοδευόμενος από την ακόλουθη διατύπωση:

«Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κράτους της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη έχει την τιμή να διαβιβάσει με το παρόν την επίσημη κοινοποίηση του Κράτους της Λιβύης σχετικά με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας του στη Μεσόγειο Θάλασσα, μαζί με λεπτομερή χάρτη που περιγράφει την επίσημη θέση του στο θέμα αυτό.»

Η Διακοίνωση παραπέμπει στο Μνημόνιο Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, το οποίο, όπως αναφέρεται, καταχωρήθηκε στη Γραμματεία του ΟΗΕ την 11η Δεκεμβρίου 2019, δυνάμει του Άρθρου 102 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και συνιστά «δίκαιη λύση επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Επιπλέον, τονίζεται ότι:

«Ούτε η Ελλάδα ούτε η Αίγυπτος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετήθηκαν μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου χαρακτηρίζεται άκυρη

Το λιβυκό διάβημα υποστηρίζει ότι το προαναφερθέν Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης καθιστά άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, η οποία υπεγράφη το 2020, καθώς:

«Η εν λόγω συμφωνία δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως με την αρχή της ισότητας.»

Στη συνέχεια, καταγγέλλονται ως παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης οι χορηγήσεις από την Ελλάδα αδειών για έρευνα υδρογονανθράκων το 2014, το 2021 και τον Απρίλιο του 2024.

Η Ελλάδα «αγνοεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης» από το 2022

Η Διακοίνωση αναφέρεται ειδικώς στην έγκριση από πλευράς Ελλάδας δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης από τις 26 Νοεμβρίου 2022 και εξής, χαρακτηρίζοντάς τις ως μονομερείς και ως σοβαρή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σε σχέση με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με έναντι ακτές.

Επιπλέον, η Διακοίνωση επικρίνει τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), που ανακοινώθηκε στις 16 Απριλίου 2025 από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι:

«Ορισμένες περιοχές του νότιου τμήματος του ελληνικού χάρτη ΘΧΣ παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης στη Μεσόγειο Θάλασσα, επί της οποίας η Λιβύη έχει de facto και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία. Ο ελληνικός ΘΧΣ δεν έχει καμία νομική ισχύ για τη Λιβύη.»

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη είχε ήδη διαμαρτυρηθεί για τον ελληνικό διαγωνισμό σχετικά με έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης με προηγούμενο διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το οποίο επίσης είχε δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx