ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Αλίμονο στη Γάζα! – Το σχέδιο Τραμπ 

Αλίμονο στη Γάζα! – Το σχέδιο Τραμπ, Βάνα Στέλλου
EPA/SARAH YENESEL

Ο Τραμπ φέρεται να προέτρεψε Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες να στείλουν στρατεύματα στη Γάζα για να «διευκολύνουν την αποχώρηση του Ισραήλ» και να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «ευχαριστημένος» από το αποτέλεσμα της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο Τραμπ και ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «καρποφόρα».

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τα λόγια του Ερντογάν, αποκαλώντας τη συνεδρίαση «επιτυχημένη» σημειώνοντας ότι συγκέντρωσε «όλους τους μεγάλους παίκτες, εκτός από το Ισραήλ». Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, συγκέντρωσε ηγέτες από την Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Ιορδανία, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν· ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΑΕ WAM, οι συνομιλίες αφορούσαν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση αιχμαλώτων και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Το αμερικανικό μέσο Axios μετέδωσε ότι ο Τραμπ πίεσε τους Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες να στείλουν στρατεύματα στη Γάζα, ώστε να καταστεί δυνατή η αποχώρηση του Ισραήλ και να… χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της.

Το σχέδιο για την Γάζα

Το Axios πρόσθεσε ότι η πρόταση παραμερίζει την Χαμάς και προβλέπει κάποιο ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή, παρά την επίσημη άρνηση του Ισραήλ για την επιστροφή της στη Γάζα. Ο Εμίρης του Κατάρ, Αλ-Θάνι, είπε στον Τραμπ στην αρχή της συνάντησης: «Υπολογίζουμε σε εσάς και στην ηγεσία σας… για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να βοηθηθεί ο λαός της Γάζας», περιγράφοντας την κατάσταση ως «πολύ κακή».

Επανειλημμένα έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επιδιώκει να καταστρέψει τα θεμέλια της ζωής στη Γάζα, εξαφανίζοντας τη στέγαση, την εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη. Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει με ειρηνευτικές δυνάμεις.

«Θα μιλήσουμε για τη Γάζα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση. «Θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Θέλουμε να σταματήσει. Θέλουμε να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας, ή τους ομήρους τους». Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο Τραμπ απέρριψε το αυξανόμενο κύμα διεθνούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως «ανταμοιβή» για τη Χαμάς, ενώ κάλεσε για έναν «άμεσο» τερματισμό του πολέμου χωρίς να αναγνωρίζει την κλίμακα της καταστροφής από το Ισραήλ.

Αντίθετα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε ξεχωριστή συνάντηση για τη λύση των δύο κρατών, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή κρατική υπόσταση «είναι δικαίωμα, όχι ανταμοιβή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx