Αλλαγές στο γεωπολιτικό τρίγωνο Τουρκία-Κατάρ-Σαουδική Αραβία
16/12/2019Μπορεί η κυβέρνηση της Λιβύης να έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να ανησυχεί μήπως χάσει έναν άλλον πολύ σημαντικότερο σύμμαχο: το Κατάρ. Αν και μόλις χθες ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ συναντήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του φόρουμ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Monitor, στην αραβική χερσόνησο παρατηρούνται κινήσεις επαναπροσέγγισης Σαουδαράβων και Κατάρ. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει σαν ένας εφιάλτης για την Άγκυρα μιας και η Ντόχα αποτελεί έναν από τους λίγους πραγματικούς συμμάχους της.
Μπορεί στα τέλη του Νοεμβρίου ο Ερντογάν να συναντήθηκε για 5η φορά με τον ομόλογό του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και να αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως παρουσιάζονται από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως αναφέρει το Al-Monitor, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα κατά τη συνάντηση στην Ντόχα ήταν η πιθανότητα προσέγγισης του Κατάρ-Σαουδαραβίας. Τρεις μέρες μετά το ταξίδι του Ερντογάν στη Ντόχα, η The Wall Street Journal ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ Αλ Τάνι είχε επισκεφθεί το Ριάντ τον Οκτώβριο. Ο υπουργός Εξωτερικών Θάνι επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τους “αδελφούς της Σαουδικής Αραβίας”. Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικότερο σημάδι βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών από τον Ιούνιο του 2017. Τι θα σήμαινε για τη Τουρκία το λιώσιμο των “πάγων” Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας:
Πρώτον, βασική προϋπόθεση άρσης του εμπάργκο στο Κατάρ είναι το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσεις στο έδαφός του. Βέβαια, το Κατάρ έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στον αποκλεισμό που του έχει επιβάλλει ομάδα κρατών με κεφαλής τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται να ανησυχείς μήπως αλλάξει αυτή η κατάσταση εξαιτίας του φλερτ της Ντόχα με το Ριάντ.
Δεύτερον, η Τουρκία φοβάται μήπως το Κατάρ αποσύρει την πολύ σημαντική στήριξή του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα κράτη της περιοχής. Το Κατάρ εξάλλου δεν πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο που καταδίκασε την Τουρκία για την στρατιωτική επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”. Μόνο η Λιβύη αντιτάχθηκε στην καταδίκη της Τουρκίας από τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Τρίτον, η Τουρκία θα ζοριστεί πολύ αν χάσει τη συμμαχία με το Κατάρ διότι γρήγορα φαίνεται να ξεμένει από συμμάχους. Εξάλλου, πριν τα χαλάσει ο Ερντογάν με το Ριάντ, Άγκυρα και Ριάντ είχαν εξαιρετικές σχέσεις. Οπότε, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο.