Αλλάζει τα δεδομένα η αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία
20/12/2018Επικρίσεις, φόβους και σκεπτικισμό προκαλεί η απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία. Την είδηση επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο, ενώ είχαν προηγηθεί οι πανηγυρισμοί του Τραμπ για την νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους.
«Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο παραμείναμε εκεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Αν και το μήνυμα αφήνει υπαινιγμούς για την ύπαρξη και άλλων λόγων σχετικά με την εμπλοκή των Αμερικανών στην Συρία πριν την προεδρία Τραμπ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση επ’ αυτού.
Νωρίτερα πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει σε διεθνή πρακτορεία, ότι «πρόκειται για πλήρη αποχώρηση» και ότι η απόφαση ελήφθη την Τρίτη. Για νίκη επί του «χαλιφάτου» έκανε λόγο και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από την Συρία, καθώς μπαίνουν σε μια νέα φάση της εκστρατείας τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Δεν διαλύεται ο συνασπισμός
Η ίδια πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτές οι νίκες εναντίων των τζιχαντιστών «δεν σηματοδοτούν το τέλος του Διεθνούς Συνασπισμού ή της εκστρατείας του». Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα αποχωρήσουν όλοι οι, περίπου 2.000, Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι όλο το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αποχωρήσει από την Συρία μέσα σε 24 ώρες και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να είναι 60 με 100 ημέρες.
Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν μακροχρόνια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ανακάμψει. Το περίεργο βέβαια εδώ είναι ότι υπέρ αυτών των σεναρίων είχαν ταχθεί ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι. Ο Τραμπ ωστόσο είχε εκφράσει πολλές φορές την έντονη επιθυμία του να φέρει τα στρατεύματα πίσω στις ΗΠΑ.
Η απόφαση αφήνει όμως απροστάτευτους τους Κούρδους Πολιτοφύλακες της YPG, οι οποίοι μάχονται όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό των Αμερικανών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, και μάλιστα την ώρα που ο Ερντογάν έχει ήδη εξαγγείλει ένα νέο, τρίτο κατά σειρά, κύμα στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον τους στις περιοχές της βόρειας Συρίας.
Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως ενέκρινε σήμερα την πιθανή πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, αφού είχε ενημερώσει προηγουμένως το Κογκρέσο. Πρόκειται για την πώληση 80 ενισχυμένων κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου Patriot (GEM-T) και 60 πυραύλων τύπου Patriot MSE, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Άγκυρα.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η απόφαση του Τραμπ συναντά όμως ήδη έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Για «τεράστιο λάθος» που θα έχει «σοβαρές συνέπειες» μίλησε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.
Το ίδιο έκανε και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος συντάσσεται συχνά με τις ιδέες του προέδρου, σημειώνοντας ότι «μια αμερικανική αποχώρηση θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Άσαντ και τη Ρωσία». Ο ίδιος εκφράζει φόβους για «καταστροφικές συνέπειες» και επισημαίνει ότι θα καταστεί πλέον δυσκολότερο για τις ΗΠΑ «να στρατολογούν μελλοντικούς εταίρους, πρόθυμους να συγκρουστούν με το ριζοσπαστικό Ισλάμ», αλλά και με την ιρανική επέκταση.
Αντιθέτως, ικανοποιημένος με την απόφαση του Τράμπ δηλώνει ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, σημειώνοντας ότι «πάει πολύς καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο», δηλαδή από όταν ανακοινώθηκε μια νίκη και η επιστροφή των στρατιωτών.
Αντίθετη η Βρετανία, μουδιασμένο το Ισραήλ
Αντίθετη άποψη με τον Τραμπ έχει πάντως ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού» και ότι «η απειλή είναι πολύ υπαρκτή».
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την αμερικανική απόφαση και ότι θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο Νετανιάχου αποκάλυψε άλλωστε, ότι είχε μιλήσει τις προηγούμενες ημέρες με τον Τραμπ και τον Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Συρία.
«Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς» είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Χαιρετίζει η Μόσχα
Διαφορετικό είναι ωστόσο το κλίμα στην Μόσχα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να εκτιμά ότι η απόφαση των ΗΠΑ για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία.
Η Ζαχάροβα ανέφερε επίσης ότι με την απόφαση αυτή ανοίγονται προοπτικές για την βελτίωση της κατάστασης στην πόλη Ετ-Τανφ, λέγοντας ότι μπορεί να «ακολουθήσει τον δρόμο του Χαλεπιού» και΄να επιστρέψει στην ειρηνική ζωή, κάτι που, όπως είπε, ήταν αδύνατο «όσο βρίσκονταν εκεί οι Αμερικανοί».
Η ίδια εκτίμησε τέλος ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως το να αντιδρούν στην «τρόικα της Αστανάς» (Ρωσία-Τουρκία-Ιράν) είναι σαν να ενεργούν εις βάρος τους. Σημειώνεται ότι την Τρίτη οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών συναντήθηκαν στην Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, στον οποίο παρουσίασαν τον κατάλογο των προσώπων που μπορούν να συμμετέχουν στην Συνταγματική Επιτροπή.