Αλλάζουν πολιτική οι ΗΠΑ με την έλευση Πομπέο;

Αλλάζουν πολιτική οι ΗΠΑ με την έλευση Πομπέο;

Κοινή είναι η εκτίμηση αναλυτών και ειδικών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας, ότι η έλευση του πρώην διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα σηματοδοτήσει μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και στο στιλ διεξαγωγής και εφαρμογής της.

Η χθεσινή ημέρα, πριν λίγες ώρες ουσιαστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την αποπομπή του Ρεξ Τιλερσον από τη θέση, για μια μικρή τελετή που αφορά την ανάληψη των καθηκόντων από τον διάδοχό του, Μάικ Πομπέο.

Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε μια μόλις εβδομάδα μετά την έγκριση του διορισμού του Πομπέο από τη Γερουσία. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών διαφέρει ριζικά στο στιλ και στις πεποιθήσεις από τον προκάτοχό του, ο οποίος έδειχνε προτίμηση στην προσπάθεια συνεννόησης και πειθούς.

Οι τρεις…

Το τρίο Τραμπ, Πομπέο και Μπόλτον (ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας) που αναμένεται να κυριαρχήσει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική προτιμά τα λιγότερα λόγια αλλά και ένα ιδιότυπο «μπούλινγκ», επιδεικνύοντας πολύ μικρότερη ανοχή στη διαφορετική άποψη, ακόμα και αν προέρχεται από χώρες θεωρούμενες ως συμμάχους.

Θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ως ισχυρότερο κατά τεκμήριο συστατικό μέρος του διεθνούς συστήματος και βασικότερος χρηματοδότης είτε της οργανωμένης σε διεθνείς οργανισμούς μορφής του είτε στο επίπεδο της συλλογικής άμυνας του δυτικού κόσμου, νομιμοποιείται να συμπεριφέρεται λιγότερο συνεργατικά, το οποίο στην κοσμοθεωρία τους αποκαλείται «ηγεσία».

Εξάλλου, τα πρώτα δείγματα νομιμοποιούν το συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος που προκάλεσε η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ και της ομάδας του φέρνει αποτέλεσμα. Οι δε αλλαγές με συνοπτικές διαδικασίες στελεχών της ομάδας διακυβέρνησής του στην Ουάσιγκτον, όπως ο Τίλερσον και η επισημοποίηση της συνεργασίας με σκληρούς νεοσυντηρητικούς όπως ο Μπόλτον, έχει προκαλέσει ταραχή και φοβία για το ενδεχόμενο να προκληθούν υπεραντιδράσεις και ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

…και ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να διέκρινε μέσα από τον κίνδυνο κάθετης κλιμάκωσης μια σπουδαία ευκαιρία να πετύχει την πάγια επιδίωξή του, την απευθείας διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πετυχαίνει προσφέροντας γη και ύδωρ, με αποτέλεσμα προς το παρόν όλοι να δείχνουν εξαιρετικά ικανοποιημένοι.

Αυτό δε σημαίνει ασφαλώς ότι η προβολή με ανελαστικό τρόπο ενός «ακραίου» αιτήματος θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Προς το παρόν όμως, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μόνο τις τελευταίες ώρες δείχνει διατεθειμένος να αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς πολίτες που είναι φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα.

Πρόκειται για ένα ακόμα «προσωπικό» δώρο στον Τραμπ, με τον οποίο μέχρι πρόσφατα αντήλλασσαν «φιλοφρονήσεις» του είδους «χοντρούλης πυραυλάνθρωπος» και «ξεμωραμένος». Δεν είναι και λίγο να πετυχαίνει τον μεγαλύτερό του στόχο έχοντας απέναντι στον άνθρωπο που απειλούσε το ίδιο το καθεστώς καθεστώς με εξαφάνιση στρατιωτικά μέσα.

Παράλληλα, ιαπωνική εφημερίδα τον φέρει να έχει διατυπώσει την ετοιμότητα εγκατάλειψης του πυρηνικού προγράμματος και αυτού των βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και να επιτρέψει την ακώλυτη πρόσβαση διεθνών επιθεωρητών (ΙΑΕΑ) που θα πιστοποιήσουν τη εξέλιξη. Το έμμεσο μήνυμα «δεν είμαστε σαν το Ιράν» που εκπέμπεται, έχει ειδική σημασία για την κυβέρνηση Τραμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι