Αλλού είναι στραμμένη η προσοχή του Ερντογάν

Κώστας Βενιζέλος
968
Αλλού είναι στραμμένη η προσοχή του Ερντογάν, Κώστας Βενιζέλος

Κανένα σινιάλο δεν βλέπουν από την Άγκυρα ο ΟΗΕ και ξένοι παράγοντες, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Σε αυτή τη φάση, της μετεκλογικής περιόδου, το μάξιμουμ που μπορεί να αναμένεται από είναι να δεχθούν στην Άγκυρα για επαφές την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως πέραν από την έλλειψη ενδιαφέροντος από την Τουρκία για το Κυπριακό, οι θέσεις που εκφράζονται από το καθεστώς Ερντογάν δεν είναι υποβοηθητικές ενόψει των προσπαθειών για επανέναρξη των προσπαθειών.

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο ΟΗΕ, όπως και οι ΗΠΑ θεωρεί πως θα πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες και τον Σεπτέμβριο να αρχίσει μια νέα διαδικασία. Δεν υπάρχει αισιοδοξία, πλην όμως, κινήσεις θα γίνουν για ραντεβού των εμπλεκομένων τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτό θα σηματοδοτήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και σε διάφορα πεδία.

Οι εκτιμήσεις είναι πως ο Ερντογάν σχηματίζοντας κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει τρύπες και να «μαζέψει» τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στον διεθνή χώρο, καθώς και να διαχειριστεί την κρίση με τις ΗΠΑ. Και στα δύο ζητήματα υπάρχουν δυσκολίες. Στη μεν οικονομία έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, ενώ με τους Αμερικανούς ράγισε το γυαλί. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη για τον Ερντογάν.

Η δυναστεία Ερντογάν φαίνεται να είναι (εσωτερικά) ανίκητη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, παρά τις όποιες εκτιμήσεις έγιναν προεκλογικά. Η μετεκλογική περίοδος του επιτρέπει λόγω αποτελέσματος να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Και στα θέματα πολιτικής καθώς και στα δικά του -οικονομικά- ζητήματα.

Ο νεοσουλτάνος, ο οποίος έχει αποκτήσει αμύθητη περιουσία από τις διάφορες συμφωνίες, του προσκηνίου και του παρασκηνίου, προωθεί τα μέλη της οικογένειάς του ως εν δυνάμει διαδόχους του. Σε σχέση με το τελευταίο, είναι προφανές πως το φαβορί σήμερα φέρεται να είναι ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος λειτουργεί ως δεύτερος τη τάξει στη χώρα. Ο Αλμπαϊράκ είναι, μεταξύ άλλων, ο θεωρητικός μιας διαφορετικής προσέγγισης με την ΕΕ. Ο γαμπρός του Ερντογάν θεωρεί πως η Τουρκία θα πρέπει να είναι ανοικτή για οικονομικές συνεργασίες με την ΕΕ, χωρίς η Ευρώπη να ασχολείται με τα εσωτερικά της χώρας του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.