Αλβανός “Γρηγορόπουλος” βάζει φωτιά στην κυβέρνηση Ράμα
11/12/2020Την μορφή μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης των Τιράνων παίρνουν οι νέες διαμαρτυρίες πολιτών, με αφορμή την εκτέλεση από αστυνομικό ενός 25χρόνου πολίτη, που παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού. Η αλβανική αστυνομία έχει και στο παρελθόν, επικριθεί για υπέρμετρη χρήσης βίας κατά πολιτών.
Η αντιπολίτευση καταδίκασε την εκτέλεση του Κλοντιάν Ράσια, που έγινε πριν τρεις μέρες και επέρριψε τις ευθύνες στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, κατηγορώντας τον, ότι χρησιμοποιεί την αστυνομία για την προώθηση και τη διασφάλιση των πολιτικών του συμφερόντων. Η κρίση που δημιουργήθηκε είχε αποτέλεσμα να παραιτηθεί, ο υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λέσιαϊ, ο οποίος είχε γίνει και πάλι στόχος, πολιτικών και ακτιβιστών, όταν κατεδαφίστηκε το Μάιο το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων. Υπήρξαν και τότε, συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αστυνομικές αρχές.
Η κυβέρνηση ανέπτυξε θωρακισμένα οχήματα, κανόνια νερού καθώς και μεγάλη αστυνομική δύναμη για την αντιμετώπιση των νέων μαζικών διαδηλώσεων της Πέμπτης. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στην περιοχή γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο, για να αποτρέψουν την είσοδο των οργισμένων διαδηλωτών.
Οι νέες μαζικές διαδηλώσεις, που επεκτείνονται εκτός από την πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, απαιτούν δικαιοσύνη για το θάνατο του 25χρόνου Κλοντιάν Ράσια. Φέρνουν μνήμες και από τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα, τότε που αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Αλβανοί πολίτες κραύγαζαν συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού Ράμα, όπως «Ραμα φύγε», «είμαι ο Κλόντιαν». Επισημαίνεται ότι στις διαδηλώσεις της Τετάρτης που έγιναν στα Τίρανα, τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, δύο διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος.
Αντιπαράθεση Ράμα-αντιπολίτευσης
Ταυτόχρονα προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Οι διαδηλωτές έκαψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης και κατέστρεψαν στολισμούς για την υποδοχή του Νέου Έτους. Ο Εντι Ράμα αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού του, καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού να πυροβολήσει το Ράσια, αλλά υπερασπίστηκε το έργο της αστυνομίας και έδειξε ως υπεύθυνους για τις διαδηλώσεις τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα και την αντιπολίτευση.
Ο Ράμα και ο Μέτα έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους, από το 2019, με αφορμή την αντιπαράθεση για την επιλογή των δικαστών για τον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η διακυβέρνηση της Αλβανίας από τον Ράμα έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση της για την Αλβανία, επικρίνει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ΜΜΕ, του περιβάλλοντος καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το προσχέδιο της έκθεσης αν και συγχαίρει την Αλβανία, για ορισμένα επιτεύγματα, εκτιμά ότι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, ενώ ζητά να διερευνηθεί και η έκδοση του Τούρκου γκιουλενιστή Χαρούν Τσελίκ, προς την Τουρκία, για ενδεχόμενη παραβίαση του δικαιώματος του ασύλου.
Εκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η έκθεση καταδικάζει επίσης και τις εκστρατείες εκφοβισμού, εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ, ενώ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης των Τιράνων, σχετικά με τον νόμο για τα ΜΜΕ. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Αλβανών ως του μοναδικού τρόπου για να σταματήσει η μετανάστευση, ενώ υποστηρίζει πλήρως τη διοργάνωση της πρώτης διακυβερνητικής στρογγυλής τράπεζας για συνομιλίες, με στόχο την ένταξη.
Ο ευρωβουλευτής Μάικ Ουάλας της αριστερής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς την Αλβανία, επισημαίνοντας ότι «η έλλειψη προόδου (στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις) τα τελευταία χρόνια έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελπίδες και τα συναισθήματα της περιοχής προς την ΕΕ». Τόνισε ότι «στην Αλβανία, ο Ράμα, είναι μη δημοφιλής και γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικός και φαίνεται να μην έχει οργανωμένη αντιπολίτευση».
Το ξέσπασμα των νέων μαζικών διαδηλώσεων έχει στόχο τον Έντι Ράμα και αν συνεχιστούν ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση. Επισημαίνεται, ότι οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου 2021. Η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί ότι προκαλεί φθορά στον Ράμα, για να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία, ενώ ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την άσκηση της πολιτικής του, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην αντιπολίτευσης για διαδηλώσεις εναντίον του.