Αμερικανικός “εμφύλιος” για την καραντίνα – Ο Τραμπ και οι άλλοι

Ο επιδημιολόγος Φαούτσι προειδοποιεί για "θανάτους" αν ανοίξει γρήγορα η οικονομία

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες αμερικανών πολιτών για την καραντίνα που έχει επιβληθεί, εξαιτίας της πανδημίας, την ώρα που ο Τραμπ προσπαθεί με κάθε τρόπο να επισπεύσει την άρση της. Παραλλήλως, συνεχίζονται και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και την τοπική εξουσία της Νέας Υόρκης, με φόντο το βαρύ τίμημα που πληρώνει η οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Η αρχή των διαδηλώσεων κατά της καραντίνας έγινε στο Νιού Χάμσαϊρ, όπου περίπου 400 πολίτες διαδήλωσαν πεζή ή με τα αυτοκίνητά τους μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης. Με συνθήματα όπως “Οι αριθμοί λένε ψέματα” και “Ανοίξτε ξανά το Νιού Χάμσαϊρ”, οι διαδηλωτές ζήτησαν την άρση των περιοριστικών μέτρων, κρίνοντάς τα υπερβολικά.

Σε αυτή τη μικρή πολιτεία των ΗΠΑ, με πληθυσμό περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν αναφερθεί 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 37 θάνατοι από την επιδημία covid-19, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της έχει επιβάλει καραντίνα τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου.

Κάτι κινείται 

Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων έγιναν όμως και σε άλλες Πολιτείες. Στην πρωτεύουσα του Μέριλαντ, Ανάπολις, εποχούμενοι στα αυτοκίνητά τους διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τα περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας ότι δεν θα υπακούσουν σε υπακούσουν σε «παράνομα διατάγματα». Με το σύνθημα, ωστόσο, “Και η φτώχεια σκοτώνει” δεν έδειξαν μόνον την πραγματική αγωνία τους, που δε είναι άλλη από τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας, αλλά και μια ταύτιση με την πρόθεση του Τραμπ για γρήγορη επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κίνδυνος της “οικονομικής κατάρρευσης” αποτέλεσε την αιχμή των συνθημάτων και στην διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα του Τέξας, Όστιν, όπου ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης ανακοίνωσε ήδη, ότι από τη Δευτέρα ανοίγουν πάλι τα πάρκα και ξεκινούν κάποιες οικονομικές δραστηριότητες. Τη διαδήλωση στο Όστιν διοργάνωσε ο “ακροδεξιός” ιστότοπος Infowars που είναι γνωστός κυρίως για τις συνωμοσιολογικές απόψεις του. Διαδηλώσεις έγιναν όμως και στη δημοκρατική Καλιφόρνια, όπως και στο Οχάιο, στην Ιντιάνα, στη Νεβάδα και στο Ουισκόνσιν.

Παρά τη μικρή συμμετοχή, κυρίως συντηρητικών υποστηρικτών του Τραμπ (η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στην πρωτεύουσα της πολιτείας Μίσιγκαν,  Λάνσινγκ, με 3.000 διαδηλωτές) οι διαδηλώσεις κατά της καραντίνας αρχίζουν και δείχνουν μία τάση, καθώς τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται.

Με το βλέμμα στην κάλπη 

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει κρύψει, άλλωστε, την πρόθεσή του να ξαναπάρει μπροστά, όσο πιο γρήγορα γίνεται, η αμερικανική οικονομία, την οποία είχε φέρει σε ένα πολύ καλό επίπεδο πριν την πανδημία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι επιδόσεις του στην οικονομία ήταν εξάλλου και το δυνατό του χαρτί στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του Νοεμβρίου, όπου επιδιώκει την επανεκλογή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να ξεκινήσει άμεσα η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς τα εκατομμύρια των ανέργων που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα καταστρέφουν αυτό που με κόπο και συγκρούσεις δημιούργησε. Θέλει επίσης και την άμεση επανέναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ειδικά τώρα που ξεκαθάρισε το τοπίο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και είναι μόνος με τον Μπάιντεν.

Αν και αφήνει το ελεύθερο στους κυβερνήτες των Πολιτειών να αποφασίζουν εκείνοι πότε θα προχωρήσουν στην άρση των μέτρων, ο Τραμπ παρεμβαίνει σχεδόν καθημερινά, προωθώντας την άποψη του ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή ζήτησε εμμέσως από τους κυβερνήτες του Μίσιγκαν, της Μινεσότας και της Βιρτζίνιας να άρουν τους περιορισμούς, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη φράση να «απελευθερωθούν» οι τρεις Πολιτείες.

Αγκάθι η Νέα Υόρκη 

Ο αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε το Σάββατο για τις διαδηλώσεις κατά της καραντίνας και απάντησε με την εκτίμηση ότι «κάποιοι κυβερνήτες το παράκαναν», αποδίδοντας παραλλήλως τα εύσημα στους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες του Τέξας και του Βερμόντ, οι οποίοι προχωρούν σε μερική άρση των περιορισμών, αλλά με τήρηση «επαρκών μέτρων κοινωνικής απόστασης».

Ο Τραμπ δέχεται έντονη κριτική στις ΗΠΑ τόσο για την καθυστέρηση στην λήψη μέτρων όσο και για την σπουδή του να τα πάρει πίσω (δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικάνων ανησυχούν για αυτό το ενδεχόμενο). Για το θέμα αυτό υπήρξαν μάλιστα αψιμαχίες και με τον επικεφαλής επιδημιολόγο των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι. Η Αμερική, ωστόσο, ψηφίζει με κριτήριο την οικονομία και ο Ρεπουμπλικάνος το γνωρίζει πολύ καλά.

Το μεγάλο πρόβλημα του αμερικανού προέδρου παραμένει βεβαίως η κατάσταση στην γενέτειρά του, τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ. Οι συγκρούσεις με τον δήμαρχο και τον κυβερνήτη, Άντριου Κουόμο, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον Τραμπ ότι δεν έχει κάνει τίποτα. Το Σάββατο πάντως, ακόμη και ο Κουόμο εκτίμησε ότι κάποιες  Πολιτείες, που έχουν πληγεί λιγότερο, μπορούν να αρχίσουν την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι