ΘΕΜΑ

Αναγεννάται το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ

Αναγεννάται το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ, ΒΕΝΕΤΗΣ

Την στιγμή  που είναι στο “κόκκινο” η ένταση με το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει να διαχειριστεί τις διωγκόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τους πολέμους που μαίνονται στην Γάζα και την Ουκρανία. Για παράδειγμα, ο Άαρον Μπούσνελ, ένας 25χρονος Αμερικανός στρατιώτης, έφτασε στο σημείο να αυτοπυρποληθεί, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, για να διαμαρτυρηθεί για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Πέθανε από τα τραύματά του λίγες ώρες αργότερα. Ντυμένος με στρατιωτική στολή έβαλε τέλος στη ζωή του για να μην είναι όπως δήλωσε, «συνένοχος σε μια γενοκτονία».

Ανήγγειλε στους χρήστες του Διαδικτύου ότι ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας γράφοντας: «Σε σύγκριση με αυτό που υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι από τους αποικιστές, η πράξη μου δεν είναι απολύτως τίποτα». Φτάνοντας μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της ισραηλινής πρεσβείας, αφήνει κάτω το τηλέφωνό του, περιχύνεται με βενζίνη, ανάβει τον αναπτήρα του και βάζει φωτιά στο παντελόνι του. Πριν πέσει στο έδαφος, φωνάζει τρεις φορές: «Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Στην Υεμένη και στη Γάζα, ο Μπούσνελ τιμάται ως μάρτυρας για την Παλαιστίνη. Η ενέργεια του θεωρείται σημείο-καμπής για το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ.

Εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πρώην μέλη του αμερικανικού στρατού να καίνε τις στολές τους ως φόρο τιμής στον Αμερικανό αεροπόρο, που αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στο συνεχιζόμενο γενοκτονικό πόλεμο του ισραηλινού καθεστώτος κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Σε μία επιμνημόσυνη αγρυπνία στη μνήμη του Άαρον Μπούσνελ στο Όρεγκον, Αμερικανοί βετεράνοι συμμετείχαν σε μια οδυνηρή πράξη φόρου τιμής, καίγοντας τις στρατιωτικές τους στολές σε έναν φλεγόμενο κάδο απορριμμάτων. Αυτή η συμβολική χειρονομία είχε σκοπό όχι μόνο να τιμήσει τον αείμνηστο Αμερικανό αεροπόρο, αλλά και να εκφράσει τη βαθιά απόρριψη αυτού που αντιλαμβάνονται ως αμερικανική συνενοχή στη συνεχιζόμενη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Οι βετεράνοι λένε: Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Οι βετεράνοι αντιδρούν στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, που έχει εξοπλίσει το Τελ Αβίβ με περισσότερους από 10.000 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού από την έναρξη του πολέμου, ενώ άσκησε τρεις φορές βέτο σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσαν τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας.

Έκκληση για ειρήνη

Οι βετεράνοι των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τα δεινά των αμάχων και την τύχη εκατομμυρίων προσφύγων στην Ουκρανία. «Θέλουμε επείγουσα, καλόπιστη διπλωματία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όχι περισσότερα αμερικανικά όπλα, συμβούλους και ατελείωτο πόλεμο», γράφει ο Τζέρι Κόντον βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και πρώην πρόεδρος του Veterans For Peace. Η οργάνωση ήδη από το 2015, ζητούσε την απόσυρση όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Όπως πολλοί παρατηρητές, είδαν αυτόν τον περιττό και εντελώς αχρείαστο πόλεμο να έρχεται. Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εξέδωσαν μια επείγουσα έκκληση για διπλωματία. Οι “βετεράνοι για την ειρήνη”, είναι μέρος του Συνασπισμού Ειρήνης, ο οποίος ζητά κατάπαυση του πυρός και διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος πριν να είναι πολύ αργά.

Υπογραμμίζουν με συναισθηματική φόρτιση: «Ως βετεράνοι που έχουμε βιώσει τη σφαγή του πολέμου, νιώθουμε μεγάλη ενσυναίσθηση για τους νεαρούς στρατιώτες και στις δύο πλευρές αυτού του αιματηρού πολέμου, που σκοτώνονται και τραυματίζονται κατά δεκάδες χιλιάδες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επιζώντες θα υποστούν τραύματα και ψυχικές ουλές για μια ζωή. Λέμε, φτάνει. Ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση. Θέλουμε επείγουσα, καλόπιστη διπλωματία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και όχι περισσότερα αμερικανικά όπλα, συμβούλους και ατελείωτο πόλεμο. Και σίγουρα όχι πυρηνικό πόλεμο. Θέλουμε να δούμε αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν για το κλίμα, τις θέσεις εργασίας, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση, όχι για τους κατασκευαστές όπλων και τους κερδοσκόπους του πολέμου. Είναι ώρα να αντιστρέψουμε την πορεία τώρα. Ρίξτε τα όπλα. Αγκαλιάστε τη διπλωματία και την ειρήνη. Για χάρη της Ουκρανίας. Για χάρη των Παλαιστινίων, Για χάρη της Ρωσίας, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Για χάρη όλων των λαών του κόσμου».

Οι βετεράνοι των ΗΠΑ, έχοντας βιώσει τη φρίκη του πολέμου, μέρος των οποίων αντιστάθηκε στους πολέμους στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, υποστηρίζουν τους αντιστασιακούς του πολέμου από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των Αντιρρησιών Συνείδησης. Καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει όλους τους πολέμους της και να αποσύρει τα στρατεύματά της που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ομιλία Κένεντι

Πάντα επίκαιρη είναι η ομιλία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι για την ειρήνη, στην οποία τόνισε: «Όλοι κατοικούμε σε αυτόν τον μικρό πλανήτη. Όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Όλοι αγαπάμε το μέλλον των παιδιών μας. Και είμαστε όλοι θνητοί». Ο Κένεντι προειδοποίησε: «Δεν πρέπει να βάλεις έναν πυρηνικό αντίπαλο σε μια γωνία που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε απελπισμένες ενέργειες. Οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποτρέπουν αυτές τις αντιπαραθέσεις που φέρνουν έναν αντίπαλο στην επιλογή, είτε μιας ταπεινωτικής υποχώρησης, είτε ενός πυρηνικού πολέμου. Η υιοθέτηση αυτού του είδους πορείας στην πυρηνική εποχή θα αποτελούσε μόνο απόδειξη της χρεοκοπίας της πολιτικής μας ή μιας συλλογικής επιθυμίας θανάτου για τον κόσμο».

Ο Κένεντι γνώριζε ότι η ειρήνη ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Σε όσους έλεγαν ότι η Σοβιετική Ένωση δεν θα τηρούσε μια συνθήκη ειρήνης, ο Κένεντι απάντησε ότι: «Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, όσο και η Σοβιετική Ένωση και οι σύμμαχοί της, έχουν αμοιβαία βαθύ συμφέρον για μια δίκαιη και γνήσια ειρήνη και για την ανακοπή της κούρσας εξοπλισμών. Οι συμφωνίες για αυτόν τον σκοπό είναι προς το συμφέρον της Σοβιετικής Ένωσης καθώς και προς το δικό μας».

Όσα προαναφέραμε ούτε συγκινούν, ούτε διδάσκουν τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις. Η κοινή λογική υποτάσσεται στη γεωπολιτική λογική, επί πλέον ο πόλεμος είναι μία επικερδής επιχείρηση για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Εξήντα χρόνια από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του 34ου προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και την περιβόητη αναφορά του στον αυξανόμενο εναγκαλισμό των εταιρειών παραγωγής όπλων του ιδιωτικού τομέα με το Πεντάγωνο, το «στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα» συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να ρυθμίζει τις τύχες αρκετών λαών της υφηλίου.

Επενδύοντας στον φόβο, στις συγκρούσεις και στον πόλεμο, η συμμαχία αυτή –προϊόν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου– διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, απομυζώντας πόρους από την οικονομία τόσο της υπερδύναμης όσο και δεκάδων χωρών του πλανήτη. Η δημιουργία αντίπαλων στρατοπέδων, ο αέναος ανταγωνισμός των εξοπλισμών, οι στρατιωτικές συγκρούσεις σημαίνουν πωλήσεις, κέρδη, αποδόσεις. Η ειρήνη, αντίθετα, σημαίνει οικονομικό μαρασμό. Γι’ αυτό και είναι ανεπιθύμητη.

Οι αμερικανικές βιομηχανίες όπλων “επενδύουν” δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προς αυτήν την κατεύθυνση, για τη χρηματοδότηση ενός ατελείωτου δικτύου ομάδων πίεσης (λόμπι), ιθυνόντων και εκλεγμένων αξιωματούχων με στόχο τον επηρεασμό των αποφάσεων της κυβέρνησης που τις αφορούν. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Center for Responsive Politics, οι συνολικές δαπάνες τους για λόμπι την τελευταία εικοσαετία ανήλθαν στα 2,5 δισ. δολάρια. Εξ αυτών, πάνω από 285 εκατ. δολάρια δαπανήθηκαν υπό τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης σε προεκλογικές εκστρατείες Αμερικανών πολιτικών που προωθούν τα συμφέροντά τους. Οι Λόιντ ΄Οστιν και ΄Αντονι Μπλίνκεν πριν διοριστούν στα κορυφαία υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, είχαν διακριθεί για τις ιδιαίτερες σχέσεις τους με την αμυντική βιομηχανία και τις υψηλές αμοιβές τους. Να θεωρήσουμε τυχαίο ότι ήταν μεταξύ των πρώτων συνεργατών που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για τη νέα του κυβέρνηση…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι