Με αιγυπτιακή σφραγίδα η ανακωχή Χαμάς-Ισραήλ
20/05/2021Γεγονός είναι η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ανακοινώνουν και οι δύο πλευρές, μετά από ένα δεκαήμερο αιματηρών συγκρούσεων.
Την είδηση δημοσίευσε αρχικά ο ο Ιταμάρ Έιχνερ, διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, γράφοντας στο Twitter, ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγη ώρα αργότερα, στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 2.00 της Παρασκευής. Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν λίγα λεπτά νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει μια πρόταση για μονομερή εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Αυτό είχε ανακοινώσει το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Kan, ωστόσο, επισήμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκαναν κανένα σχετικό σχόλιο. Η είδηση είχε μεταδοθεί μία ώρα, αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συγκάλεσε αυτό το όργανο λήψης αποφάσεων.
Με πρόταση αλ Σίσι
«Ενθαρρυντικές» είχε χαρακτηρίσει τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι εν γνώσει του Λευκού Οίκου «αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός». Σημειώνεται ότι οι διπλωματικές ενέργειες για την επίτευξη εκεχειρίας γνώρισαν στη διάρκεια της ημέρας νέα ένταση, με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά από το Ισραήλ να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. Προς στιγμήν πάντως, το Τελ Αβίβ απείλησε ότι θα πολλαπλασιάσει τα χτυπήματα στη Γάζα, καθώς η Χαμάς είχε ξαναρχίσει τη ρίψη ρουκετών, μετά από μια μικρή παύση.
Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης τη συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Αμέσως μετά την συμφωνία επιβεβαίωσε και ο Ισλαμικός Τζιχάντ. Η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρει ότι η πρόταση για εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων» έγινε από την Αίγυπτο. Νωρίτερα πάντως υπήρξε επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αλ Σίσι, ο οποίος είχε επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλο ένα χαστούκι στην Τουρκία και προσωπικά στον Ερντογάν, ο οποίος επιχείρησε όλο το προηγούμενο διάστημα να πυροδοτήσει το κλίμα κατά του Ισραήλ, εμφανιζόμενος ως ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων. Με δεδομένες δε τις όχι και τόσο καλές σχέσεις Τουρκιάς-Αιγύπτου, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες για προσέγγιση, αλλά και τον ανταγωνισμό τους για την ηγεμονία στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο, η αιγυπτιακή σφραγίδα στην εκεχειρία Χαμάς-Ισραήλ μπορεί να αναγνωστεί και ως ήττα για την Άγκυρα.
Κάτι ήξερε ο Δένδιας
Υπόνοιες για αναμενόμενες θετικές εξελίξεις είχε αφήσει νωρίτερα και ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι στο Κάιρο. «Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» είχε αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Σημειώνεται, ότι από τις 10 Μαΐου που άρχισαν οι εχθροπραξίες, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 232 Παλαιστίνιοι, αναμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, ενώ οι τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1900. Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 160 μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα και ανακοινώνει δώδεκα νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τις επιθέσεις με ρουκέτες.