ΑΠΟΨΗ

Aντιμέτωπη και με το ρίσκο πυρηνικού πολέμου η Ευρώπη

Aναλαμβάνει και το ρίσκο πυρηνικού πολέμου η Ευρώπη, Δημήτρης Χρήστου

Η αναστάτωση στη ζωή των Ευρωπαίων συνεχίζεται, με ηγέτες πρόθυμους να αναλαμβάνουν σχεδόν όλο το κόστος από τον πόλεμο που σχεδίασαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. Τα άσφαιρα πυρά με τις οικονομικές κυρώσεις, ωφέλησαν τελικά την Κίνα, η οποία αξιοποιεί επιπλέον και τη φτηνή ρωσική ενέργεια. Και τώρα, καθώς η ουκρανική νίκη είναι όνειρο απατηλό, σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, απέναντι σε μια μεγάλη πυρηνική δύναμη όπως είναι η Ρωσία. Τελευταία εξέλιξη, η πρόθεση της Γαλλίας να πουλήσει μαχητικά Mirage 2000 στην Ουκρανία.

Ανιστόρητοι και αγεωγράφητοι θεωρούν πως η επανάληψη ενός θερμού πολέμου μετά τον ψυχρό, θα οδηγήσει στην ήττα και την υποταγή την διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης, Ρωσία, λες και η σημερινή Κίνα, αλλά γενικότερα η ασιατική ήπειρος, είναι όπως ήταν στις δεκαετίες του ‘60 και το ’70, όταν σήμερα στην Ασία ζει και εργάζεται και καταναλώνει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγεται πάνω από 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Και η συμπεριφορά της Δύσης, με την εργαλειοποίηση του δολαρίου ως όπλο κατά των απείθαρχων κρατών, προκάλεσε τη δημιουργία μιας μεγάλης οικονομικής και εμπορικής συνεχώς διευρυνόμενης συμμαχία τους BRICS, με την Τουρκία να εκδηλώνει το ενδιαφέρον να ενταχθεί στο σύστημα αυτό.

Κλιμάκωση με την Ρωσία

Με αμερικανική εντολή δόθηκε πρόσφατα άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει με νέα πυραυλικά συστήματα στόχους στη Ρωσία. Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστήριξαν πρόσφατα ότι έπληξαν επιτυχώς ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, χρησιμοποιώντας εντός ρωσικού εδάφους όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση. «Καίει όμορφα. Είναι ένα S-300 σε ρωσικό έδαφος, τις πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος», έγραψε και δημοσίευσε στο Facebook η υπουργός της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk, μαζί με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα. Είχε προηγηθεί πυραυλικό χτύπημα σε ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης 1.600 χιλιόμετρα μέσα σε ρωσικό έδαφος, σχεδόν στο Καζακστάν!

Και πρώτη απάντηση ήρθε από τον πρώην πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ που δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο, ειδικά και μετά το “πράσινο φως” που άναψαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία να πλήττει ρωσικούς στόχους με αμερικανικά όπλα.

Και όλα αυτά τα νέα όπλα δεν τα χειρίζονται ουκρανοί στρατιώτες, αφού, δεν έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν. Στα περισσότερα χειριστές είναι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ειδικοί. Οι Ουκρανοί απλά βάζουν το “κρέας” των ανδρών τους! Μπορεί τα αμερικανικά επιτελεία να μην τρομάζουν από μια πυρηνική ανάφλεξη, καθώς έχουν φροντίσει αν συμβεί, να αφορά κυρίως την Ευρώπη, για ποιο λόγο Μακρόν, Σολτς και οι υπόλοιποι λένε “ντούκου” σε αυτά τα αυτοκτονικά σχέδια; Μήπως διότι μια θερμή κατάσταση τους επιτρέπει να ασκούν τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική προς όφελος των χορηγών τους, δίχως αντιρρήσεις και αντιδράσεις;

Η χειραγώγηση των πολιτών στην Ευρώπη

Δυστυχώς, έχουν καταφέρει να χειραγωγήσουν τους Eυρωπαίους πολίτες και να πείσουν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ότι η ζωή τους απειλείται από την Ρωσία. Πως αν θέλουν να νοιώθουν ασφαλείς, παρότι ασφάλεια σε πυρηνική σύρραξη δεν υπάρχει, πρέπει να δεχτούν την στρατικοποίηση της Ηπείρου. Και όλα αυτά όταν ήδη κόβονται δαπάνες από την Υγεία, την Παιδεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κοινωνικές παροχές.

Τεράστια κονδύλια θα διοχετευτούν στο στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα που αποδεικνύεται και πολιτικά πανίσχυρο. Και επειδή δεν υπάρχει τσάμπα γεύμα, οι πόροι αυτοί θα λείψουν από κρίσιμους τομείς της ζωής μας. Και θα έχουμε συμφωνήσει γι’ αυτό! Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου κινήματα ειρήνης είχαν εκδηλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Οι πιέσεις για πυρηνικό αφοπλισμό ήταν μεγάλες. Σήμερα στην δημοκρατική Ευρώπη δεν κουνιέται φύλλο.

Έχει σκεφτεί κανείς πως θα είναι η ζωή των Ευρωπαίων στην περίπτωση πυρηνικών χτυπημάτων; Έχει σκεφτεί κανείς εδώ στην Ελλάδα τι οικονομία θα υπάρχει; Ο τουρισμός είναι κλάδος ειρήνης και ευημερίας. Στον πόλεμο, απλά θα μηδενίσει το κοντέρ. Ποια είναι η απάντηση; Έλα μωρέ, σιγά που θα γίνει πόλεμος;

Και η κλιματική κρίση;

Και ας πούμε ότι ο πόλεμος με πυρηνικά δεν θα γίνει. Τον πόλεμο που έχει κηρύξει ο πλανήτης στους ανθρώπους, ποιος θα τον σταματήσει; Είχαμε μια σκληρή προειδοποίηση το περσυνό καλοκαίρι με παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές. Η πλέον ευάλωτη περιοχή της Ευρώπης είναι η Μεσόγειος. Οι καταστροφές στα αγροτικά προϊόντα ήταν μεγάλες και οι καλλιέργειες σε πολλές περιπτώσεις γίνονται πλέον ασύμφορες.

Οι πρώτες προειδοποιήσεις για φέτος είναι ηχηρές. Με πυρκαγιές που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο και καύσωνα από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Και τέλος πάντων, που θα βρούμε χρήματα για την προστασία της φύσης, αν όλα τα έχουμε ξοδέψει σε όπλα; Νοιάζεται για όλα αυτά η υπερεκτεθειμένη στην Ουκρανία ελληνική κυβέρνηση; Αλήθεια; Τι μέτρα έχει πάρει για το περιβάλλον, εκτός από το να δίνει άδεια για ανεμογεννήτριες στα καμένα; Που όταν δεν φυσάει, δεν γυρνούν και έτσι, ακριβαίνει το ρεύμα, όπως μας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι