Αναβολή εκλογών στο ψευδοκράτος λόγω κορονοϊού ή μήπως Ακιντζί;

Αναβολή εκλογών στο ψευδοκράτος λόγω κορονοϊού ή μήπως Ακιντζί;, Κώστας Βενιζέλος

Στο ψευδοκράτος δεν αποκλείεται πλέον να αναβάλουν εκ νέου τις ψευδοεκλογές (11 Οκτωβρίου) επικαλούμενοι και πάλιν την πανδημία του κορωνοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι γεγονός όπως και η υιοθέτηση νέων πιο αυστηρών μέτρων. Ωστόσο, είναι προφανές πως εάν, τελικά, αποφασισθεί αναβολή ο πραγματικός λόγος δεν θα είναι η πανδημία, αλλά τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πεδίο των «εκλογών».

Ο πόλεμος κατά του Ακιντζί από την Άγκυρα, με εκτελεστή τον “πρέσβη” της Τουρκίας, που περιοδεύει κάνοντας προεκλογική για τον Τατάρ, δεν απέδωσε. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την εγκατάλειψη του Οζερσάι, ως του εκλεκτού της, η Άγκυρα στράφηκε στον Τατάρ και επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να συνενώσει τη δεξιά και να κατέλθει ένας υποψήφιος.

Η πολυδιασπασμένη δεξιά φαίνεται πως δεν μπορεί να κερδίσει τον Ακιντζί και ενόψει τούτου, στην Άγκυρα, έστω και στο παρά πέντε, ενδέχεται να στηρίξουν τον ηγέτη του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, τον οποίο πιο εύκολα σε ένα δεύτερο γύρο θα ψηφίζουν οι δεξιοί (αν και αυτοπαρουσιάζεται αριστερός) και να κερδίσει τον Ακιντζί. Μια ενδεχόμενη αναβολή προφανώς και θα επηρεάσει και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για να εκδηλωθεί μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, μετά τις ψευδοεκλογές.

Τι είπε ο Λαβρόφ στη Λευκωσία

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, έστειλε πολλά μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Στις συζητήσεις που είχε με την κυβέρνηση (Πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών) δεν αναφέρθηκε στην αξίωση των ΗΠΑ να μην προσφέρονται διευκολύνσεις στο ρωσικό ναυτικό. Προφανώς επειδή η πολιτική της Λευκωσίας δεν άλλαξε και διευκολύνσεις προσφέρονται.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε το θέμα, όμως, αυτό στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων, που έγινε στη ρωσική πρεσβεία. Ήταν κατηγορηματικός ότι το αμερικανικό αίτημα για απαγόρευση του ρωσικού ναυτικού στη χρήση κυπριακών λιμανιών “είναι απαράδεκτο”.

Για το Κυπριακό και τις εγγυήσεις η θέση της Ρωσίας είναι γνωστές. Ως σημαντική αναφορά κρίνεται αυτή που ανέφερε στις συναντήσεις του πως στο θέμα των εγγυήσεων, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο και ξεπερασμένο, οι Τούρκοι και οι Βρετανοί δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν. Αυτό δίνει και απαντήσεις στο τουρκικό αφήγημα για το Κραν Μοντανά, που υιοθετήθηκε από κάποιους σε Αθήνα και Λευκωσία.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί και η αναφορά του πως εάν υπάρχουν προτάσεις για αλλαγή της βάσης της Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας, τότε η Ρωσία θα ρωτούσε πρώτα ποια είναι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Σημείωσε ακόμη ότι η στάση της ΕΕ είναι υποκριτική όταν απαιτεί κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ενώ η Τουρκία “αγνοείται”. Εξέφρασε, περαιτέρω, την απογοήτευσή του ότι οι πρόσφατες προσπάθειες επανεξέτασης και βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας απέτυχαν λόγω της Ουκρανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι