Σε μετωπική Νίγηρας με Γαλλία – Πως απάντησε στο τελεσίγραφο ο Μακρόν
28/08/2023
Από το κακό στο χειρότερο οδηγούνται τα πράγματα στον Νίγηρα, έναν μήνα μετά το πραξικόπημα των στρατηγών της προεδρικής φρουράς και την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μπαζούμ ο οποίος παραμένει κρατούμενος της χούντας. Οι υποστηρικτές των πραξικοπηματιών είναι σε συνεχείς διαδηλώσεις, κυρίως κατά της Γαλλίας, ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση την απομάκρυνση όλων των γαλλικών δυνάμεων, όμως από την άλλη καταγράφονται και οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα Νιαμέι και ζήτησαν την αποκατάσταση της πολιτικής τάξης και την επαναφορά του προέδρου Μπαζούμ. Η χώρα αντιμετωπίζει μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής, ενώ ακόμα και στην πρωτεύουσα πολύωρες είναι οι διακοπές ρεύματος και νερού, καθώς η λειτουργία των περισσότερων κρατικών δομών έχει αποσαρθρωθεί.
Το κλείσιμο των συνόρων έχει οδηγήσει στην κατάρρευση επιχειρήσεων που μετέφεραν αγαθά από άλλες χώρες και έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα και στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ηγέτες της κοινότητας, ακτιβιστές και απλοί κάτοικοι της Νιαμέι σημειώνουν σε συνεντεύξεις ότι η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί και είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ των πολιτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της χούντας, η χώρα έχει προμήθειες για τρεις μήνες, όμως αυτές οι εκτιμήσεις στα μάτια του κόσμου προβάλλουν ως αναληθείς.
Τελεσίγραφο στη Γαλλία
Όπως μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, και σημειώνουν σήμερα οι γαλλικές εφημερίδες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την κεντρική πύλη της πρεσβείας της Γαλλίας στην πρωτεύουσα Νιαμέι, ζητώντας να φύγουν όλα τα γαλλικά στρατεύματα που εδρεύουν στη χώρα. Το νερό και το ρεύμα έχουν κοπεί στο κτήριο της πρεσβείας και η μεταφορά τροφίμων έχει απαγορευτεί από τις τοπικές αρχές με διαταγή της χούντας. Ο πρέσβης της Γαλλίας διέψευσε ότι έχει φύγει, λέγοντας ότι η διπλωματική αποστολή παραμένει στη θέση της για να επιτελέσει το καθήκον της.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων υποστήριξης του στρατού που κατέλαβε τη εξουσία στις 26 Ιουλίου και έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής 48 ώρες στον Γάλλο πρεσβευτή Sylvain Itté να εγκαταλείψει την περιοχή. To Παρίσι απέρριψε το τελεσίγραφο, σημειώνοντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η χούντα δεν έχουν νόμιμη πολιτική εξουσία για κάτι τέτοιο. Το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Πατρίδας, με επικεφαλής τον στρατηγό Τιανί, έχει θέσει ως κύριο στόχο του τη Γαλλία, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για όλα τα δεινά του Νίγηρα.
Άμεση απάντηση Μακρόν
Σε ομιλία που απηύθυνε σήμερα προς το διπλωματικό σώμα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε εκτενώς στο Νίγηρα. «Η Γαλλία και οι διπλωμάτες είναι αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες με καταστάσεις σε κάποιες ιδιαίτερα δύσκολες χώρες, είτε πρόκειται για το Σουδάν όπου η Γαλλία ήταν υποδειγματική, είτε για το Νίγηρα αυτή τη στιγμή και χαιρετίζω τον συνάδελφό σας και τους συναδέλφους σας που μας ακούν από το πόστο τους».
Ο Μακρόν δήλωσε εκ νέου ότι το Παρίσι δεν αναγνωρίζει τη χούντα και ο πρεσβευτής Ιττέ θα παραμείνει στον Νίγηρα, ενώ επανέλαβε τη στήριξη του Παρισιού προς τον Μπαζούμ, την απόφαση του οποίου να μην παραιτηθεί έχει χαρακτηρίσει γενναία. «Ούτε πατερναλισμός ούτε αδυναμία, διότι διαφορετικά δεν θα είμαστε πουθενά», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, ζητώντας από τις χώρες του Σαχέλ να ακολουθήσουν μια υπεύθυνη πολιτική. «Η αδυναμία που κάποιοι έδειξαν στα προηγούμενα πραξικοπήματα τροφοδότησε περιφερειακές τάσεις. Υπάρχει επιδημία πραξικοπημάτων σε όλο το Σάχελ», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
🇳🇪 Thousands of people in #Niger turned up outside France's military base Sunday to demand that the French troops leave.
The leaders behind last month's coup gave the ambassador an ultimatum to leave the country by last night, yet he is reportedly still at his residence 👇 pic.twitter.com/ouPmPxKoFT
— FRANCE 24 English (@France24_en) August 28, 2023
Περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί από τη στρατιωτική χούντα και στο γαλλικό προξενείο στην πόλη Ζιντέρ, ενώ έξω από το γαλλικό στρατόπεδο στην πρωτεύουσα Νιαμέι διαδηλωτές ύψωσαν ανάμεσα στα άλλα λάβαρα και τη σημαία της Βόρειας Κορέας. Η Γαλλία έχει 1.500 στρατιώτες στο Νίγηρα, οι οποίοι σύμφωνα με την επίσημη συμφωνία βοηθούσαν τον πρόεδρο Μπαζούμ κατά των τζιχαντιστικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα εδώ και χρόνια.
🚨🇳🇪🇰🇵 For the first time in the history of Africa, coup supporter terrorists in #Niger raise the flag of North Korea, outside the French military base in Niamey! pic.twitter.com/crKEXToEXy
— Terror Alarm (@Terror_Alarm) August 27, 2023
Οι προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης συνεχίζονται με την διπλωμάτη των ΗΠΑ Μόλι Φίι για την υποσαχάρια Αφρική, να επισκέπτεται τη Νιγηρία για να συναντηθεί με αξιωματούχους της ECOWAS. Στις συναντήσεις που διεξήχθησαν στην Αμπούτζα, καθώς η Νιγηρία ασκεί την προεδρία της ECOWAS συζητήθηκε η ανθρωπιστική κρίση που διαφαίνεται στο Νίγηρα και τα πολιτικά μέσα για αποκατάσταση της νόμιμης πολιτικής τάξης.
Οι χώρες της Οικονομικής Κοινότητας της Δυτικής Αφρικής μιλούν ακόμα και για ένοπλη επέμβαση στο Νίγηρα, ενώ από την άλλη το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο που επίσης διοικούνται από πραξικοπηματίες απειλούν με ανάλογα μέτρα την ECOWAS.