ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανησυχίες για διαρροή σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Κίνα

Ανησυχίες για διαρροή σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Κίνας

Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN έφερε στη δημοσιότητα δύο επείγοντα υπομνήματα γαλλικής πυρηνικής εταιρείας προς συνεργαζόμενες υπηρεσίες των ΗΠΑ ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στην Κίνα. Οι Γάλλοι ανεμίχθησαν επειδή είχαν συμπράξει στην κατασκευή του συγκεκριμένου πυρηνικού εργοστασίου στην Ταϊσάν της Κίνας (130 χλμ. από το Χονγκ Κονγκ) και εξακολουθούν να παρακολουθούν πολλά λειτουργικά του συστήματα καθώς διατηρούν το 30% των μετοχών της γαλλοκινεζικής κοινοπραξίας.

Τα υπομνήματα εστάλησαν στις 2 και 8 Ιουνίου σύμφωνα με το CNN  και αναφέρονταν σε επικίνδυνη δυσλειτουργία και πιθανή διαρροή ραδιενέργειας .Οι Γάλλοι ζητούσαν ουσιαστικά από τους Αμερικανούς να συμμερισθούν τις ανησυχίες τους και να εκφράσουν (οι Αμερικανοί) δημοσίως τις δικές τους. Εν συνεχεία πάντως, Κινέζοι και Γάλλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει θέμα διαρροής. Οι μεν Κινέζοι λένε ότι «οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι εντός επιτρεπτών ορίων» η δε συνυπεύθυνη γαλλική εταιρεία λέει ότι  «παρακολουθεί την κατάσταση» χωρίς να αναφέρεται σε διαρροή.

Όμως, στο memo της προς τους Αμερικανούς οι Γάλλοι (σύμφωνα με το CNN) ανέφεραν έναν επικίνδυνο κινεζικό “ελιγμό”. Συγκεκριμένα,  αναφέρουν ότι οι Κινέζοι ανέβασαν αίφνης και αυθαίρετα τα όρια επικινδυνότητας στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο ώστε να μη χρειάζεται να θέτουν τους αντιδραστήρες εκτός λειτουργίας για “μικροδιαρροές”. Οι Γάλλοι τόνιζαν στο memo ότι τα νέα όρια ήταν ανώτερα των αποδεκτών στην Ευρώπη. (Δεν γνωρίζουν ούτε οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι αν τα νέα όρια όρια των Κινέζων είναι αποδεκτά στις ΗΠΑ, καθώς στις ΗΠΑ τα όρια ήταν πάντα λίγο πιο χαλαρά από τα ευρωπαϊκά).

Η Framatome, που έστειλε και τα memo, είναι θυγατρική του γαλλικού ομίλου EDF (Électricité de France) και έχει συμπράξει στην κατασκευή του κινεζικού πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν. Μετά την μετάδοση της είδησης από το CNN, η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί «την εξέλιξη μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν (Taishan) στην νότια Κίνα και διαπιστώνει ότι ο σταθμός βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας».

Στον κινεζικό πυρηνικό σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες EPR γαλλικής τεχνολογίας, κατασκευασμένοι από την EDF. Οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού είναι προς το παρόν οι μόνοι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) σε λειτουργία στον κόσμο. Άλλοι τέτοιου τύπου αντιδραστήρες κατασκευάζονται στη Φινλανδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαχείρηση κρίσης

Σύμφωνα με το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, οι κινεζικές αρχές ασφαλείας επικαλέσθηκαν τις αποδεκτές, εντός των ορίων τιμές ραδιενέργειας στο εξωτερικό του πυρηνικού σταθμού για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του. Όμως, αν στέκει η πληροφορία ότι οι Κινέζοι  άλλαξαν αυθαίρετα τα όρια, τότε έχει σημειωθεί διαρροή. Ο κινεζικός όμιλος China General Nuclear Power Group (CGN) που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι κανονικοί», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις πληροφορίες του CNN.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA), η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) και το EDF δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το γεγονός παρά τις πιέσεις του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Την ανησυχία ενέτεινε και το γεγονός ότι εν τω μεταξύ η σημερινή Δευτέρα τυχαίνει να ειναι αργία στην Κίνα και πέραν της κλασικής κυβερνητικής σιγής σε ποικίλα θέματα, υπάρχει και μια αντικειμενική υπολειτουργία όλων των δημοσίων φορέων.

Οι Γάλλοι επισήμως δηλώνουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο και παρακολουθείται η κατάσταση, όμως δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από καμία πηγή. Αμερικανικά δίκτυα αναφέρουν ότι το θέμα “θυμίζει Τσερνόμπιλ” όχι ως προς την έκταση της καταστροφής, αλλά ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής της και της αρχικής προσπάθειας συγκάλυψης από τις τότε σοβιετικές αρχές.  Πηγές του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσαν ανωνύμως προς το CNN ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη και άμεση απειλή.

Στην εγγύς περιοχή ζουν πάνω από 26 εκατομμύρια άτομα, αλλά οι Αμερικανοί (πάντα ανωνύμως) καθησυχάζουν εκτιμώντας ότι «η ανησυχία της γαλλικής εταιρείας δεν αφορούσε σε άμεσο κίνδυνο για την περιοχή». Εκτιμάται πάντως ότι, επειδή έγιναν πολλές συσκέψεις στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας επί τούτου, υπάρχει μεν μια ανησυχία, αλλά η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, στις ήδη τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, εκφράζοντας αυτή την ανησυχία δημοσίως,όπως θα ήθελαν εν προκειμένω οι Γάλλοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι