Ανοίγει νέος κύκλος παραιτήσεων για την Μέι, λίγο πριν το δύσκολο τέλος

Ανοίγει νέος κύκλος παραιτήσεων για την Μέι, λίγο πριν το δύσκολο τέλος

Αντιμέτωπη με έναν νέο γύρο παραιτήσεων υπουργών της φαίνεται πως βρίσκεται η Τερέζα Μέι, την ώρα που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το «διαζύγιο» Λονδίνου-Βρυξελλών. Το ιρλανδικό ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στις συνομιλίες, ταρακουνώντας και την συνοχή της βρετανικής κυβέρνησης.

Σημερινό δημοσίευμα των Sunday Times αναφέρει ότι τέσσερις Βρετανοί υπουργοί, οι οποίοι υποστηρίζουν την παραμονή του  Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης από την κυβέρνηση, εξαιτίας του Brexit. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της παραίτησης του υπουργού Μεταφορών, Τζό Τζόνσον, την Παρασκευή, μετά την απόρριψη από την Μέι του αιτήματός του για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Ο Τζο Τζόνσον, σε αντίθεση με τον αδελφό του Μπόρις που υπήρξε πρωταγωνιστής της εκστρατείας για το Brexit, στο δημοψήφισμα του 2016 ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Στην παραίτησή του μάλιστα ανέφερε ότι η αποχώρηση «θα ήταν ένα τρομερό λάθος» και επικρίνει την πρωθυπουργό για «ψευδαισθητική» διαπραγμάτευση.

Διπλό μέτωπο

Η Μέι όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, αλλά και τους υπέρμαχους του σκληρού Brexit. Οι τελευταίοι μάλιστα αναμένεται να εντείνουν τις επόμενες ημέρες την κριτική τους, αν ισχύουν όσα αναφέρουν οι Sunday Times περί απόρριψης του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την  επίβλεψη των διαδικασιών αποχώρησης.

Το σχέδιο της Μέι προέβλεπε την δημιοργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού επίβλεψης της αποχώρησης της Βρετανίας από το οποιοδήποτε προσωρινό τελωνειακό καθεστώς θα συμφωνηθεί. Οι Βρυξέλλες όμως, όπως υποστηρίζει η Sunday Times, επικαλούμενη πηγή στο Γουάιτχολ, επιμένουν η επίβλεψη όλων των αποφάσεων να παραμείνει στην δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει έναν νέο κύκλο επικριτικών σχολίων για την πρωθυπουργό και τις διαπραγματευτικές διαδικασίες, αλλά και αναταράξεις στην συνοχή της βρετανικής κυβέρνησης.  Μπορεί όμως να προκαλέσει και νέες καθυστερήσει στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πηγαίνουν αρκετά αργά, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Γιούνκερ βέβαια, εκτίμησε ότι, αν και αργά, σημειώνεται πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας οριστικής συμφωνίας, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου όμως, μία ημέρα νωρίτερα έκανε διαφορετικές προβλέψεις. Ο Λίαμ Φοξ εκτίμησε ότι έρχεται ένα «δύσκολο τέλος» στις διαπραγματεύσεις και στην ερώτηση τι θα γίνει αν δεν επιλυθούν το ιρλανδικό και άλλα σημαντικά ζητήματα είπε ότι «μπορεί να μην μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Το ιρλανδικό ζήτημα

Το ζήτημα της αποφυγής ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα βασικότερα σημεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και αιτία «διχασμού» του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αυτό γιατί η επίλυσή του προσκρούει στην αναγκαστική,  με βάση όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος για την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ενωτικοί Βορειο-ιρλανδοί είναι αντίθετοι με το ειδικό καθεστώς, καθώς κρίνουν ότι αποκόπτει το Μπέλφαστ από το Δουβλίνο. Ήδη, η ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, διαμήνυσε ότι οι 10 βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία. Η Αρλίν Φόστερ κατηγόρησε μάλιστα την πρωθυπουργό ότι προτιμά να θυσιάσει την ενότητα της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Οι αντιδράσεις των Βορειο-ιρλανδών εστιάζουν κυρίως στην δημιουργία «ενός συνόρου στην θάλασσα της Ιρλανδίας», το οποίο η Μέι φαίνεται να αποδέχεται σε μία επιστολή της προς το DUP. Αυτό όμως αποτελεί για το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας «ξεκάθαρη προδοσία», παρά τον προσωρινό χαρακτήρα του, καθώς θα ισχύει μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για την μελλοντική σχέση.

Η ίδια η Μέι, όπως και αρκετοί υπουργοί, δηλώνουν βέβαια ότι  το Λονδίνο δεν θα δεχθεί ποτέ μία λύση που «θα διαιρούσε το Ηνωμένο Βασίλειο». Η χώρα όμως έχει ήδη διχαστεί, όπως επισήμανε και ο Τζο Τζόνσον στην επιστολή παραίτησής του, τονίζοντας ότι παρά τις αντιρρήσεις του εργάστηκε για την επιτυχία του Brexit, προκειμένου να ενωθεί η χώρα και η οικογένειά του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι