ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ιράν: Θα καίμε ό,τι περνάει από το Ορμούζ – Κύμα εκρήξεων στην Τεχεράνη – Νέα επίθεση στα Εμιράτα

Ιράν: Θα καίμε ότι περνάει από το Ορμούζ – ΗΠΑ: Βυθίσαμε 10 πλοία τους – Τραυματίες Αμερικανοί στο Μπαχρέϊν
EPA/JORN URBAIN/BELGIAN DEFENCE MINISTRY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο ακόμη και για χερσαία επίθεση στον Λίβανο, έχοντας ξεκινήσει ήδη τα χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Το υπουργείο Άμυνας του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι έχουν συντριβεί αρκετά αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Χτυπήθηκε διυλιστήριο της Saudi Aramco από drone. Οι Φρουροί ισχυρίζονται ότι έπληξαν το γραφείο του Νετανιάχου. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην New York Post, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράν, «εάν είναι απαραίτητες». Στους έξι οι νεκροί Αμερικανοί…

Ο διοικητής τoυ Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ έχουν κλείσει και ότι το Ιράν θα πυρπολήσει οποιοδήποτε πλοίο επιχειρήσει να τα διασχίσει, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

«Πριν από δύο ημέρες, το ιρανικό καθεστώς είχε 11 πλοία στον Κόλπο του Ομάν, σήμερα δεν έχει κανένα. Το ιρανικό καθεστώς παρενοχλούσε και επιτίθετο σε διεθνή πλοία στον Κόλπο του Ομάν για δεκαετίες. Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει. Η ελευθερία της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας αποτελεί τη βάση της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομικής ευημερίας για περισσότερα από 80 χρόνια. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να την υπερασπίζονται», ανέφερε η αμερικανική Centom.

Εκρήξεις συγκλόνισαν απόψε την Τεχεράνη, λίγη ώρα αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως εξαπολύουν νέο κύμα βομβαρδισμών στην ιρανική πρωτεύουσα. Είχε προηγηθεί κατεπείγουσα εντολή εκκένωσης των περιοχών που σκόπευαν να πλήξουν οι IDF, συμπεριλαμβανομένης της συνοικίας όπου βρίσκεται η έδρα της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι την έπληξε. Η αεράμυνα των ΗΑΕ αντιμετωπίζει νέο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Σειρήνες ηχούν στο Ισραήλ.

Τραυματίες Αμερικανοί

Επίθεση από ιρανικό drone σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα (02.03.2026) σε ένα ξενοδοχείο στο Μπαχρέιν όπου διέμεναν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες. Η κατάσταση της υγείας τους και η φύση των τραυματισμών τους είναι προς το παρόν άγνωστες. Νωρίτερα, επίσης ένα ιρανικό drone συνετρίβη σε ένα ψηλό κτίριο στο κεντρικό Μπαχρέιν, όπου στη συνέχεια ξέσπασε πυρκαγιά.

Αυτόπτες μάρτυρες δημοσίευσαν βίντεο από τη συντριβή στα social media, δείχνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της ρίψης drone. Στις 28 Φεβρουαρίου, το Ιράν επιτέθηκε σε έναν άλλο πύργο στο Μπαχρέιν. Δύο ουρανοξύστες, οι Era Views και The Breaker Towers, δέχτηκαν επίσης χτυπήματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι συντρίμμια ιρανικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε κατέπεσαν σε πλοίο και προκάλεσαν πυρκαγιά, από την οποία ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός και άλλοι δυο είναι τραυματίες. Το Μπαχρέιν, όπως και τα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου, έχει υποστεί ιρανικά πλήγματα σε αντίποινα για τους μαζικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από το περασμένο Σάββατο. Tο βασίλειο φιλοξενεί την έδρα του αμερικανικού 5ου στόλου. Μάλιστα, ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε ζημιές στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπαχρέιν.

Τραμπ: Οι 4 στόχοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε σήμερα, για πρώτη φορά, έναν συγκεκριμένο κατάλογο των στόχων που έχει θέσει για τον πόλεμο έναντι του Ιράν, σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. Για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε το Σάββατο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι άδραξε «την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία» για να πλήξει την Τεχεράνη.

«Πρώτον, καταστρέφουμε τις δυνατότητες βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν», είπε αρχικά. «Δεύτερον, εκμηδενίζουμε το ναυτικό τους. Τρίτον, φροντίζουμε ότι η κυριότερη δύναμη υποστήριξης της τρομοκρατίας στον κόσμο δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», συνέχισε.

«Τέλος, διασφαλίζουμε ότι το ιρανικό καθεστώς δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να εξοπλίζει, να χρηματοδοτεί και να κατευθύνει τρομοκρατικούς στρατούς εκτός των συνόρων του», κατέληξε ο Τραμπ, αναφερόμενος σε ένοπλες οργανώσεις που στηρίζονται από την Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή, όπως είναι η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και η παλαιστινιακή Χαμάς.

Σε προηγούμενη παρέμβασή του ο Τραμπ είπε ότι ήταν η τελευταία καλή μας ευκαιρία να χτυπήσουμε για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά «Συνεχίζουμε την επιχείρηση για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, κάτι που θα του έδινε τη δυνατότητα να χτυπήσει ακόμη και στην Ευρώπη. Αν είχαν πυρηνικά θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τους σταματήσουμε», επισήμανε.

«Το πυρηνικό Ιράν θα ήταν απειλή για τη Μέση Ανατολή και για άλλες χώρες», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι πολύ περήφανος που σταμάτησε την Τεχεράνη από το μνα αποκτήσει πυρηνικά. «Το πρόγραμμα συμβατικών βαλλιστικών πυραύλων του καθεστώτος αναπτύσσεται ραγδαία και δραματικά, και αυτό αποτελεί μια πολύ σαφή, τεράστια απειλή για την Αμερική και τις δυνάμεις μας που είναι σταθμευμένες στο εξωτερικό. Το καθεστώς διαθέτει ήδη πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν την Ευρώπη και τις βάσεις μας, τόσο τις τοπικές όσο και τις υπερπόντιες, και σύντομα θα διαθέτει πυραύλους ικανούς να φτάσουν στην όμορφη Αμερική μας», είπε.

«Για 47 χρόνια, δηλαδή από την Ιρανική Επανάσταση του 1979, το Ιράν επετίθετο στη χώρα μας»«, είπε ακόμη. Σχετικά με τους στόχους της επιχείρησης κατά του Ιράν, ο Τραμπ είπε ότι «πετύχαμε τους στόχους μας» πολύ νωρίτερα, καθώς υπολόγιζαν ότι η εξάλειψη της ηγεσίας θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο.

Δηλώσεις στο CNN έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή Τζέικ Τάπερ, ο Τραμπ είπε, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στο Ιράν: «Τους δίνουμε να καταλάβουν. Νομίζω ότι πάει πολύ καλά». Ακόμη, ο Τραμπ φέρεται να τόνισε πως: «Δεν έχουμε αρχίσει καν να τους χτυπάμε σκληρά, το μεγάλο κύμα δεν έχει έρθει ακόμα. Το μεγάλο κύμα έρχεται σύντομα». Ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί και άλλοι 18 έχουν τραυματιστεί.

 

Χτυπήθηκε τάνκερ

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ανακοίνωσε ότι έθεσε στο στόχαστρο δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ, το οποίο όπως υποστηρίζει συνδέεται με αμερικανικά συμφέροντα, στο πλαίσιο αντιποίνων για τις πολύνεκρες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες αφού επλήγη από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι Φρουροί, σε ανακοίνωση που μετέδωσαν πρακτορεία του Ιράν, αναφέρουν ότι πρόκειται για το «Athe Nova» που βρισκόταν στα στενά του Ορμούζ.

Ωστόσο, το Reuters σημειώνει ότι πιθανότατα πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς ασφάλτου «Athe Nova», υπό σημαία Ονδούρας. Οι IRGC δεν αναφέρουν ρητά ότι τα drones ήταν ιρανικά, αν και γίνεται σύντομη μνεία στο περιστατικό στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Το τάνκερ ATHE NOVA, ένα από τα πλοία που συνδέονται με τους συμμάχους των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ, εξακολουθεί να καίγεται μετά από επίθεση με δύο drones», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δύο πηγές από τον ναυτιλιακό κλάδο επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι το πλοίο ακινητοποιήθηκε στα Στενά του Ορμούζ αφού επλήγη από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Καταγγελίες από Ιράν

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι εξαπέλυσαν χθες νέα επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Νατάνζ, που είχαν ήδη στοχοθετηθεί από βομβαρδισμούς τον Ιούνιο. «Τα εγκληματικά καθεστώτα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, συνεχίζοντας την επιθετικότητά τους, στοχοθέτησαν εκ νέου την πυρηνική μονάδα της Νατάνζ χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια δύο στυγνών επιθέσεων», έγραψε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχαμάντ Εσλαμί.

Ο ομόλογός του της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Πυρηνική Ενέργεια (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» πως ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις επλήγησαν μετά την έναρξη, το Σάββατο, των ισραηλινο-αμερικανικών πληγμάτων εναντίον του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε σήμερα πως η χώρα του «δεν θα σιγήσει», έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον ενός σχολείου και ενός νοσοκομείου, οι οποίες αποδόθηκαν σε ισραηλινο-αμερικανικά πλήγματα. «Οι επιθέσεις εναντίον των νοσοκομείων πλήττουν την ίδια τη ζωή. Οι επιθέσεις εναντίον των σχολείων στοχεύουν το μέλλον ενός έθνους (…). Ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες», έγραψε στο Χ ο Πεζεσκιάν.

«Το Ιράν δεν θα μείνει σιωπηλό και δεν θα υποκύψει μπροστά σε αυτά τα εγκλήματα», υπογράμμισε. To Ιράν είπε πως ένας βομβαρδισμός το Σάββατο προκάλεσε τον θάνατο 168 ανθρώπων σε ένα σχολείο στο νότιο τμήμα της χώρας, όμως ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ επιβεβαίωσαν μια τέτοια επίθεση, την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει, ελλείψει πρόσβασης στο πεδίο. Στην Τεχεράνη, ένα νοσοκομείο καταστράφηκε το βράδυ της Κυριακής.

Πιέσεις κρατών για διπλωματική λύση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ ασκούν πιέσεις στους συμμάχους τους, επιδιώκοντας να συμβάλλουν στο να πειστεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναζητήσει έναν «δρόμο απεμπλοκής» που θα κρατήσει σύντομες τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, αναφέρει το Bloomberg.

Οι δύο χώρες επιχειρούν να συγκροτήσουν μια ευρεία συμμαχία για την επίτευξη μίας όσο το δυνατόν γρηγορότερης διπλωματικής λύσης στο Ιράν, με στόχο να αποτραπεί ακόμη περισσότερο η περιφερειακή κλιμάκωση και ένα παρατεταμένο σοκ στις τιμές ενέργειας που θα κόστιζε πολύ στις οικονομίες του Κόλπου, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ

Πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας προειδοποιούν ότι τυχόν παρατεταμένη διαταραχή των θαλάσσιων οδών θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές φυσικού αερίου. Το Κατάρ ανέστειλε την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη εξαγωγική εγκατάσταση παγκοσμίως, μετά από επίθεση ιρανικού drone, εξέλιξη που εκτόξευσε τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου άνω του 50%.

Παράλληλα, τόσο το Άμπου Ντάμπι όσο και η Ντόχα κινούνται για την ταχεία ενίσχυση της αεράμυνάς τους, τα ΗΑΕ ζητούν βοήθεια για συστήματα μέσου βεληνεκούς, ενώ το Κατάρ για αντιμετώπιση επιθέσεων με drones, τα οποία θεωρούνται πλέον μεγαλύτερη απειλή από τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Τα ΗΑΕ έχουν ζητήσει από τους συμμάχους τους βοήθεια για συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς, ενώ το Κατάρ έχει αιτηθεί στήριξη για την αντιμετώπιση επιθέσεων με drones τα οποία έχουν αναδειχθεί σε μεγαλύτερη απειλή από τους βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Κατά εσωτερική ανάλυση που είδε το Bloomberg News, τα αποθέματα αναχαιτιστικών πυραύλων Patriot του Κατάρ επαρκούν για τέσσερις ημέρες με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης.

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, και ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είχαν τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Το Ισραήλ για την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση την Δευτέρα εναντίον του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς και της έδρας του αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, και οι δύο στόχοι «υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε στοχευμένες και αιφνιδιαστικές επιθέσεις με πυραύλους Khyber». Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim, οι Φρουροί της Επανάστασης καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους αναφέροντας πως «η τύχη του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι αβέβαιη».

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «fake news» τον ιρανικό ισχυρισμό ότι η τύχη του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι ασαφής μετά από πυραυλική επίθεση που στόχευε την Ιερουσαλήμ.

Ανελέητοι βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές για τρΊτη συνεχόμενη ημέρα εξαπολύουν οι αμερικανικές και οι ισραηλινές δυνάμεις στην Τεχεράνη, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για εκρήξεις στην ιρανική πρωτεύουσα. Ειδικότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη δυτική Τεχεράνη γύρω στις 16:15 τοπική ώρα (14:45 ώρα Ελλάδας), τόνισαν σήμερα (02.03.2026) μέσα ενημέρωσης του Ιράν και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον δύο εκρήξεις, «η καθεμία συνοδευόμενη από δύο έως τρεις άλλες εκρήξεις», ακούστηκαν σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη για το ποιοι ήταν οι στόχοι των επιθέσεων.

Οι εφημερίδες Shargh, Ham Mihan και Etemad ανέφεραν επίσης τις εκρήξεις. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε νωρίτερα ότι επιθέσεις είχαν στόχο την έδρα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τεχεράνης. «Το κεντρικό κτίριο του Οργανισμού Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης, που βρίσκεται στην οδό Ιρανσχάχρ στο κέντρο της Τεχεράνης, δέχτηκε επίθεση», τόνισε το ISNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του οργανισμού, Σεβρίν Ταμπριζί. «Συνάδελφοί μας υπέστησαν ελαφρά τραύματα», πρόσθεσε ο ίδιος στην συνέχεια. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, οι οποίες προήλθαν από την περιοχή ενός πυρηνικού εργοστασίου και μιας αεροπορικής βάσης.

Στον πόλεμο o Λίβανος

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο ακόμη και για χερσαία επίθεση στον Λίβανο, έχοντας ήδη ξεκινήσει εκτεταμένα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ–Λιβάνου εντείνει τους φόβους για ένα νέο, ευρύ μέτωπο στη Μέση Ανατολή, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να αποκτούν ολοένα και πιο επιθετικό χαρακτήρα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες οπλισμού και κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ, ιδίως στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης. Παράλληλα, το Τελ Αβίβ διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση των επιθέσεων με ρουκέτες και drones εναντίον ισραηλινών πόλεων και στρατιωτικών στόχων.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης παραμένει ανοιχτή, εφόσον κριθεί ότι τα αεροπορικά πλήγματα δεν επαρκούν για την εξουδετέρωση της απειλής. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε την είσοδο ισραηλινών δυνάμεων σε λιβανικό έδαφος, με στόχο τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας και την απομάκρυνση μαχητών και οπλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ από την παραμεθόριο. Ωστόσο, ένα χερσαίο μέτωπο ενέχει σοβαρούς κινδύνους, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένες συγκρούσεις και υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, έχει αυξήσει την ένταση των επιθέσεων, εκτοξεύοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ. Η ανταλλαγή πυρών έχει προκαλέσει απώλειες και στις δύο πλευρές, ενώ χιλιάδες πολίτες σε παραμεθόριες περιοχές έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα ανάρτησε το κάτωθι μήνυμα:

Tί συνέβη με τα F-15

Οι αεροπορικές άμυνες του Κουβέιτ κατά λάθος κατέρριψαν τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 Strike Eagle αργά το βράδυ της Δευτέρας, ώρα Ανατολικής Ακτής.

«Κατά τη διάρκεια ενεργών μαχών — που περιλάμβαναν επιθέσεις από ιρανικά αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και drones — τα μαχητικά αεροσκάφη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκαν κατά λάθος από την αεροπορική άμυνα του Κουβέιτ», ανέφερε η δήλωση. «Και οι έξι μέλη του πληρώματος εκτινάχθηκαν με ασφάλεια, έχουν διασωθεί και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση. Το Κουβέιτ έχει αναγνωρίσει το περιστατικό και είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες των αμυντικών δυνάμεων του Κουβέιτ και την υποστήριξή τους στην τρέχουσα επιχείρηση».

Η αιτία του περιστατικού διερευνάται, σύμφωνα με το CENTCOM. Τα αεροσκάφη πετούσαν για να υποστηρίξουν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, που ονομάζεται «Operation Epic Fury». Ο υπουργός Άμυνας του Κουβέιτ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι «αρκετά» μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ συνετρίβησαν.

Εμπλέκεται η Γαλλία – Τι απαντά η Γερμανία

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την αμυντική υποστήριξη προς χώρες του Κόλπου, στο πλαίσιο της αυξανόμενης αστάθειας στη Μέση Ανατολή και του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Παρίσι μελετά σενάρια που περιλαμβάνουν ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας, παροχή πληροφοριών και επιμελητειακή στήριξη, ιδίως προς κράτη που φιλοξενούν δυτικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή αποτελούν πιθανούς στόχους αντιποίνων.

Η Γαλλία διατηρεί ήδη στρατιωτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, με βάσεις και συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με κράτη του Περσικού Κόλπου. Η πιθανή εμπλοκή της, ωστόσο, φαίνεται να περιορίζεται – τουλάχιστον προς το παρόν – σε καθαρά αμυντικό ρόλο, με στόχο την προστασία εναέριου χώρου, κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και θαλάσσιων οδών. Γαλλικές πηγές τονίζουν ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ενώ βασική προτεραιότητα παραμένει η αποτροπή γενικευμένου πολέμου.

Την ίδια στιγμή, και η Γερμανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στην αμερικανο-ισραηλινή εκστρατεία κατά του Ιράν, σε περίπτωση που το καθεστώς συνεχίσει τις επιθέσεις του σε χώρες της περιοχής εν μέσω της σύγκρουσης. Την πληροφορία αυτή μετέφεραν γερμανικές πολιτικές και στρατιωτικές πηγές στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο σχεδιασμός για πιθανή στρατιωτική δράση με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, από τη συμμετοχή σε βομβαρδισμούς έως την παροχή στρατιωτικής και αεροπορικής βοήθειας, όπως δήλωσαν στο ραδιοφωνικό σταθμό αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Bundestag. Η γερμανική πρεσβεία στο Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Χθες το βράδυ, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και αυτά των συμμάχων τους στον Κόλπο, αν χρειαστεί, λαμβάνοντας «αμυντικά μέτρα» κατά του Ιράν.

Χτυπήθηκε διυλιστήριο της Saudi Aramco

Πλήγμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφος δέχθηκε το διυλιστήριο Ras Tanura του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Aramco. Η   εταιρεία προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας του διυλιστηρίου προληπτικά, σύμφωνα με πηγή του κλάδου που επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Σημειώνεται ότι κοντά στο σημείο που σημειώθηκε το πλήγμα βρίσκεται η ελληνική πυροβολαρχία Patriot.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Al Arabiya ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Ras Tanura. Πρόσθεσε ότι από τα συντρίμμια προκλήθηκε περιορισμένης έκτασης πυρκαγιά στο διυλιστήριο, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση.

Το συγκρότημα στο Ras Tanura, στις ακτές του βασιλείου στον Κόλπο, φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Μέσης Ανατολής, με δυναμικότητα 550.000 βαρελιών ημερησίως, και λειτουργεί ως κρίσιμος τερματικός σταθμός εξαγωγής για το σαουδαραβικό αργό πετρέλαιο.

Η Saudi Aramco δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό που εστάλη μέσω email. Η επίθεση με drone προστέθηκε σε ένα κύμα επιθέσεων στον Κόλπο, μεταξύ άλλων στο Άμπου Ντάμπι, στο Ντουμπάι, στην Ντόχα, στη Μανάμα και στο εμπορικό λιμάνι Ντουκμ στο Ομάν.

Οι επιθέσεις έχουν παραλύσει σημαντικούς ναυτιλιακούς κόμβους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν και οδήγησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου σε άνοδο περίπου 10% τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του Ιράν, σύμφωνα με το Reuters, «υπάρχει σοβαρός σκεπτικισμός ότι η αποδυναμωμένη ιρανική αντιπολίτευση μπορεί να ανατρέψει το θεοκρατικό, αυταρχικό κυβερνητικό σύστημα που βρίσκεται σε ισχύ από το 1979… Τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν γίνει ολοένα και πιο απαισιόδοξοι ότι οποιοδήποτε πρόσωπο της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον θα μπορούσε ρεαλιστικά να ελέγξει τη χώρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

4 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ο φυγοστρατος με το κομοδινι μαλλι φαντασιωνεται τον πολεμαρχο. Του συνιστω να φορεσει το γελοιο καπελο ΜΑΓΚΑ και να παει στο μετωπο …..

Οι Ευρωπαιοι τελικα κοπτωνται πολυ για τους φραγκατους συμμαχους τους στον Κολπο.

Αν δεν εχουν φραγκο, τους καταγγελουν ως εισβολεις..

Απλά προσέξτε οτι το πρώτο βίντεο που αναδημοσιεύσατε με τον ουρανοξύστη που φλέγεται είναι fake, το γράφει και απο κάτω
“This is a AI generated video seen by cars duplicating and irregular walking by several people in the video.”

Αναρρωτιεμαι αν μπορουν να επιβαλλουν αρνηση προσβασης με συμβατικα μεσα, πχ αυτοκινουμενα πυροβολα. Το πλατος των στενων του Ορμουζ ειναι 54χλμ (και πανω).

4
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx