Αντεπίθεση από Κίνα σε ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού
17/06/2021Κινέζος επιδημιολόγος, μετά την έρευνα που έδειξε ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, ζητεί να στραφούν εκεί πλέον οι έρευνες για την προέλευση του ιού ή πάντως να στραφούν και εκεί αντί να δείχνουν όλοι προς την Κίνα. Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε έρευνα βάσει της οποία τουλάχιστον επτά άτομα σε πέντε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2, δηλαδή πολλές εβδομάδες προτού το κράτος αναφέρει τα πρώτα επίσημα κρούσματα.
Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Global Times ότι «η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες καθυστέρησαν στην διεξαγωγή τεστ στους ανθρώπους στα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος της επιδημίας και στις οποίες έχουν επίσης την έδρα τους πολλά βιολογικά εργαστήρια. Όλες οι σχετιζόμενες με βιολογικά όπλα οντότητες της χώρας θα πρέπει να υποβληθούν σε εξονυχιστική έρευνα», δήλωσε ο επιδημιολόγος.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η νέα έρευνα για κρούσματα από τον Δεκέμβριο του 2019 στις ΗΠΑ «καθιστούν προφανές ότι η πανδημία είχε πολλές προελεύσεις και πρέπει να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες χώρες».
Η προέλευση της πανδημίας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, καθώς ο Τραμπ αναφερόταν αδιάκοπα στον “κινέζικο ιό”. Ομάδα ερευνητών επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη όπου πρωτοεντοπίστηκαν πολλά κρουσματα της νόσου στα τέλη του 2019. Ο Τραμπ είχε κατηγορήσει και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι έκανε τα στραβά μάτια στην Κινα, ενώ η χώρα έχει δεχτεί βολές για έλλειψη διαφάνειας στο ζήτημα ή στους ιούς που μελετούνταν εν γένει στο προαναφερόμενο εργαστήριο της Ουχάν..
Θεωρίες για κορονοϊό
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επιμένει ότι είναι εύλογο πως ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από το εργαστήριο της Ουχάν. Αν και άλλη μελέτη είχε εγείρει την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 να κυκλοφορούσε στην Ευρώπη ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως δεν προήλθε από την Κίνα, όπου έχουν βρεθεί πολλοί κορονοϊοί τύπου SARS στην φύση.
Άλλη θεωρία, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από τρεις μήνες (του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Κινέζων ειδικών) αναφέρει ως πιθανό ο ιός να προήλθε από το εμπόριο άγριων ζώων της Κίνας και να πέρασε στους ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ενδιάμεσου είδους. Η Κίνα πάντως ως κράτος επιμένει ότι είναι πολύ πιθανόν ο ιός να εισήλθε στην Κίνα από το εξωτερικό μέσω κατεψυγμένων τροφίμων που είχαν μολυνθεί.