ΑΠΟΨΗ

Άνθρακας η ουκρανική αντεπίθεση μέχρι τώρα

Άνθρακας η ουκρανική αντεπίθεση μέχρι τώρα, Θέμης Τζήμας

Εδώ και δύο εβδομάδες η πολυδιαφημισμένη ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον αισιόδοξες, αν όχι θριαμβικές αναφορές από τα δυτικά ΜΜΕ, ωστόσο το κλίμα –όπως μαρτυρά και μια σειρά από δημοσιεύματα συστημικών δικτύων της Δύσης– κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τις προσδοκίες. Οι ανακοινώσεις του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας (το οποίο δε μας έχει συνηθίσει σε ιδιαιτέρως αληθείς ειδήσεις, ούτως ή άλλως) μιλά για οκτώ οικισμούς που καταλήφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, χωρίς να κάνει λόγο ούτε για απώλειες, ούτε φυσικά για τους στόχους της αντεπίθεσης.

Η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα είναι αποκαρδιωτική για τους Ουκρανούς: Οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της αντεπίθεσης έχουν προκαλέσει χιλιάδες θύματα στις τάξεις τους και μικρότερο αριθμό μεταξύ των Ρώσων, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει ένα εκτεταμένο σύστημα οχυρώσεων. Η καταστροφή πανάκριβου υλικού σταλμένου από τη Δύση (με τα τεθωρακισμένα Leopard να ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών, για λόγους υλικούς και συμβολικούς) προκαλεί ζημιά στη φήμη των δυτικών εταιρειών, αλλά και τριγμούς στις σχέσεις Ουκρανίας-ΗΠΑ και δυτικών πρωτευουσών μέσα από ένα σχετικώς υπόγειο, πλην όμως διαρκές παιχνίδι ευθυνών.

Το ΝΑΤΟ όπως ήταν αναμενόμενο δεν πρόκειται να απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στην Ουκρανία στην προσεχή του σύνοδο, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι μάλλον ο πλέον φορτικός (και στην πραγματικότητα ελάχιστα σεβαστός) ηγέτης των πολλών τελευταίων δεκαετιών. Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται ότι δεν προσεγγίζουν καν την πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων, ενώ οι εικόνες από Ουκρανούς μαχητές που παραδίδονται γίνονται ανησυχητικά πολλές.

https://youtu.be/21FWQlBqQF8

Την ίδια στιγμή, η δυτική προπαγάνδα μπορεί ακόμα να κρατά πειθαρχημένους (σχετικώς τουλάχιστον και μάλλον όχι για πολύ) τους λαούς της Ευρώπης, πλην όμως ο υπόλοιπος κόσμος καμία διάθεση δε δείχνει να ταυτιστεί με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, αλλά αντιθέτως μάλλον ανακουφισμένος είναι από τη φθορά της ισχύος των ΗΠΑ. Οι τελευταίες δε, (αναπάντητες ακόμα) αποκαλύψεις του προέδρου Πούτιν, περί της συμφωνίας ανακωχής που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο εμπολέμων και από την οποία αποσύρθηκε το Κίεβο κατόπιν πιέσεων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκθέτει ακόμα περισσότερο την Ουάσιγκτον.

Οι Ουκρανοί σε παγίδα

Οι Ουκρανοί έχουν πιαστεί στη φάκα που τους έστησαν οι ΗΠΑ το 2014 από κοινού με το κατεστημένο τους: Πολεμούν στο χειρότερο πόλεμο μετά το Β’ Παγκόσμιο, με έναν αχταρμά οπλικών συστημάτων, σε συνθήκες απόλυτης εξάρτησης από το εξωτερικό και χωρίς καμία στρατηγική διέξοδο: Η διαφαινόμενη ήττα τους είναι τραγική, καθώς συνεπάγεται εκατόμβες νεκρών σε μια ρημαγμένη και ακρωτηριασμένη χώρα. Η νίκη τους θα είναι ακόμα τραγικότερη, καθώς θα μετατρέψει (κατά πάσα πιθανότητα) την πατρίδα τους σε κρανίου τόπο, αφού θα εξωθήσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα. Το χειρότερο: δεν μπορούν να αποφασίσουν για οτιδήποτε από τα δύο.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία μετά και τις αλλαγές προ μηνών στο επιτελείο της δείχνει ότι όχι μόνο έχει κατανοήσει τη φύση αυτού του πολέμου καλύτερα, αλλά ότι επιπλέον την επικαθορίζει: Πόλεμος φθοράς, αντοχής, πρόκλησης απωλειών και οικονομικού στραγγαλισμού στον αντίπαλο. Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία υστερεί και στα τέσσερα. Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί να ματώνει, αλλά ταυτοχρόνως αποκτά μια νέα γενιά εμπειροπόλεμων δυνάμεων, ενώ αναγκάζεται να εξελιχθεί στο επίπεδο της διοίκησης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο ενός μεγάλου πολέμου. Δεν ισχύει το ίδιο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Φυσικά μπορούν να μελετούν ένα μεγάλο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, να συμμετέχουν αλλά δεν τον διεξάγουν οι ίδιες. Η διαφορά είναι τεράστια.

Η ουκρανική αντεπίθεση αποτελεί ένα σημείο καμπής: αν δεν πετύχει τους στόχους της, η ΝΑΤΟ-ουκρανική στρατηγική θα βρεθεί σε ένα προφανές αδιέξοδο, ως προς το τι θα κάνει μετά. Ή θα πρέπει να αποδεχτεί μια συνθηκολόγηση (αλλά η Ρωσία θα απαιτήσει παράδοση μετά από όλα όσα έχουν λάβει χώρα) ή θα πρέπει να κλιμακωθεί προς μια θερμή εμπλοκή ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Καμία επιλογή προφανώς δε φαντάζει ιδιαιτέρως θετική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι