ΘΕΜΑ

Αντί για σήματα εξωγήινων ήταν ραδιόφωνο διερχόμενου!

Αντί για σήματα εξωγήινων ήταν ραδιόφωνο διερχόμενου!, Όλγα Μαύρου

Κινέζικο τηλεσκόπιο “έπιασε” εξωγήινο σήμα σύμφωνα με δημοσίευμα κρατικού μέσου ενημέρωσης της Κίνας, αλλά μια μέρα μετά το άρθρο εξαφανίστηκε και οι Κινέζοι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να πιστοποιηθεί ότι επρόκειτο όντως για σήμα εξωγήινου πολιτισμού ή για “παράσιτα” γήινης προέλευσης. Η ιστορία με τα σήματα εξωγήινων που προσπαθούν να πιάσουν με “σούπερ ραντάρ” οι γήινοι έχει ξεκινήσει εδώ και 70 χρόνια, αλλά οι πρώτοι που απογοητεύθηκαν και τα παράτησαν ως άσκοπη σπατάλη χρημάτων, ήταν οι Αμερικανοί.

Όπως το έθεσε στους New York Times o Dan Werthimer, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Berkeley, «πριν από έναν αιώνα όλοι οι ουρανοί ήταν δικοί μας για να ανιχνεύσουμε σήματα, αλλά δεν είχαμε την τεχνολογία. Σήμερα έχουμε την τεχνολογία, αλλά δεν έχει απομείνει ουρανός. Για να έχουμε ελπίδες να πιάσουμε όντως εξωγήινη εκπομπή, θα πρέπει πια να χτίσουμε υποδομές λήψης στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού. Μόνον εκεί δεν θα έχουμε παρεμβολές από όσα έχουμε σπείρει στην ατμόσφαιρά μας και από τις κυριολεκτικά αμέτρητες πλέον ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι γήινες εγκαταστάσεις».

Γύρω από τη γη περιφέρονται πλέον πάνω από 6.500 δορυφόροι, άλλοι ενεργοί και οι μισοί περίπου ανενεργοί και “σκουπίδια”. Οι μισοί από τους 6.500 είναι Αμερικανικοί και τυπικά, είναι ιδιωτικοί. Το 59% των δορυφόρων αυτών είναι ενταγμένοι σε προγράμματα επικοινωνιών από ιδιώτες, για το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία, αλλά επιστρατεύονται και για κατασκοπεία, όπως γίνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ. Η SpaceX του Μασκ επιδιώκει να της επιτραπεί να στέλνει εκατοντάδες νέους δορυφόρους κάθε χρόνο.

Οι… δορυφόροι μας

Η Ρωσία έχει μόλις 168 και η Κίνα περίπου 500. Οι Αμερικανοί έχουν ως κράτος 700 αλλά χάρη στην ειδική σύμβασή τους με την SpaceX, ουσιαστικά είναι αμυντικά ή επιθετικά δικοί τους συνολικά 2.800 δορυφόροι. Οι Βρετανοί έχουν 349. Η Ελλάδα έχει μόλις πέντε και η Τουρκία 11.Η Γερμανία έχει 47, το Λουξεμβούργο 40, η Γαλλία 40, η Ισπανία 24, η Ιταλία 21, η Ολλανδία 16, η Φινλανδία 15, η Ελβετία 13, η Νορβηγία 8, το Βέλγιο 5, όπως και η Σουηδία, η Δανία 4, η Τσεχία 3, από 2 η Λιθουανία, Σλοβενία και Λευκορωσία, από ένα η Αυστρία, Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Η Ιαπωνία έχει 93, η Ινδία 61, ο Καναδάς 57, το Ισραήλ 19. η Σαουδική Αραβία 13 και τα Εμιράτα άλλους τόσους,

Επανερχόμενοι στα εξωγήινα σήματα, οι Κινέζοι αστρονόμοι θεωρείται ότι έκαναν την δημοσίευση βιαστικά και γι’ αυτό την “πήραν πίσω”, και οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι έπεσαν θύματα false alarm. Στις ΗΠΑ η NASA δημοσίευσε πριν από 60 χρόνια ένα έργο  253 σελίδων με τίτλο “Σχέδιο Κύκλωπας” (Project Cyclops) που αναφέρεται σε συμπεράσματα και συστάσεις για την ιχνηλάτηση σημάτων που μπορεί να παραπέμπουν σε εξωγήινους πολιτισμούς. Εισηγείτο κάτι που ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, δηλαδή την εγκατάσταση εκατοντάδων ραδιοτηλεσκοπίων που το καθένα τους θα είχε “πιάτο” με διάμετρο άνω των 100 μέτρων.

Η φιλοδοξία ήταν να πιάνει σήματα από απόσταση μέχρι και 1.000 ετών φωτός μακριά. Εντούτοις κοστολογήθηκε στα 10 δισ. δολάρια και απορρίφθηκε, γιατί ήταν τόσο πολλές οι προβλεπόμενες γήινες παρεμβολές, που το κονδύλι κρίθηκε ότι θα ήταν “πεταμένα λεφτά”. Όσοι το υπερασπίζονται ακόμα και σήμερα, θεωρούν ότι η Γη δέχεται βροχή από εξωγήινα σήματα και είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να αξιολογήσει ποια είναι από ξένους πολιτισμούς και ποια όχι. Η παρεμβολή που ενθουσιάζει και εν συνεχεία απογοητεύει τους ειδικούς, μπορεί να προέρχεται από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, από ένα αεροσκάφος, από έναν πεζό με κινητό ή από το ραδιόφωνο ή το laptop σε ένα διερχόμενο ΙΧ ακόμα και σε μεγάλη απόσταση από το ραντάρ.

Έπιασε… βραχέα

Εκείνο που αρχικά ενθουσίασε τους Κινέζους στο πρόσφατο “εξωγήινο σήμα” ήταν πως το γιγάντιο ραντάρ τους FAST στη νοτιοδυτική Κίνα (με “πιάτο” διαμέτρου 500 μέτρων) ανίχνευσε σήμα συχνότητας 140.604 MHz, κάτι που η φύση δεν μπορεί να δημιουργήσει. Το σήμα φαινόταν να προέρχεται από έναν εξωπλανήτη ονομαζόμενο Κέπλερ 438 b του αστερισμού της Λύρας, που είναι αμφιφανής. Ο Κέπλερ είναι βραχώδης, μιάμιση φορά μεγαλύτερος από τη γη και φαίνεται να έχει θερμοκρασία επιφανείας 3 βαθμούς Κελσίου, άρα –σύμφωνα με τους ειδικούς– πιθανά ικανός να φιλοξενεί ζωή. Αν θέλετε να φανταστείτε προς τα πού “πέφτει”, η Λύρα είναι πάνω από τη βόρεια Ευρώπη στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο Zhang Tong-jie, επικεφαλής του κινεζικού φορέα Έρευνας Εξωγήινων Πολιτισμών, αποκαρδίωσε πάντως τους ενθουσιώδεις αστρονόμους και μη, λέγοντας «η πιθανότητα να πρόκειται για παρεμβολή είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να αποκλεισθεί με μια χρονοβόρα έρευνα».  Άλλη μια φορά πρόσφατα ιχνηλατήθηκε στην Αυστραλία σήμα που φαινόταν να προέρχεται από τον Εγγύτατο Κενταύρου (Proxima Centauri), αλλά οι ειδικοί κατέληξαν ότι μάλλον οφειλόταν σε ραδιοφωνική παρεμβολή. Τότε, το 2019, προβάλλονταν ακόμα και φανταστικές εικονογραφήσεις από τον πλανήτη και αναλύονταν διάφορα σενάρια. Έκτοτε οι επιστήμονες κατέληξαν πάντως ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι απίθανο να φιλοξενεί ζωή –ή τουλάχιστον ζωή όπως την ορίζουμε εμείς, οι γήινοι.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχουν πυκνώσει οι επίσημες κινήσεις κρατικών φορέων για την έρευνα για εξωγήινη ζωή, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε μια προσπάθεια διαφάνειας για κινήσεις που ούτως ή άλλως γίνονταν, αλλά ήταν “διακριτικές” και σιωπηρές. Εικάζεται ότι μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο άνθρωπος όσο κι αν κατατρίβεται με την καθημερινότητα, διαβλέποντας τον μαρασμό ή την ανεπάρκεια της Γης να στηρίξει τόσο πολυπληθείς κοινωνίες, πλέον προσανατολίζεται πιο αποφασιστικά σε “αποικίες” εκεί έξω ή σε έρευνα για πηγές ενέργειας στα αστέρια. Το τρίτο ενδεχόμενο που ερμηνεύει αυτή την ξαφνική δημοσιότητα και κινητικότητα, είναι να έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία για εξωγήινη παρουσία και αυτά να μην ανακοινώνονται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx