Αντιφατικά exit poll στην Αλβανία – Μακριά η εκλογική νύχτα
25/04/2021Σε εκλογικό θρίλερ φαίνεται να οδεύει η Αλβανία, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα, σύμφωνα τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll, εμφανίζεται να έχει ένα προβάδισμα της τάξης του 47%, με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπάσα, που εμφανίζεται με ένα ποσοστό της τάξης του 43,5%. Άλλα όμως exit poll εμφανίζουν πρώτο, με μικρή διαφορά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ φαίνεται να συμφωνούν στο ποσοστό του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης, που φαίνεται να εξασφαλίζει ένα 7% των ψήφων.
Στην πρωτεύουσα φαίνεται πως θα δοθεί μάχη ψήφο με ψήφο, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζουν το 46,5% και το 44,5 αντίστοιχα, με τον Ράμα να έχει σαφές προβάδισμα στο εκλογικό του προπύργιο στην Αυλώνα. Πάντως τα exit poll ελέγχονται για την αξιοπιστία τους στην Αλβανία, ενώ δεν είναι σαφές πότε θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων, ένα ζήτημα για το οποίο ερίζουν παραδοσιακά τα αλβανικά πολιτικά κόμματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη η αντιπολίτευση αναφέρεται σε «μεγάλη εκλογική της νίκη», όταν ο Μπάσα καλούσε τα στελέχη του κόμματος να χτυπήσουν πόρτα-πόρτα τα σπίτια των ψηφοφόρων, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες. Ίσως η ευχή του Μπάσα να έπιασε τόπο καθώς η συμμετοχή ανέρχεται στο 48% των εγγεγραμμένων, ήτοι δύο μονάδες πιο πάνω από την προηγούμενη αναμέτρηση!
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα πόλωσης, καθώς ο νυν Αλβανός πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, εν μέσω απανωτών κατηγοριών για σκάνδαλα διαφθοράς και τάσεις αυταρχισμού, ενώ υπήρχε μεγάλος φόβος για επεισόδια και ταραχές, σαν το αιματηρό επεισόδιο στο Ελμπασάν που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.
Διαφθορά και lockdown
Η ένταση προκλήθηκε όταν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν προσπαθήσει να ακινητοποιήσουν όχημα χωρίς πινακίδες, για το οποίο είχαν υποψίες ότι μοίραζε σε πολίτες φακέλους με χρήματα, προς εξαγορά ψήφων. Τα αίματα γρήγορα άναψαν και ακολούθησε ένοπλη συμπλοκή με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες. Πρέπει να σημειώσουμε πως παγίως η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα ότι επιδίδεται σε εξαγορά ψήφων, με μαύρο χρήμα προερχόμενο μέχρι και από τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, τους οποίους κατηγορούν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός προστατεύει.
Η διαφθορά είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στην Αλβανία με μαζικές διαδηλώσεις υποκινούμενες από την αντιπολίτευση, οι οποίες τελικώς δεν απείλησαν τον Ράμα. Τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν διεθνείς εκθέσεις, όπως της The Anti-Money Laundering (AML), δημοσιευμένης από το Basel Institute of Governance, που κατατάσσει την Αλβανία στην ίδια κατηγορία με τις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι τα μέτρα που έλαβε η αλβανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν «μη αποτελεσματικά».
Μία άλλη συνηθισμένη κατηγορία κατά του Ράμα έχει να κάνει με το lockdown: η αντιπολίτευση κατηγορεί τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ότι κυκλοφορούν απολύτως ελεύθερα στην χώρα, παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα, ενώ οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να τα τηρούν με αυστηρότητα. Σε σχετικές κατηγορίες προχώρησε λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στέλεχος του Κινήματος της Σοσιαλιστικής Ένταξης, ο οποίος κατήγγειλε πως θα προσκομίσει σχετικά στοιχεία στην δικαιοσύνη.
Ομαλά κύλησε η ψηφοφορία
Είναι χαρακτηριστικά τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν νεαρό που κυκλοφορούσε χωρίς μάσκα, έχοντας παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Το ζήτημα είχε φέρει στην δημόσια σφαίρα την βίαιη συμπεριφορά της αλβανικής αστυνομίας, η οποία επιπλέον κατηγορείται ότι έχει μετατραπεί σε “πραιτοριανούς” του Ράμα, ακόμα και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τελικώς η ψηφοφορία κύλησε σχετικά ομαλά, με δεδομένο το κλίμα πόλωσης που είχε προηγηθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το λογισμικό βιομετρικής αναγνώρισης που δεν είχε λειτουργήσει σωστά σε ορισμένα εκλογικά κέντρα. Ένα επεισόδιο σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στο Lekbibaj, όταν η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο που φέρεται να χτύπησε και να απείλησε έναν πολίτη με όπλο. Το Euronews ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν από το Δημοκρατικό Κόμμα και το θύμα υποστηρικτής του Ράμα.
Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία BiEPAG, μόνο το 38% των Αλβανών πολιτών πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση Ράμα μέσω διενέργειας εκλογών, ενώ επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βεβαρημένο ιστορικό οικονομικών σκανδάλων. Το αποτέλεσμα μάλλον θα επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό διεθνούς ινστιτούτου για την Αλβανία, ως «αιχμάλωτου κράτους», ως ένα κράτος που υιοθετεί προσαρμοσμένους νόμους που ωφελούν τα ιδιωτικά του συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Συμφέροντα ακόμα και εγΚληματικά.