Απαγωγή από τη ΜΙΤ στο Κιργιστάν – Νέα υπόθεση Κασόγκι
18/06/2021Ενώ η Τουρκία είχε επικρίνει τη Σαουδική Αραβία για την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι, κάνει το ίδιο εντοπίζοντας αντιφρονούντες και μέλη του κινήματος Γκιουλέν στο εξωτερικό. Το θρίλερ της εξαφάνισης του προέδρου του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος στο Κιργιστάν Οχράν Ινάντι, συνδέεται με εικασίες ότι απήχθη από πράκτορες της ΜΙΤ και κρατείται στην τουρκική πρεσβεία του Μπισκέκ.
Η αστυνομία του Μπισκέκ ανέφερε την 1η Ιουνίου ότι το αυτοκίνητο του Ινάντι εντοπίστηκε τη νύχτα, στην αυλή ενός πολυώροφου συγκροτήματος κατοικιών με τις πόρτες του ανοιχτές. Ο γιος του ο οποίος υπέβαλε αναφορά για αγνοούμενο, δήλωσε ότι η τελευταία φορά που μίλησε με τον πατέρα του ήταν στις 31 Μαΐου.
Η μητέρα του Ρέιχαν σε δήλωση της 6ης Ιουνίου ανάφερε ότι μια ανώνυμη πηγή της είπε ότι ο σύζυγός της κρατείται στην τουρκική πρεσβεία και ισχυρίστηκε ότι βασανίστηκε με στόχο να αποποιηθεί την υπηκοότητα του Κιργιστάν, την οποία και έλαβε το 2012. Αν το κάνει θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για μεταφορά του στην Τουρκία.
Το γραφείο του προέδρου του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροβ επιδίωξε, από την πλευρά του, να διαλύσει τις υπόνοιες ότι η κυβέρνηση του συμμετέχει σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετικά με την εξαφάνιση του Ινάντι. Σε σύντομη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι διέταξε την Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (GKNB) και το υπουργείο Εσωτερικών να κλιμακώσουν τις δραστηριότητες του για την αναζήτηση του Ινάντι.
Η GKNB ισχυρίστηκε ότι τον είχε προειδοποιήσει το 2019 ότι αποτελούσε στόχο από μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος για λύτρα . Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι έχει συγκροτήσει ομάδα ερευνών για να τον εντοπίσει. Ορισμένοι υποπτεύονται ότι οι τουρκικές αρχές ευθύνονται για την εξαφάνιση του, καθώς εδώ και αρκετό διεξάγουν επιχειρήσεις για τη σύλληψη και τον επαναπατρισμό μελών του κινήματος του Γκιουλέν, που ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον τους.
Η εξαφάνιση του Ινάντι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Μπισκέκ για να πάρουν απαντήσεις. Επίσης, μια ομάδα πρώην μαθητών του εκπαιδευτικού δίκτυο Sapat που ιδρύθηκε από τον Ινάντι, διαδήλωσε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μάνας. Το κίνητρό τους και συνδέεται με εικασίες ότι ένα τουρκικό τζετ που βρίσκεται στο αεροδρόμιο ενδέχεται να μεταφέρει εκτός χώρας τον Ινάντι. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του αεροδρομίου απέκλεισε αυτό το σενάριο, δηλώνοντας ότι το εν λόγω αεροπλάνο προσγειώθηκε την 1η Απριλίου στον Κιργιστάν και παραμένει στο αεροδρόμιο.
Επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες
Οι υπόνοιες για την απαγωγή ενισχύονται ολοένα και από την πρόσφατη υπόθεση του ανιψιού του Φετουλάχ Γκιουλέν. Στις 31 Μαΐου Τούρκοι πράκτορες διεξήγαγαν επιχείρηση και απήγαγαν τον Σελαχάδιν Γκιουλέν από την Κένυα. Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι αυτός συνελήφθη και επαναπατρίστηκε από μετά από επιχείρηση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ).
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Freedom House η τουρκική κυβέρνηση έχει καταδιώξει όσους αντιλαμβάνεται εχθρούς της σε τουλάχιστον 30 χώρες σε Αμερική, Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Η ΜΙΤ έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη δράση αντιφρονούντων στο εξωτερικό. Έχει αποδειχθεί από διάφορες έρευνες ότι διάφορες τουρκικές υπηρεσίες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν υπό κάλυψη πράκτορες της ΜΙΤ, ή είναι υποχρεωμένες να δρουν για λογαριασμό της.
Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και έχει τη δυνατότητα επιρροής πάνω σε κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει θέσει στόχο τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό αντιφρονούντων, τον καθιστά αδίστακτο. Υπενθυμίζεται ότι επέκρινε σφοδρά την Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Τζαμάλ Κασόγκι και έγινε και δίκη στην Τουρκία για τους δολοφόνους του.