ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απελάσεις Αιγύπτιων μεταναστών από την ανατολική Λιβύη

Απελάσεις Αιγύπτιων μεταναστών από την ανατολική Λιβύη,

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης απέλασαν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες Αιγύπτιους μετανάστες που βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στην ανατολική Λιβύη, όπως αναφέρει το Reuters, εντοπίστηκαν 4.000 μετανάστες κατά τη διάρκεια ερευνών για ύποπτους διακινητές, έπειτα από μια ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και λαθρεμπόρων. Όλοι τους απελάθηκαν.

Σύμφωνα όμως με το Κάιρο, μόνο 2.200 από τους 4.000 βρίσκονταν παράτυπα στη Λιβύη και μόνο αυτοί απελάθηκαν. Οι απελαθέντες περισσότεροι είναι Αιγύπτιοι, κάποιοι ωστόσο κατάγονται από άλλες αφρικανικές χώρες και τώρα η περίπτωσή τους εξετάζεται από τις αιγυπτιακές αρχές. Όταν απελάθηκαν μεταφέρθηκαν σε μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα και από εκεί περπάτησαν, όπως είπαν περίπου 2 χιλιόμετρα μέχρι να περάσουν στην Αίγυπτο. Κάποιοι κουβαλούσαν τα λιγοστά τους υπάρχοντα, άλλοι τίποτε.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης υποστράτηγος Ταμπελσί είχε χθες συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Αλ Μανγκούς για τους τρόπους στήριξης της ασφάλειας των συνόρων και αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης, της παράτυπης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Ουσιαστικά συζητήθηκε και η διαδικασία απέλασης των Αιγυπτίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τρίπολη, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες παρακολούθησης του φακέλου των παιδιών των γυναικών της Λιβύης που είναι παντρεμένες με αλλοδαπούς και τι γίνεται με τις οικογένειες των συζύγων τους. Ως προς το θέμα των σχέσεων με το Κάιρο, δεν έγινε καμία αναφορά στο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων.

Στη Λιβύη ζουν σήμερα περίπου 500.000 παράτυποι μετανάστες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών υπηρεσιών. Πολλοί ελπίζουν να περάσουν με σκάφη στην Ευρώπη, άλλοι όμως έχουν εγκατασταθεί εκεί και έχουν βρει δουλειά. Ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου αυξήθηκε κατακόρυφα φέτος, σύμφωνα με την Ιταλία, που είναι ο προορισμός των περισσότερων από αυτούς.

Η λιβυκή πηγή είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας κατέστρεψαν λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές. Η Δυτική Λιβύη ελέγχεται από πολλές και διαφορετικές ένοπλες ομάδες. Η Ανατολική Λιβύη ελέγχεται από τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν υπάρχει μεταξύ της Ανατολικής Λιβύης και της Τρίπολης συνεργασία στο μεταναστευτικό.

Ερώτημα αποτελεί εάν μεταξύ των δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης, που ελέγχονται από τον Χάφταρ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με το Κάιρο και των αρχών της Αιγύπτου είχε προηγηθεί συνεννόηση για τις απελάσεις. Ερωτήματα υπάρχουν επίσης και για το εάν υπάρχει κάποια επικοινωνία μεταξύ Χαφτάρ και κυβέρνησης Ντμπεϊμπά για το μεταναστευτικό. Και οι δύο πάντως έχουν ξεχωριστές επαφές με την Ιταλία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι