Απέτυχε το μποϊκοτάζ του CHP στην Τουρκία – Τί λένε οι πολίτες σε δημοσκόπηση
04/04/2025
Μετά την έρευνα διαφθοράς που ξεκίνησε εναντίον του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (İBB) και τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Özgür Özel, κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν μια σειρά εταιρειών και προϊόντων. Παρόλο που η έκκλησή του αναμενόταν να έχει αντίκτυπο, τα δεδομένα δείχνουν πως οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν μαζικά σε αυτή την πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία ASAL Araştırma, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις εκκλήσεις του Özel για μποϊκοτάζ, γεγονός που ανέτρεψε τις προβλέψεις για μια ευρεία αντίδραση κατά των εταιρειών που στοχοποιήθηκαν.
Η έρευνα διαφθοράς, η οποία ξεκίνησε μετά την ακύρωση του πτυχίου του Εκρέμ Ιμάμογλου και τη σύλληψή του, προκάλεσε αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του CHP, Özgür Özel, αντέδρασε δυναμικά, καλώντας τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν συγκεκριμένες εταιρείες και μέσα ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιούσε μαζική αποχή από τις αγορές, προτρέποντας τους πολίτες να μην καταναλώσουν προϊόντα από συγκεκριμένες μάρκες.
Ωστόσο, παρά τις επίμονες εκκλήσεις της ηγεσίας του CHP, η δημοσκόπηση της ASAL Araştırma αποκαλύπτει ότι η πρωτοβουλία δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Αντίθετα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Μάλιστα, τα δεδομένα κατέγραψαν αύξηση των αγορών κατά τη διάρκεια της 2ας Απριλίου, με τον ημερήσιο τζίρο να είναι διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η πλειοψηφία απορρίπτει το μποϊκοτάζ
Η έρευνα της ASAL Araştırma πραγματοποιήθηκε σε 26 επαρχίες της Τουρκίας και περιλάμβανε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων. Σε αυτούς τέθηκε το ερώτημα: «Θεωρείτε σωστές τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του Özgür Özel μετά την έρευνα διαφθοράς κατά του Δήμου Κωνσταντινούπολης;»
Οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:
- 57,3% των ερωτηθέντων απάντησε «Όχι, δεν το βρίσκω σωστό», απορρίπτοντας την πρωτοβουλία του Özel.
- 29,1% των ερωτηθέντων δήλωσε «Ναι, συμφωνώ», υποστηρίζοντας την ιδέα του μποϊκοτάζ.
- 13,6% των ερωτηθέντων απάντησε «Δεν έχω γνώμη», δηλώνοντας ουδέτερη στάση στο ζήτημα.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν συμμερίζεται την άποψη ότι το μποϊκοτάζ αποτελεί αποτελεσματικό μέσο διαμαρτυρίας. Παρά την πολιτική ένταση και το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για αντίδραση, φαίνεται πως το καταναλωτικό κοινό δεν θέλησε να εμπλακεί σε μια τέτοια κίνηση.