Από την απόφαση της ΕΕ θα κριθεί εάν ο Ερντογάν θα αποχαλινωθεί
18/06/2019Η νέα εισβολή της Τουρκίας, αυτή τη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ, η έναρξη –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– γεώτρησης 36,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, συνθέτουν σκηνικό κρίσης. Η συνεδρίαση την Κυριακή του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Τσίπρα ενίσχυσε την ανησυχία που υπάρχει για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να τεντώνει το σχοινί ακόμη περισσότερο.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Αθήνα άργησε να δείξει ανησυχία και να κινητοποιηθεί, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι ο ‘Πορθητής’ έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ στις 4 Μάιου. Σημασία έχει πως διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο με πολλούς κινδύνους να ελλοχεύουν. Ο Ερντογάν, βρισκόμενος –ως αποτέλεσμα των δικών του επιλογών– σε αδιέξοδα, αναζητεί μια επιτυχία σε βάρος και της Ελλάδος.
Αυτή είναι η μια διάσταση του θέματος. Η κυρίαρχη είναι η στρατηγική επιδίωξη της Άγκυρας να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου, να γκριζάρει περιοχές και μετά να διαπραγματευθεί για να εξασφαλίσει μερίδιο. Αυτό συνιστά το πλαίσιο δράσης της διαχρονικά επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Έξαλλος ο Ερντογάν, τα βάζει με όλους. Χαρακτήρισε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν «ατζαμή», επειδή καυτηρίασε τις επιδρομικές του δραστηριότητες και στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα έδειξε να ενοχλείται επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε εντάλματα για όσους εργάζονται στο γεωτρύπανο ‘Πορθητής’ και για στελέχη εταιρειών που συνεργάζονται στην παράνομη γεώτρηση. Χωρίς να εγκαταλείπει την αλαζονεία του, έσπευσε να εκτοξεύσει εκ νέου απειλές με προσβλητικό ύφος και τρόπο. «Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Έδωσαν λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!», είπε απευθυνόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το ίδιο βιολί ο Ακιντζί
Δεν είναι, όμως, μόνο ο Ερντογάν και οι αυλικοί του που διατυπώνουν τέτοιες απειλές και θέτουν εξωπραγματικές αξιώσεις. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εδώ και καιρό έχει μπει στο περιθώριο από την Τουρκία, ακολουθεί την ίδια τακτική. Ο Ακιντζί έχει ακυρωθεί από την κατοχική δύναμη και περιμένει τον Μάρτιο του 2020 για να αποχωρήσει. Αυτό, όμως, δεν τον εμποδίζει να ισχυρίζεται πως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που ενεργεί εκφοβιστικά. Αναφερόμενος στα εντάλματα που έχει εκδώσει η Λευκωσία ανέφερε πως «δεν είναι εφικτό να αποτρέψεις ή να φτάσεις κάπου ενεργώντας εκφοβιστικά, απειλώντας με συλλήψεις».
Και δεν έμεινε μέχρι αυτού του γελοίου επιχειρήματος. Ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ επέμεινε στην παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και την περιοχή. Εκφράζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν δύο αποδοχές: Πρώτον, να γίνει μια κοινή επιτροπή με τους Τουρκοκύπριους, που θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό έως και την εμπορικότητα των φυσικών πόρων. Δεύτερον, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την ενεργειακή ισορροπία στην περιοχή η Τουρκία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο.
Είναι πρόδηλο ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία και τους δορυφόρους της, είναι αυτή που θα την κάνει να αισθανθεί κόστος. Είναι γι’ αυτό που η ΕΕ οφείλει να εξαγγείλει κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Ερντογάν. Μόνο τότε η Άγκυρα θα συνέλθει και θα συμπεριφερθεί όπως πρέπει. Πρέπει η ΕΕ να κόψει το βήχα του Ερντογάν, καθώς διαφορετικά δεν θα μπορεί τον ανακόψει. Θα αποθρασυνθεί και θα προχωρήσει το επεκτατικό του σχεδιασμό, σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος αλλά κι άλλων κρατών-μελών.