Από το Γιβραλτάρ μέχρι το Μπέλφαστ τα προβλήματα της Μέι

Από το Γιβραλτάρ μέχρι το Μπέλφαστ τα προβλήματα της Μέι

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι, η οποία συγκαλεί σήμερα την ανασχηματισμένη κυβέρνησή της, αλλά ακόμη δεν βλέπει φως σε ότι έχει να κάνει με την έγκριση από το κοινοβούλιο του σχεδίου της για το Brexit. Αν και το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της απομακρύνεται, ο πονοκέφαλός της είναι τώρα οι αντιρρήσεις των κυβερνητικών εταίρων της και το καθεστώς του Γιβραλτάρ.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το οποίο στηρίζει με τους δέκα βουλευτές του την κυβέρνηση της Μέι, έστειλε την Δευτέρα στην πρωθυπουργό ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οι βουλευτές του DUP απείχαν από την ψηφοφορία σε τρεις τροπολογίες του σχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ σε μία τέταρτη συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση.

Το πολιτικό μήνυμα των Ενωτικών του Μπέλφαστ προς το Λονδίνο ήταν ότι, εφόσον η προωθούμενη συμφωνία για το Brexit δεν διασφαλίζει την «θεμελιώδη» εγγύηση ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκειται σε καθεστώς διαφορετικό από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την συμφωνία συμπολίτευσης.

«Μπετόν» το Μπέλφαστ  

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο DUP και την κυβέρνηση του Λονδίνου αφορά το περίφημο «backstop» (δίκτυ ασφαλείας). Ένα μέτρο που προβλέπει την διατήρηση του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση και ειδικό ρυθμιστικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Το σχέδιο αυτό αποτρέπει την δημιουργία ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, που είναι βρετανική επαρχία. Δημιουργεί ωστόσο ένα ακαθόριστο σύνορο, ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός το οποίο προκαλεί την ανησυχία των Ενωτικών του Μπέλφαστ.

Η Μέι έκανε μία ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιρρήσεις των βορειο-ιρλανδών, εκθειάζοντας, σε άρθρο της στην εφημερίδα Belfast Telegraph, τα πλεονεκτήματα που προσδίδει η συμφωνία στην βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Αν και παρουσίασε όμως, ως «εξαιρετικά θετικό» το ειδικό καθεστώς, το μόνο που εισέπραξε από τους βουλευτές της περιοχής ήταν η αποδοκιμασία τους.

Από την Σκύλα στην Χάρυβδη

Την ίδια ώρα δείχνει να απομακρύνεται, τουλάχιστον προσωρινά, το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της Μέι από βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος. Ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε αρχικά, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους 48 βουλευτές που απαιτούνται για να κινηθεί η διαδικασία.

Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν συγκεντρωθεί 43 υπογραφές και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αφού αυτό δεν έγινε εν θερμώ, δεν θα γίνει. Εκτός βέβαια και αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δουν τι θα φέρει πίσω στο Λονδίνο η Μέι μετά την αυριανή συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Η συνάντηση γίνεται ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 25ης Νοεμβρίου για την επικύρωση της συμφωνίας, η συζήτηση ωστόσο θα περιστραφεί γύρο από την  μελλοντική του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Την ώρα όμως, που το εσωτερικό μέτωπο δείχνει να καταλαγιάζει κάπως, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται η υπερψήφιση της συμφωνίας, νέα προβλήματα εμφανίζονται στο προσκήνιο. Η ένταση αυτήν την φορά μεταφέρεται από την Θάλασσα της Ιρλανδίας στο Γιβραλτάρ, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να απειλεί ότι η Μαδρίτη δεν θα εγκρίνει την Συμφωνία.

Στα στενά του Γιβραλτάρ

Το Γιβραλτάρ βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713, την  κυριότητά του όμως εξακολουθεί να διεκδικεί και η Μαδρίτη. Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί από καιρό στην Ισπανία, ότι η συμφωνία για το Brexit δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, αν δεν υπάρχει  συναίνεση της Μαδρίτης. Η ισπανική κυβέρνηση ζητά όμως αυτό το καθεστώς να αποτυπωθεί και στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ως βρετανική κτήση, το Γιβραλτάρ αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό παρά το γεγονός ότι το 96% του πληθυσμού του τάχθηκε στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής στο μπλοκ. Από την πλευρά της, η Μαδρίτη επιμένει ότι το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτειά του.

Πριν από μία εβδομάδα, η Μαδρίτη χαιρέτισε την ένταξη ενός πρωτοκόλλου για το Γιβραλτάρ στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Την Δευτέρα όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας σημείωσε ότι το έγγραφο αυτό προκαλεί «σύγχυση» και λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός Σάντσεθ διαμήνυσε ότι, αν δεν γίνουν αλλαγές, η συμφωνία δεν περνάει από την Μαδρίτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι