ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πούτιν: “Όλη η προσοχή μου στην Ουκρανία” – Τι γίνεται με τον Πριγκόζιν

Πούτιν: "Όλη η προσοχή μου στην Ουκρανία" - Τι γίνεται με τον Πριγκόζιν,

O Πριγκόζιν ετοιμάζεται για τη Λευκορωσία ενώ οι μονάδες της Wagner που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Ροστόφ, στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, αποχώρησαν σταδιακά από την πόλη, για να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Η αποχώρηση άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες με χειροκροτήματα από κατοίκους και πανηγυρικούς πυροβολισμούς στο αέρα από τους μισθοφόρους της οργάνωσης. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και τα στρατεύματά του δεν θα διωχθούν, όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Το Κρεμλίνο συμφώνησε επίσης να αποσύρει τη δίωξη εναντίον του ηγέτη της ομάδας Wagner και έδωσε εγγυήσεις ασφαλείας στους μαχητές της Wagner.

Τι άλλο προσφέρθηκε στον Πριγκόζιν και τους μισθοφόρους δεν είναι ακόμη σαφές. Ο αρχηγός της Wagner θα μεταβεί στη Λευκορωσία με τις εγγυήσεις του Λουκασένκο, με την ομάδα των πιο στενών συνεργατών του. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Δύση εκτιμούν ότι ο Πριγκόζιν έχει ήδη μεταβεί στη Λευκορωσία, σε μυστική τοποθεσία κάτω από ισχυρά μέτρα προστασίας. Εάν θα μείνουν εκεί ή στη συνέχεια θα μετακινηθούν με προορισμό άλλη χώρα, δεν έχει ξεκαθαριστεί. Η Λευκορωσία είναι η στενότερη σύμμαχος της Ρωσίας και ο Λουκασένκο ο τακτικότερος συνομιλητής του Πούτιν.

Ούτε κουβέντα Πούτιν για Πριγκόζιν

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 1  ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι «η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί κανονικά, είναι απόλυτη προτεραιότητα και δεν αλλάζει». Δεν έκανε καμία αναφορά στον Πριγκόζιν. Ο Πούτιν τόνισε ότι συζητά «συνεχώς θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή όπλων με τους επικεφαλής επιχειρήσεων και εταιρειών του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, καθώς και με εκείνους που χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα».

«Μιλάμε για την αποτελεσματικότητά τους, μιλάμε για το πού και τι άλλο πρέπει να δουλέψουμε, πού και τι λείπει. Μιλάμε για το πώς, με ποιους τρόπους, με ποια βήματα, με ποιο ρυθμό είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι προσπάθειες», πρόσθεσε ο Πούτιν. Τόνισε ότι η αύξηση του ρυθμού και του όγκου της παραγωγής στον αμυντικό τομέα δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος των κοινωνικών υποχρεώσεων προς τους πολίτες – στην ιατρική, τις κατασκευές, την εκπαίδευση. «Όλα πρέπει να είναι σε αρμονία μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών μας για αύξηση της αμυντικής ικανότητας» κατέληξε ο Πούτιν.

Εκ των υστέρων έγινε γνωστό από το κανάλι ότι η συνέντευξη είχε μαγνητοσκοπηθεί στις 21 Ιουνίου, πριν την ανταρσία Πριγκόζιν και η μετάδοση της συνέντευξης σήμερα, στον απόηχο της ανταρσίας Πριγκόζιν, δημιουργεί όπως είναι επόμενο ερωτηματικά.

Πως έκλεισε η συμφωνία Λουκασένκο

Σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA στις 9 το βράδυ χθες, οι πρόεδροι της Λευκορωσίας και της Ρωσίας μίλησαν και πάλι τηλεφωνικά και έκλεισε η συμφωνία με τον Πριγκόζιν.  Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ενημέρωσε λεπτομερώς τον Ρώσο πρόεδρο για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τον Πριγκόζιν. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του και ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για το έργο που επιτέλεσε. Πούτιν και Λουκασένκο είχαν συνομιλήσει και νωρίς χθες το πρωί, μετά την εκδήλωση της ανταρσίας Πριγκόζιν. Ακολούθησε το διάγγελμα Πούτιν και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν έως την επίτευξη της συμφωνίας εκτόνωσης.

Αμέσως μετά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε: «Κατανοώντας όλη την ευθύνη ότι μπορεί να χυθεί ρωσικό αίμα και από τις δύο πλευρές, γυρίζουμε πίσω τις φάλαγγές μας και πηγαίνουμε πίσω στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο». Ακολούθησε η δήλωση Πεσκόφ από την πλευρά του Κρεμλίνου και επιβεβαιώθηκε η συμφωνία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε στο ερώτημα εάν υπήρξαν απώλειες στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ανταρσίας των 36 ωρών της Wagner και παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας.

Η ανταρσία του Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν είχε καλέσει σε εξέγερση εναντίον του ρωσικού στρατού και οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει το Ροστόφ, κέντρο συντονισμού και ανεφοδιασμού των ρωσικών επιχειρήσεων στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πριγκόζιν ως «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε χθες.

Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας διατηρούνται στη Μόσχα και ο δήμαρχος συνέστησε στους κατοίκους να αποφύγουν τα ταξίδια. Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα έχουν ακυρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν σε ισχύ στον οδικό άξονα Μ-4 που συνδέει το Ροστόφ με την Μόσχα και ειδικά στην περιοχή του Βορονέζ, στο μέσον του διανύσματος, όπου αναφέρθηκαν χθες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» από το Ροστόφ προς τη Μόσχα με σκοπό «να απομακρύνουν διεφθαρμένους και ανίκανους Ρώσους διοικητές», τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το μήνυμά του ήταν ευθέως και κατά του προέδρου Πούτιν, τονίζοντας ότι «η χώρα σύντομα θα έχει νέο πρόεδρο».

Τι γνώριζαν οι ΗΠΑ και τι ο Πούτιν

Σύμφωνα με μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης «η ένοπλη

αντιπαράθεση ήταν μια από τις πιο δραματικές στιγμές για τον Πούτιν από την άνοδό του στην εξουσία πριν από 23 χρόνια και αναμφισβήτητα μια από τις πιο ασταθείς στιγμές από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στην Ουκρανία». Το CNN σημειώνει ότι «παρά την προφανή αποκλιμάκωση, η φήμη του Ρώσου ηγέτη ως ισχυρού άνδρα έχει τεθεί σε κίνδυνο και παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια».

Aναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι ο Λευκός Οίκος γνώριζε για την εξέγερση της Wagner εκ των προτέρων. Οι ΗΠΑ μπορεί να είχαν αντιληφθεί ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε κάτι ήδη από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν στην Washington Post. Ένα βασικό στοιχείο ήταν ένα διάταγμα στις 10 Ιουνίου από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας που ζητούσε από όλα τα εθελοντικά αποσπάσματα, όπως η Wagner, να υπογράψουν συμβάσεις με την κυβέρνηση, κάτι που θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με απορρόφηση των μισθοφορικών στρατευμάτων του Πριγκόζιν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι «υπήρχαν αρκετά σήματα για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία ότι κάτι συνέβαινε», αλλά η ακριβής φύση των σχεδίων του Πριγκόζιν δεν ήταν σαφής μέχρι λίγο πριν ξεκινήσει η ανταρσία. Ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε επίσης από τις δικές του μυστικές υπηρεσίες ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε κάτι, ανέφερε η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς του μεταφέρθηκε η πληροφορία για την κίνηση, αλλά ήταν «σίγουρα πριν από περισσότερες από 24 ώρες», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κάνει καμία δήλωση γύρω από τις εξελίξεις στη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει νωρίτερα το Σάββατο ότι ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώνονται από ανώτερους συμβούλους εθνικής ασφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο Μπάιντεν συνομίλησε επίσης με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι είχε καθυστερήσει την προγραμματισμένη μετάβασή του στο Καμπ Ντέιβιντ για να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τους συμβούλους ασφαλείας. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ευρώπη, για να βρίσκεται συνεχώς κοντά στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η επόμενη μέρα στο μέτωπο

Ως προς τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, αν και είναι νωρίς για να διατυπωθούν εκτιμήσεις τα πρώτα ερωτήματα τίθενται ήδη. Oι Sunday Times του Λονδίνου γράφουν: «Η σύγχυση στη Ρωσία δίνει στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τον λαό του μια ισχυρή ώθηση, αν και δεν πρέπει να χαρεί πολύ νωρίς. Η πρόσφατα εξαπολυθείσα ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιτύχει τις αποφασιστικές νίκες που ήλπιζαν ορισμένοι. Ωστόσο, η προσωρινή απόσυρση μεγάλου μέρους των δυνάμεών του Πριγκόζιν από την Ουκρανία θα είναι χρήσιμη για το Κίεβο.

»Αν το χθεσινό χάος σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του Πούτιν, υπάρχει φυσικά ανησυχία για το ποιος θα τον διαδεχθεί. Προς το παρόν, θα πρέπει να εξετάσουμε τα γεγονότα στη Ρωσία με συγκρατημένη αισιοδοξία. Για την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της –και θα χρειαστεί πολύ περισσότερη υποστήριξη– ένας διαιρεμένος εχθρός μπορεί να είναι μόνο ένα καλό σημάδι. Αυξάνει τις πιθανότητες μιας ενδεχόμενης ουκρανικής νίκης. Δεν μπορούμε παρά να το καλωσορίσουμε αυτό».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι