Αποδεσμεύουν υψηλή τεχνολογία προς συμμάχους οι ΗΠΑ

Αποδεσμεύουν υψηλή τεχνολογία προς συμμάχους οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε τα σχέδιά της να προωθήσουν την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στις συμμαχικές χώρες, στο πλαίσιο του δόγματος «πρώτα οι ΗΠΑ».

Η ιδέα είναι να στρατολογηθούν αξιωματούχοι, σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, για την προώθηση των αμερικανών όπλων από τα πιο μικρά μέχρι τα μέχρι πρότινος απαγορευμένα drones με καταδείκτες λέιζερ ώστε να ενισχυθεί η αμερικανική αμυντική βιομηχανία και να μπορούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να μην εξαρτώνται από την ενίσχυση αμερικανών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση έχει επικοινωνία με την αμυντική βιομηχανία αλλά αναμένεται να έχει ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο εντός 60 ημερών. Ωστόσο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το σχέδιο ίσως δεν φέρει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και ίσως δεν οδηγήσει σε πτώση πωλήσεων των ρωσικών και κινεζικών συστημάτων.

Το σχέδιο εξοπλισμού των συμμάχων των ΗΠΑ ώστε να αποφευχθεί πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων συνδέεται με τα εθνικιστικά και απομονωτικά ένστικτα του Τραμπ τα οποία τον οδήγησαν να αμφισβητήσει την υπερπόντια ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων και προκαλεί ανησυχία σε συμμάχους όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, αλλά και στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Drones και άλλα όπλα

Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία γενικά αποδέχεται το σχέδιο αλλά θεωρεί ότι υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει με την κυβέρνηση.

Ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς αφορά τις εξαγωγές drones. Η Κίνα έχει εισχωρήσει στην αγορά δυναμικά τελευταία πουλώντας ακόμα και σε συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Σαουδική Αραβία, αλλά και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Η νέα πολιτική θα επιτρέψει τις πωλήσεις drones μέσω της διαδικασίας Direct Commercial Sales βάσει της οποίας οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευθούν με συμμαχικές κυβερνήσεις.

Επίσης βάσει του σχεδίου διευκολύνεται η πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων που διαθέτουν τεχνολογία λέιζερ, αλλά και άλλων drones κρούσης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν, μακράν, ο μεγαλύτερος πωλητής όπλων στον κόσμο. Βάσει του Stockholm International Peace Research Institute οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες κατέχουν μερίδιο 37% στην παγκόσμια αγορά στο διάστημα 2013-17, πουλώντας οπλικά συστήματα σε 98 χώρες. Ακολουθεί η Ρωσία με μερίδιο 22% ενώ η Κίνα κατέχει μερίδιο μόλις 5,7%.

Το 2017 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε συνολικά πωλήσεις οπλικών συστημάτων αξίας 153,7 δισ. δολαρίων εκ των οποίων τα 41,9 δισ. σε άλλες χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx