Αποφασισμένη να τελειώνει με το Brexit η Τερέζα Μέι

Αποφασισμένη να τελειώνει με το Brexit η Τερέζα Μέι

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας που επέτυχε σχετικά με το Brexit η Τερέζα Μέι, παρά τις φήμες και τις πιέσεις για παράταση της διαδικασίας αποχώρησης. Μετά από συνεδρίαση κορυφαίων υπουργών υιοθετήθηκε η άποψη της Μέι και οι  Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την συμφωνία αποχώρησης στις 15 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας έγινε από εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος ξεκαθάρισε, ότι η ιδέα για καθυστέρηση ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μπορεί να έχει συζητηθεί από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά όχι και από Βρετανούς αξιωματούχους.

Οι συζητήσεις για το κείμενο της συμφωνίας θα επαναληφθούν την Τετάρτη. Η υιοθέτηση της συμφωνίας παραμένει ωστόσο ένα εξαιρετικά αβέβαιο ζήτημα, καθώς δεν επικρίνεται μόνον από τους φιλοευρωπαίους, αλλά και από τους υποστηρικτές του Brexit.

Οι φήμες για παράταση

Η φημολογία για επικείμενη παράταση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ξεκίνησε από δημοσίευμα της εφημερίδας The Daily Telegraph, η οποία, επικαλούμενη τρεις πηγές προσκείμενες στην ΕΕ, που δεν κατονόμαζε, ανέφερε ότι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι «βολιδοσκοπούν» για το ενδεχόμενο παράτασης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει, επειδή υπάρχουν φόβοι ότι η συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών δεν θα μπορέσει να εγκριθεί έως τις 29 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι η Τερέζα Μέι διαβεβαίωνε πάντοτε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή στις 29 Μαρτίου. Άμεσα ενδιαφερόμενη, η Ιρλανδία διαμήνυσε πάντως, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, ότι το Δουβλίνο δεν θα μπλόκαρε ένα αίτημα της Βρετανίας για καθυστέρηση της αποχώρησης. Τόνισε όμως, ότι η έγκριση ενός τέτου αιτήματος εξαρτάται από την ΕΕ συνολικά.

Φρένο στα σενάρια έβαλε ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη καιρός να εξετάσουμε μια καθυστέρηση στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει την υπάρχουσα συμφωνία.

Με βάση όμως τις απόψεις που διατυπώνονται στο Λονδίνο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η συμφωνία της Μέι, η οποία έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κυβερνητικές κρίσεις, θα εγκριθεί τελικά από την Βουλή των Κοινοτήτων. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ό,τι η συμφωνία θα καταψηφιστεί, αν και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι έχει πετύχει παρασκηνιακά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ORB, άλλωστε, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα, έδειξε ότι μόλις το 18% των Βρετανών ψηφοφόρων εκτιμά ότι η συμφωνία που πέτυχε η Μέι για το Brexit είναι αυτή που χρειάζεται η χώρα. Αντιθέτως, το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαφωνεί και το 21%  ότι δεν γνωρίζει, αν η συμφωνία είναι η κατάλληλη.

Φοβούνται οι βουλευτές

Την ώρα που στην βρετανική κοινωνία υπάρχουν αυτές οι τάσεις, οι βουλευτές εκφράζουν φόβους για την ασφάλειά τους. Μάλιστα σε επιστολή που έστειλαν στην αρχηγό της Σκότλαντ Γιάρντ περισσότεροι από 50 βουλευτές δηλώνουν ανήσυχοι, έπειτα από διάφορα περιστατικά που σημειώθηκαν γύρω από το  Κοινοβούλιο και σχετίζονται με τις εντάσεις γύρω από το Brexit.

Οι Βρετανοί βουλευτές καταγγέλλουν άτομα που «συνδέονται με την άκρα δεξιά», για τα οποία αναφέρουν ότι «επιδίδονται όλο και περισσότερο σε πράξεις εκφοβισμού, εν δυνάμει εγκληματικές»  εναντίον βουλευτών και δημοσιογράφων. Πρόσφατα άλλωστε η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Άννα Σούμπρι, η οποία υποστηρίζει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, χαρακτηρίσθηκε από διαδηλωτές υπέρ του Brexit ως «ναζί» και «φασίστρια».

Η ίδια η βουλευτής ανέφερε ότι «η κόκκινη γραμμή παραβιάστηκε ήδη από τον Δεκέμβριο, όταν δημοσιογράφοι είχαν δεχθεί επιθέσεις» και πρόσθεσε ότι τον περασμένο Ιούνιο, την περίοδο που ξέσπασε η πρώτη κυβερνητική κρίση, οι απειλές θανάτου εναντίον βουλευτών είναι «ρουτίνα».

Μια «μη συμφωνία»

Την ώρα πάντως που το κλίμα στην Βρετανία παραμένει τεταμένο, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι «η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή». Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε από την Κομισιόν και την περασμένη Παρασκευή, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Μέι με τον Γιούνκερ. Οι Βρυξέλλες καθιστούν επίσης σαφές ότι «δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση» αυτής της συμφωνίας.

Τι θα γίνει όμως αν οι Βρετανοί βουλευτές τελικά την απορρίψουν την επόμενη εβδομάδα; Χωρίς συμφωνία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μπαίνει στον δρόμο της «άτακτης φυγής» από την ΕΕ, κάτι που προκαλεί ήδη τρόμο σε επιχειρηματίες και επενδυτές. Το  αποτέλεσμα της διαδικασίας του Brexit θα διαμορφώσει άλλωστε, ούτως ή άλλως, το μέλλον της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, την ενότητά του, αλλά και το αν το Λονδίνο θα μπορέσει να διατηρήσει την θέση του, ως ένα από τα δύο παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα.

Ένα «άτακτο» Brexit θα δημιουργούσε όμως προβλήματα και στις χώρες της ΕΕ. Το θέμα το έθιξε και ο Γερμανός υπουργός Μάας, ο οποίος μιλώντας στην Ιρλανδία, ανέφερε ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δουλειές στη Γερμανία και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να αποτρέψουμε με οποιοδήποτε κόστος».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαστικό όργανο, το Δικαστήριο της ΕΕ, αποφάνθηκε τον περασμένο μήνα, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ανακαλέσει μονομερώς την διαδικασία αποχώρησης. Η απόφαση αυτή ήρθε να δώσει ελπίδες στους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, οι οποίοι επιδιώκουν να σταματήσουν το Brexit, μέσα από ένα νέο δημοψήφισμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι