ΘΕΜΑ

Αποικία της Μαφίας κι ανταλλακτήριο ρουσφετιών η Αλβανία

Αποικία της Μαφίας κι ανταλλακτήριο ρουσφετιών η Αλβανία, Γεωπολιτικός

Η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI 3 επανήλθε με μια δεύτερη εκπομπή για τα εσωτερικά της Αλβανίας, ερευνώντας την διείσδυση της Μαφίας στην οικονομία της χώρας. Η ερευνητική ομάδα της RAI 3 έφερε στο προσκήνιο τις τρομακτικές διαστάσεις του φαινομένου, όπου η Αλβανία έχει μετατραπεί σε πραγματικό παράδεισο για τις δραστηριότητες της ιταλικής μαφίας.

Η δε γερμανική BIld αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ ότι στην διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική στην Ευρώπη δεν μετέχουν απλώς αλβανικά εγκληματικά δίκτυα, αλλά υφίσταται ευθεία ανάμειξη και της ίδιας της αλβανικής κυβέρνησης! Βάζει μάλιστα στο κάδρο τον αδερφό του πρωθυπουργού, σε μια υπόθεση την οποία οι διωκτικές υπηρεσίες παρακολουθούν εδώ και οκτώ χρόνια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι εστιάζουν σε μια άκρως ενδεικτική περίπτωση: Τον αριστερό – και μάλιστα μαρξιστή – πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα. Πρόπερσι ο Ντ’ Αλέμα ίδρυσε στα Τίρανα, σε κεντρικό σημείο της αλβανικής πρωτεύουσας, εταιρία οικονομικών συμβουλών, με κύριο πεδίο δραστηριότητας τα κρυπτονομίσματα! Πρόκειται για “διευκολύνσεις” που συνηθίζει να παρέχει το σύστημα του Αλβανού πρωθυπουργού, προκειμένου να εξασφαλίζει θετική εικόνα στο εξωτερικό. Και βέβαια δεν είναι η μόνη περίπτωση…

Το ενδιαφέρον των Ιταλών δημοσιογράφων παρακίνησε η ιδιαίτερη σχέση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι με τον Έντι Ράμα, αποκορύφωμα της οποίας είναι η συμφωνία για την ίδρυση στην Αλβανία κέντρων υποδοχής, φιλοξενίας και διαχείρισης παράνομων μεταναστών, που εισέρχονται στην χώρα των Απεννίνων. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Αλβανία και την Ιταλία, αρμοδίων φορέων της ΕΕ για το μεταναστευτικό, καθώς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμφωνία των Μελόνι-Ράμα υλοποιείται. Στις 5 Ιουνίου η Ιταλίδα πρωθυπουργός, στοχεύοντας και σε ένα θετικό αφήγημα ενόψει ευρωεκλογών, θα επισκεφθεί τα εργοτάξια όπου ετοιμάζονται οι σχετικές δομές. Δομές που επί το πλείστον θα διαχειρίζονται και θα αστυνομεύονται απ’ τις ιταλικές αρχές.

Οι συνέπειες από την διάθεση “συνεργασίας” που δείχνει η Αλβανία, ακόμα και σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, ενδέχεται να επηρεάσουν τους γείτονες της – μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, καθότι οι “φιλοξενούμενοι” στα κρατητήρια του Γκιάντερ και Σενγκίν θα αναζητήσουν μετέπειτα την φυγή και την μετεγκατάσταση τους σε γειτονικές χώρες. Με αυτές τις εξυπηρετήσεις ο Ράμα εξασφαλίζει την πολύτιμη ανοχή της Δύσης για μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι η Αλβανία έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε “αποικία της Μαφίας”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συμφωνίες για βαρυποινίτες

Ο πρώην αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, που φυγοδικεί στην Ελβετία λόγω δίωξης που του ασκήθηκε στην Αλβανία για υπόθεση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος τεραστίων διαστάσεων, στην προαναφερόμενη εκπομπή της RAΙ3 ανέφερε ότι είχε δει ο ίδιος άτομα της Μαφίας στο πρωθυπουργικό γραφείο, τα οποία υποδέχτηκε ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης!

Μάλιστα την συμφωνία που πέτυχε η Μελόνι για τους παράτυπους μετανάστες της Λαμπεντούζα, έχουν ήδη ζηλέψει και άλλοι Ευρωπαίοι “εταίροι”. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου δήλωσε ότι θα μπορούσε και η χώρα του να πετύχει μια ανάλογη συμφωνία, ενώ σχετική πρόταση διατίθεται να κάνει στα Τίρανα και ο Αυστριακός καγκελάριος – ακόμη και για κρατουμένους- βαρυποινίτες!

Το καθεστώς των Τιράνων δείχνει πρόθυμο να “συναλλάσσεται” για υπηρεσίες σε ζητήματα που πιέζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να εισπράξει την ανοχή τους για την εσωτερική κατάσταση στην χώρα, τόσο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για την δραστηριοποίηση στην οικονομία της χώρας “σκοτεινών” επενδυτών, με χρήματα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Αλβανών στο Κόσσοβο, Αλμπίν Κούρτι, ενώ δείχνει επιφανειακά να αποκλίνει από τον Ράμα – στην πραγματικότητα τον ανταγωνίζεται σε ό,τι αφορά τα οράματα του παν-αλβανισμού και της Μεγάλης Αλβανίας (οράματα που περιλαμβάνουν και μεγάλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας) καθώς και για τον βαθμό υποταγής τους στα νεοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας – υιοθετεί ανάλογους τρόπους εξαγοράς πολιτικής στήριξης από την Δύση.

Για παράδειγμα, ο Κούρτι κατέληξε σε συμφωνία με την δανέζικη κυβέρνηση, την οποία κύρωσε μέσα από παρασκηνιακές και συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή, για την διάθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Δανίας χώρων φυλακών-υψηλής ασφάλειας για την μεταφορά βαρυποινιτών, προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους. Μάλιστα, η συμφωνία δεν αφορά μόνο υπηκόους του Κοσσόβου, αλλά και τρίτων χωρών.

Η απόπειρα δολοφονίας ομογενούς νομικού

Τα όσα περιγράφονται ακροθιγώς είναι περιορισμένα σε σχέση με την συνολική εικόνα, αλλά άκρως αποκαλυπτικά. Μάλιστα, οι περισσότερες από τις δομές ή τα πρόσωπα των παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων “περιέργως” σχετίζονται και με τις πολιτικές διώξεων σε βάρος του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, στη δε Χιμάρα πολύ πιο φανερά κι απροκάλυπτα. Η περίπτωση της πρώην υπουργού Εξωτερικών με την έκταση στους Δρυμάδες είναι η πιο γνωστή, χωρίς δυστυχώς να είναι η μοναδική.

Την προηγούμενη εβδομάδα στο κέντρο των Τιράνων πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος ομογενούς καθηγητή και πρώην κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τιράνων. Ως δικηγόρος υπερασπίζεται τον πρώην Αλβανό Πρόεδρο και πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, που βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πρόκειται για τον Σοκόλ Μενγκέση, προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, κατάρτισης και ακεραιότητας που προσφέρει επί σειρά ετών νομική συνδρομή και στην Ορθόδοξη Εκκλησία για πολύ ευαίσθητα ζητήματα. Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί για την επίθεση. Ο Μενγκέση βρίσκεται στην εντατική, σε τεχνητή καταστολή. Ο δικηγορικός κόσμος της Αλβανίας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η αντιπολίτευση και κυρίως δημοσιογράφοι, θεωρούν την απόπειρα ενδεικτική του πανικού της συναλλαγής κράτους και εγκληματικού παρακράτους που νέμεται την χώρα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι