Αποκαλυπτικές συνομιλίες Ερντογάν με Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο
04/04/2020Σε επάνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο ήλπιζε ο Ερντογάν το 2013, σύμφωνα με συνομιλίες που διοχετεύθηκαν στο διαδίκτυο. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο διευθυντής του Nordic Monitor, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, στη διάθεση του οποίου βρέθηκαν έγγραφα με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Χασάν Ντογάν, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Ερντογάν.
Ο Ερντογάν, εκείνη την περίοδο, από τη θέση του πρωθυπουργού, φαίνεται πως έβλεπε “βίους παράλληλους” μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ελπίζοντας ότι η ενίσχυση των Αδελφών Μουσουλμάνων για το Κάιρο θα ήταν ό,τι και η επάνοδος του δικού του ισλαμικού κόμματος για την Άγκυρα. Η συνομιλία είναι ενδεικτική των βλέψεων της Τουρκίας ως προς τη στήριξη προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Πρόκειται για τηλεφώνημα μεταξύ του Ντογάν και του Οσάμα Κουτμπ, ανιψιού ενός εκ των ιδρυτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Σαγίμπ Κουτμπ, μία μέρα μετά την πτώση του Μόρσι. Για την υποκλοπή δόθηκε εντολή από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο ερευνών για την τρομοκρατία, τον Ιούνιο του 2013 (φάκελος 656/2012).
«Θεού θέλοντος», φέρεται να αναφέρει ο Ντογάν, «προβλέπω η απομάκρυνση του Μόρσι να οδηγήσει σε έκρηξη και μεγαλύτερη και πιο δυναμική αλλαγή στην Αίγυπτο σε τρία ως πέντε χρόνια». Κατά τη συζήτησή τους, μάλιστα, παραλληλίζει την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι και την αντικατάστασή του από τον Ελ Σίσι με την απομάκρυνση του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, από τους κεμαλικούς, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.
Χαρακτηρίζει όμως «ευλογία», κατά κάποιο τρόπο, τον εκτοπισμό των ισλαμιστών από την εξουσία, καθώς θεωρεί ότι δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν, γιατί δεν ήλεγχαν θεσμούς όπως το στρατό και το δικαστικό σώμα. «Βλέπω το ίδιο πράγμα στην Αίγυπτο. Το έργο του Μόρσι το δυσκόλευαν έτσι κι αλλιώς. Ο φουκαράς δεν είχε ούτε στρατό, ούτε αστυνομία, ούτε τοπική κυβέρνηση, ούτε δήμο, ούτε δικαστές, κανέναν».
Η συνάντηση με τον Ερντογάν
Συνεχίζοντας την ανάλυση της συνομιλίας, ο Μποζκούρτ εξηγεί ότι ο Ντογάν ήθελε να κανονίσει μυστική συνάντηση μεταξύ συνεργατών του Κουτμπ και του Ερντογάν, με θέμα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη. Το έργο θα χρηματοδοτούσε ένας Σαουδάραβας, αιγυπτιακής καταγωγής, ονόματι Γιασίν αλ-Καντί, ο οποίος για μια περίοδο είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών και του ΟΗΕ. Άλλωστε, ο Κουτμπ συνεργαζόταν στενά με τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας.
Οι τρεις άνδρες, αλ-Καντί, Ντογάν και Μπιλάλ Ερντογάν θεωρούνταν ύποπτοι στο πλαίσιο έρευνας περί οργανωμένου εγκλήματος και για τους οποίους είχε εκδοθεί, το Δεκέμβριο του 2013, ένταλμα κράτησης. Το ένταλμα αγνοήθηκε, μετά από παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος “καθάρισε” την εισαγγελία και την αστυνομία από τους αξιωματούχους που διεξήγαγαν την έρευνα.
Πάντως, η αναφορά στον Ερμπακάν δεν είναι τυχαία, αφού ήταν ένας από τους πολιτικούς “μέντορες” του Ερντογάν, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το κόμμα του Ερμπακάν, το Ρεφάχ. Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Σαγίμπ Κουτμπ, εκτελέστηκε το 1966 για το σχεδιασμό της απόπειρας δολοφονίας του Νάσερ, το 1954.